Markaz: a magántőkét is bevonnák a turisztikai fejlesztésekbe

A szép fekvésű dél-mátrai községben, Markazon a turizmus erősítésében látják a jövőt. A falu az elmúlt években jelentősen fejlődött. Többek között a horgásztó, a vadászturizmus, az örök zöldekkel és virágokkal ékesített parkok, a felújított kézművesház, a sportpálya és a rendezvényközpont mind hozzájárultak ahhoz, hogy sokan fedezték fel a falut.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A fővárostól alig száz kilométerre, az M3-as autópálya közelében, hangulatos völgyben fekszik Markaz. Potoczki László polgármestertől megtudtuk, Markaz hazánknak talán az egyetlen települése, amelynek közigazgatási területén – ez egészen a Kékestetőig terjed – a tengerszint-különbség 850-861 méter. Közvetlenül a falu fölött látni a Hegyes-hegyet, amelynek nyugati nyúlványán találni a XIII. században épült markazi vár romjait. Ez a következő években felújításra vár, amely annál is inkább indokolt, mert itt halad át az Országos Kéktúra útvonala. A romoktól pompás kilátás nyílik az egész környékre. Jól kirajzolódnak a Mátra hegyei, valamint a szőlők és a gyümölcsösök által körbevett község. A turisták a faluból zöld jelzésen haladva érhetik el a várromot.



Áprilisban megnyitják az éttermet

Markazhoz szorosan kapcsolódik a nagy kiterjedésű horgásztó, amely a Mátrai Erőmű hűtővíztárolója. A tóparton az elmúlt években négyszáz hétvégi házat építettek, amely ezzel ismert hellyé vált és a horgászok kedvelt helye lett, évente több mint ezer pecás érkezik ide. Az itteni házak tulajdonosai az ország különböző részeiből járnak ide pihenni.

Markazon a következő években kitörési pont lehet az idegenforgalom. A tóparti övezetben viszont még fontos feladatot jelent a víz- és szennyvízhálózat kiépítése. Ezen a területen melegkonyhás étteremre és panzióra is szükség lesz, amelyhez az önkormányzat területet biztosít. A faluban jelenleg tizenegy, összkomfortos vendégházban várják az érkezőket, áprilisban pedig újra megnyitják a falu étteremét, ahol az érkező turisták és a horgászok is igényüknek megfelelő ellátást találnak majd.

A helyi vadásztársaság rendszeresen szervez túrákat a puskásoknak, akik a Mátra nagyobb vadjaira – muflonra, szarvasra, vaddisznóra – vadásznak. Az elmúlt évben a tó partján 1,4 kilométer hosszú sétányt építtetett az önkormányzat, amelyet hamar megkedveltek nemcsak a helybeliek, hanem a turisták is. Ez része lesz a majdani Gyöngyös-Eger irányában épülő kerékpárútnak, amely Markazt is érinti.

Hagyományőrző rendezvényeket tartanak

A falu életében immár a XVI. század óta fontos szerepet tölt be a szőlőtermelés és a borászat is. Markaz a Mátrai Borvidék része. Jelenleg több mint háromszáz hektárnyi ültetvényen gazdálkodnak a tulajdonosok, valamint néhány ezer hektoliter bor elhelyezésére alkalmas pincészetekkel is rendelkeznek. Főleg minőségi, száraz fehér- és vörösborokat készítenek, amelyeket a vendégek is megkóstolhatnak. Az elmúlt években a tulajdonosok boraikkal különböző versenyeken díjakat is nyertek.

Potoczki László polgármester azt is elmondta, hogy Markazon évről évre nagyobb hagyományőrző rendezvényeket tartanak és ezekkel is igyekeznek még jobban felhívni a falu iránt érdeklődők figyelmét. Legutóbb március 15-én emléktúrát szerveztek a várromnál, június harmadik szombatján pedig bekapcsolódnak a Mátrai múzeumok éjszakája programsorozatba. Augusztus 20-án Szent István-napi Falunapot rendeznek, kenyér- és borszenteléssel. Szeptember első vasárnapján a Mária-napi búcsúra invitálják az érdeklődőket, szeptember végén pedig szüreti napok lesznek Markazon. Végül december 29-én téli boros-toros rendezvénnyel, máglyagyújtással, kézműves vásárral és zenés mulatással búcsúztatják majd az idei évet. Ezeket a közösségi rendezvényeket a Szent István Sport- és Szabadidőparkban tartják. Ott, ahol a vendégek a Szent Korona Emlékművel találkozhatnak és szabadtéri színpadot is építettek. Az emlékmű közelében pedig fedett turisztikai fogadóteret létesítettek kemencével felszerelve.

Minden korosztály talál érdekességet

Markazon több nevezetességgel is találkozhatnak a vendégek. Így minden korosztály talál valami érdekeset. Ennek köszönhetően szívesen túráznak, sétálnak az érdeklődők. Aki például Gyöngyös felől érkezik, az első, amit megpillant, a faluszélén, ligettel körülölelt kis kápolna, amit a huszadik század első évtizedében építettek neobarokk stílusban. A település központjában emelkedik Markaz dísze és szimbóluma, a római katolikus templom, azzal szemben pedig pihenőpark fogadja a látogatókat. Ugyancsak ebben a környezetben találni a helyi kézművesházat, amelyet az önkormányzat vásárolt meg és újított fel. A régi istállóépületben az állattartás, a pincéjében a szőlészet-borászat eszközei láthatók. A ház tágas udvarral rendelkezik, ahol turisztikai rendezvényeket tartanak. A hátsó részében fedett színt alakítottak ki, ahol különböző találkozókat és esküvőket is szerveznek. A tájház ugyancsak nevezetes, amelyet még az 1870-es években építettek. A helyben fennmaradt és összegyűjtött berendezési tárgyak, népművészeti, népviseleti emlékek láthatók benne. A falu központjához közel találni még a kis meleg vizű tavat, amely egykor a helyi asszonyok mosóhelye volt. Ma pihenőpark és kis fahíd ékesíti ezt a környéket.

Markazon tehát igyekeznek élénkíteni a turizmust. Ehhez viszont további fejlesztéseket terveznek, részben pályázati támogatásokkal, illetve magántőke bevonásával. Bíznak a jövőben és ennek érdekében fogtak össze.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.