hirdetés
hirdetés

Hajdúszoboszló visszavárja a vendégeket

A járványügyi lazítások miatt elkezdhet visszaépülni a belföldi turizmus, a jelentős csökkenést elkönyvelő szektornak pedig van mit behoznia. A három legnépszerűbb belföldi desztináció közé tartozó Hajdúszoboszló új szabadtéri fürdővel és bőséges kulturális programkínálattal várja a vendégeket. A közel 3,5 milliárd forintból megvalósult új fürdőben évente több mint 30 ezer látogatóra számítanak.   (X)

hirdetés

Megtörte a koronavírus-járvány az addig szárnyaló turizmus lendületét, és 2020-ban jelentős visszaesést produkált az ágazat. A KSH adatai szerint 2020-ban a kereskedelmi szálláshelyeken éves szinten 58 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak, a belföldi vendégek pedig 39 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el. A lezárások és az elmaradó külföldi turisták miatt turisztikai régiók közül a vendégforgalmat nézve a fővárosi kereskedelmi szálláshelyeken volt a legjelentősebb a visszaesés.

Komoly visszaesés belföldön is

A járvány jelentős visszaesést hozott Hajdúszoboszlón és az Észak-Alföldi régióban is, holott a város az elmúlt években az egyik legnépszerűbb desztináció volt. A hivatalos adatok szerint – a vendégéjszakákat nézve – Budapest után 2019-ben a második helyet foglalta el a legnépszerűbb belföldi települések között. Az Önkormányzati Adóhatóság adatai szerint a rendszerváltás óta soha annyi vendégéjszakát (1 354 603 éj) és annyi vendéget (412 590 fő) nem regisztráltak, mint 2019-ben.

„A 2019-es kiemelkedő eredmények után tavaly további növekedést vártunk, azonban a járványhelyzet teljesen átírta az előzetes terveket. Hajdúszoboszlón ugyan a tavaly július-augusztusi adatok megközelítették az előző év nyári szezonjának vendégszámait, azonban a külföldről – elősorban Lengyelországból, Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából, Németországból, Oroszországból - érkező vendégek elmaradtak, ez pedig komoly kiesést jelentett” – mondta Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere.Belföldön indul a szezon

„Az idei nyári szezont segítheti, hogy a járvány harmadik hulláma lecsengőben van, és a védettek előtt megnyíltak többek között a fürdők, szállodák és kulturális intézmények. Bízunk benne, hogy sokan töltik majd a vakációt itthon, Hajdúszoboszló városa ezért az egész évben igénybe vehető gyógy- és egészségturisztikai szolgáltatások mellett több újdonsággal is készült a nyárra” – tette hozzá Czeglédi Gyula.2500 négyzetméter extra vízfelület

Az idei nyári szezonra megnyílik Hajdúszoboszló új büszkesége, a Hungarospa Prémium Zónája. Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, amely eddig összesen 19,5 ezer négyzetméteres vízfelülettel büszkélkedhetett, így még nagyobb lesz: az ország legújabb szabadtéri wellnessfürdője további 2500 négyzetméteres vízfelülettel várja június közepétől a látogatókat. Az ezer fő befogadására alkalmas új részleg egyben egy világkörüli utazásra is hív: a Plitvicei-tavak inspirálta medencében vízesés, az Amazonas hangulatát felidéző részen galériákon elhelyezett jakuzzik, a Tahiti-medencében pedig vízibár is helyett kapott. De lesz még sodrófolyosós medence, pezsgőágy, és gyerekmedence is. A közel 3,5 milliárd forintból megvalósult új részlegen évente több mint 30 ezer látogatóra számítanak.Az egészségturizmus mellett pedig az üzleti turizmusban is erősítene a város: az önkormányzat ezért egy megújuló és az alternatív energiaforrásokat is használó rendezvényközpont tervezésére írt ki pályázatot. A fejlesztés jelentős hatást gyakorolna az idegenforgalom bővülésére és így a város fejlődéséhez is hozzájárulna.

Színes kulturális programok

A városban nyáron a fürdő mellett számos kulturális programmal is várják a látogatókat. Június végén adják át a Bocskai István Múzeum Fejedelmi Kincstár nevű új épületét, ahol a hajdúkat Szoboszlóra telepítő Bocskai István erdélyi fejedelem koronájának és jogarának másolatait lehet többek között megnézni. A nyári időszakban számos koncert is lesz: többek közt Szandi, Hobo, Kökény Attila és Zséda is fellép a Szabadtéri Színpadon. De fesztiválból sem lesz hiány, július végén a XXVI. Szoboszlói Folkhétvége és a XL. Kösely Kupa Díjugrató Lovasverseny és Felvonulás várja a vendégeket.

Bővebb információ ITT.

 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk