hirdetés
hirdetés

Magyar múzeumok Európa legjobbjai között

A „European Museum of the Year Award”-ért 2016-ban 24 ország 49 múzeuma versenyzett. A magyar múzeumok közül a miskolci Pannon-tenger Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma került be a legjobb 49 közé.

hirdetés

A díj minden évben olyan intézményhez kerül, amely a látogatói igények kielégítéséhez újszerű interpretációt és prezentációt használ, kreatívan közelíti meg a múzeumi ismeretátadás és a társadalmi felelősségvállalás kérdéseit. A bírák olyan fejlesztéseket, innovációkat keresnek, amelyek hatással lehetnek a nemzeti és nemzetközi múzeumi életre, amelyek a múzeumok közjóért végzett tevékenységét erősítik.

A miskolci Pannon-tenger Múzeum
A miskolci Pannon-tenger Múzeum


A megmérettetésre történő nevezést követően 2015 augusztusában egy kéttagú bírálóbizottság látogatása, majd egy inkognitóban történt látogatás után egy zágrábi ülés keretében vált véglegessé, hogy a miskolci múzeum is versenyezhet Európa legjobb múzeumának díjáért. Végül ugyan a rangos díjat nem magyar múzeum kapta meg (a varsói POLIN: Muzeum Historii Żydów Polskich, vagyis a Lengyel Zsidó Történeti Múzeum), azonban a tanácskozáson megjelentek egyöntetű véleménye és visszajelzései alapján a múzeumi szolgáltatások alapján Európa legjobb múzeumai között van a helye a miskolci gyűjteménynek.

A Pannon-tenger Múzeum 2013-ban nyitotta meg kapuit, mint a Herman Ottó Múzeum Földtörténeti és Természetrajzi Tára, amely a földtörténeti harmad- és negyedidőszak geológiai és őslénytani emlékeit mutatja be a közönség számára. Itt tekinthetők meg a hétmillió éves bükkábrányi mocsári ciprus törzsek is.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk