hirdetés
hirdetés

Markaz: a magántőkét is bevonnák a turisztikai fejlesztésekbe

A szép fekvésű dél-mátrai községben, Markazon a turizmus erősítésében látják a jövőt. A falu az elmúlt években jelentősen fejlődött. Többek között a horgásztó, a vadászturizmus, az örök zöldekkel és virágokkal ékesített parkok, a felújított kézművesház, a sportpálya és a rendezvényközpont mind hozzájárultak ahhoz, hogy sokan fedezték fel a falut.

hirdetés

A fővárostól alig száz kilométerre, az M3-as autópálya közelében, hangulatos völgyben fekszik Markaz. Potoczki László polgármestertől megtudtuk, Markaz hazánknak talán az egyetlen települése, amelynek közigazgatási területén – ez egészen a Kékestetőig terjed – a tengerszint-különbség 850-861 méter. Közvetlenül a falu fölött látni a Hegyes-hegyet, amelynek nyugati nyúlványán találni a XIII. században épült markazi vár romjait. Ez a következő években felújításra vár, amely annál is inkább indokolt, mert itt halad át az Országos Kéktúra útvonala. A romoktól pompás kilátás nyílik az egész környékre. Jól kirajzolódnak a Mátra hegyei, valamint a szőlők és a gyümölcsösök által körbevett község. A turisták a faluból zöld jelzésen haladva érhetik el a várromot.

Pihenőpark Markaz központjában (Fotó: Mentusz Károly)
Pihenőpark Markaz központjában (Fotó: Mentusz Károly)


Áprilisban megnyitják az éttermet

Markazhoz szorosan kapcsolódik a nagy kiterjedésű horgásztó, amely a Mátrai Erőmű hűtővíztárolója. A tóparton az elmúlt években négyszáz hétvégi házat építettek, amely ezzel ismert hellyé vált és a horgászok kedvelt helye lett, évente több mint ezer pecás érkezik ide. Az itteni házak tulajdonosai az ország különböző részeiből járnak ide pihenni.

Markazon a következő években kitörési pont lehet az idegenforgalom. A tóparti övezetben viszont még fontos feladatot jelent a víz- és szennyvízhálózat kiépítése. Ezen a területen melegkonyhás étteremre és panzióra is szükség lesz, amelyhez az önkormányzat területet biztosít. A faluban jelenleg tizenegy, összkomfortos vendégházban várják az érkezőket, áprilisban pedig újra megnyitják a falu étteremét, ahol az érkező turisták és a horgászok is igényüknek megfelelő ellátást találnak majd.

A helyi vadásztársaság rendszeresen szervez túrákat a puskásoknak, akik a Mátra nagyobb vadjaira – muflonra, szarvasra, vaddisznóra – vadásznak. Az elmúlt évben a tó partján 1,4 kilométer hosszú sétányt építtetett az önkormányzat, amelyet hamar megkedveltek nemcsak a helybeliek, hanem a turisták is. Ez része lesz a majdani Gyöngyös-Eger irányában épülő kerékpárútnak, amely Markazt is érinti.

A markazi tó üdülőházakkal, háttérben a Mátrával (Fotó: Mentusz Károly)
A markazi tó üdülőházakkal, háttérben a Mátrával (Fotó: Mentusz Károly)

Meleg vizű tó pihenőparkkal (Fotó: Mentusz Károly)
Meleg vizű tó pihenőparkkal (Fotó: Mentusz Károly)

Hagyományőrző rendezvényeket tartanak

A falu életében immár a XVI. század óta fontos szerepet tölt be a szőlőtermelés és a borászat is. Markaz a Mátrai Borvidék része. Jelenleg több mint háromszáz hektárnyi ültetvényen gazdálkodnak a tulajdonosok, valamint néhány ezer hektoliter bor elhelyezésére alkalmas pincészetekkel is rendelkeznek. Főleg minőségi, száraz fehér- és vörösborokat készítenek, amelyeket a vendégek is megkóstolhatnak. Az elmúlt években a tulajdonosok boraikkal különböző versenyeken díjakat is nyertek.

Potoczki László polgármester azt is elmondta, hogy Markazon évről évre nagyobb hagyományőrző rendezvényeket tartanak és ezekkel is igyekeznek még jobban felhívni a falu iránt érdeklődők figyelmét. Legutóbb március 15-én emléktúrát szerveztek a várromnál, június harmadik szombatján pedig bekapcsolódnak a Mátrai múzeumok éjszakája programsorozatba. Augusztus 20-án Szent István-napi Falunapot rendeznek, kenyér- és borszenteléssel. Szeptember első vasárnapján a Mária-napi búcsúra invitálják az érdeklődőket, szeptember végén pedig szüreti napok lesznek Markazon. Végül december 29-én téli boros-toros rendezvénnyel, máglyagyújtással, kézműves vásárral és zenés mulatással búcsúztatják majd az idei évet. Ezeket a közösségi rendezvényeket a Szent István Sport- és Szabadidőparkban tartják. Ott, ahol a vendégek a Szent Korona Emlékművel találkozhatnak és szabadtéri színpadot is építettek. Az emlékmű közelében pedig fedett turisztikai fogadóteret létesítettek kemencével felszerelve.

A Szent István Emlékmű és mellette a szabadtéri színpad (Fotó: Mentusz Károly)
A Szent István Emlékmű és mellette a szabadtéri színpad (Fotó: Mentusz Károly)

Minden korosztály talál érdekességet

Markazon több nevezetességgel is találkozhatnak a vendégek. Így minden korosztály talál valami érdekeset. Ennek köszönhetően szívesen túráznak, sétálnak az érdeklődők. Aki például Gyöngyös felől érkezik, az első, amit megpillant, a faluszélén, ligettel körülölelt kis kápolna, amit a huszadik század első évtizedében építettek neobarokk stílusban. A település központjában emelkedik Markaz dísze és szimbóluma, a római katolikus templom, azzal szemben pedig pihenőpark fogadja a látogatókat. Ugyancsak ebben a környezetben találni a helyi kézművesházat, amelyet az önkormányzat vásárolt meg és újított fel. A régi istállóépületben az állattartás, a pincéjében a szőlészet-borászat eszközei láthatók. A ház tágas udvarral rendelkezik, ahol turisztikai rendezvényeket tartanak. A hátsó részében fedett színt alakítottak ki, ahol különböző találkozókat és esküvőket is szerveznek. A tájház ugyancsak nevezetes, amelyet még az 1870-es években építettek. A helyben fennmaradt és összegyűjtött berendezési tárgyak, népművészeti, népviseleti emlékek láthatók benne. A falu központjához közel találni még a kis meleg vizű tavat, amely egykor a helyi asszonyok mosóhelye volt. Ma pihenőpark és kis fahíd ékesíti ezt a környéket.

Markazon tehát igyekeznek élénkíteni a turizmust. Ehhez viszont további fejlesztéseket terveznek, részben pályázati támogatásokkal, illetve magántőke bevonásával. Bíznak a jövőben és ennek érdekében fogtak össze.

A felújított markazi kézművesek háza rendezvényudvarral (Fotó: Mentusz Károly)
A felújított markazi kézművesek háza rendezvényudvarral (Fotó: Mentusz Károly)


Régi eszközök a kézművesház bejáratánál (Fotó: Mentusz Károly)
Régi eszközök a kézművesház bejáratánál (Fotó: Mentusz Károly)

Markaz központjában a római katolikus templom (Fotó: Mentusz Károly)
Markaz központjában a római katolikus templom (Fotó: Mentusz Károly)

Neobarokk kápolna a falu végén (Fotó: Mentusz Károly)
Neobarokk kápolna a falu végén (Fotó: Mentusz Károly)

Turisztikai látogatótér a Szent István parkban (Fotó: Mentusz Károly)
Turisztikai látogatótér a Szent István parkban (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk