hirdetés
hirdetés

Megállapodást írt alá a két Velence

Az olaszországi Velencében működő Trivenetói olasz-magyar Kulturális Társaság elnökének, valamint a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület Európa Park Tagozat igazgatójának kézjegye szerepel azon a szerződésen, amely augusztus 18-ától a Velencei-tó 50 km sugarú térségének hazai turisztikai kínálatát is népszerűsíti Olaszországban. 

hirdetés

Köszöntőjében Szirbik István – aki a Zempléntől az Adriáig Turisztikai Összefogást is menedzseli – a budapesti Thomas Hotel rendezvénytermében kifejtette, miért is egyedülálló a Velencei-tó térsége a turisztikai fejlesztések szempontjából, és hogyan illeszthető be a már meglévő és prioritást élvező koncepciók rendszerébe. De nézzük először, mit is tud maga a tó.

A tóról röviden

A Velencei-tó hazánk harmadik legnagyobb természetes tava. Kedvező természeti és földrajzi adottságainak, valamint a hatvanas években történő – amikor szinte teljesen kiszáradt –mederszabályozásának köszönhetően, a Balatonhoz hasonlóan hazánk egyik legkedveltebb üdülőhelye. Területe 26 négyzetkilométer, felületének egyharmadát nádas borítja. Európa egyik legmelegebb tava is tulajdonképpen, hiszen jellemzően sok a napsütés, átlagos mélysége 1,5 méter, így nem ritka, hogy 26-28 fokos is lehet a víz hőmérséklete. Amit viszont nem igazán tudunk, az a magas ásványi anyag-tartalma. A tó magnéziumban és nátriumban oly gazdag, hogy vize kiválóan alkalmas a kimerült szervezet felfrissítésére is, sőt, a fürdésen és a vízi sportokon túl a reumatikus fájdalmak enyhítésére is alkalmas.

Honnan a névrokonság a két Velence között? A feltevések szerint a 15. században a tó partján velencei olasz telepesek jelentek meg, és ők nevezték el így az állóvizet.


Budapest—Velencei-tó—Balaton

Ez a desztináció-hármas jópárszor visszaköszön a vasúti menetrendben, de most ennél többről van szó. A Velencei-tó és egy Velence központú, 50 km sugarú kör által meghatározott terület turisztikailag még értékesebb és érdekesebb, mint pusztán a két kiemelt terület, Budapest és a Balaton közötti megálló- vagy pihenőhely. Négy nagyváros, Székesfehérvár, Tatabánya, Dunaújváros és Érd is itt találhatók, mi több, az infrastruktúra is kitűnő: itt fut az M1, az M7, az M6 és az M0, és természetes a Duna-kapcsolat is. A vasúti és kerékpáros fejlesztések már elindultak, és hallatlanul népszerű a fövenyes-napernyős új korzó és strandegyüttes, a szezon kezdetén átadott Velencei-tó Kapuja.

Regionális koordinációs elképzelések

Az Európa Park Konzorcium ebben a térségben szólítja meg a helyi és TDM szervezeteket, a turizmusban érdekelt vállalkozásokat, szolgáltatókat és önkormányzatokat, hogy egyfelől a már meglévő attrakciókat és látványosságokat akár tematikusan is összekapcsolja, másfelől közös fejlesztésekkel növelje a térség idegenforgalmi bevételeit. Pályázatokon való együttes indulás, a környezetvédelem, az örökségvédelem szem előtt tartása éppúgy cél, mint az egységes arculatú régiós megjelenés külföldön és belföldön egyaránt. A tervek között szerepel a törökbálinti autópálya-háromszögben (M1-M7-M0) létesítendő központi információs és szervezőiroda létesítése is, amely – ha országos kínálatot is meg tud jeleníteni – talán életre is keltheti a fantomcsarnokok uralta bevásárló központ területét.Velence az első külföldi partner

Szabó Katalin, a Trivenetói olasz-magyar Kulturális Társaság elnöke a két fél között született megállapodást megelőzően elmondta, hogy 15 éve működő egyesületük évről évre azon fáradozik, hogy Magyarország és a magyar kultúra ismertségét vigye a pódiumra. A kultúra nagyköveteként koncertek, könyvbemutatók és kulturális rendezvények valósultak már meg eddig is. A közel 100 tagot számláló, nonprofit alapon működő egyesület tevékenységét segíti maga a tiszteletbeli főkonzul, de a San Benedetto ásványvíz-palackozó és -forgalmazó cég is.

A velencei kulturális missziós tevékenység főbb eseményei (válogatás)

• Nemzetközi tanácskozás “San Gerardo fra Venezia e Ungheria” (Szent Gellért, Velence és Magyarország) címmel - Velence, 2000. március 29.
• Konferencia “Il Teatro dell’Opera di Stato di Budapest” címmel - Velence, 2001. november 7.
• Márai Sándor-emlékest – Velence, 2002. október 11.
• Magyar filmszemle – Velence, 2002. november.
• Konferencia “L’immagine esotica dell’Ungheria nell’opera lirica italiana” címmel – Velence, 2003. június 26.
• Hangverseny Farkas, Kodály, Dohnányi műveiből – Velence, 2003. október 24.
• Találkozás a magyar irodalommal: A KÖLTÉSZET - Driussi Paolo előadása, Velence, 2004 március 2.
• “Attila József” Irodalmi találkozó a magyar költö születési évfordulója alkalmából. Velence, 2005. szeptember 26.
• Operahangverseny Temesi Mária szopránénekes és Lugosi Anna zongoraművész közreműködésével - La Fenice Színház, Velence, 2007. április 3.
• Előadás Árpád-házi Szent Erzsébetről születésének 800. évfordulóján. Előadók: Carlo Attilio Cadderi atya, egy Szent Erzsébet-életrajz szerzője, Apollonio Tottoli atya és Érszegi Márk Aurél - Velence, 2007. november 16.
• Előadás Pécsről abból az alkalomból, hogy elnyerte az „Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben” címet - Velence, 2010. február 15.
• A NEOFOLK magyar együttes koncertje - Palaplip, Mestre, 2010. június 19.
• LA PARTITA DEL SECOLO (Az évszázad mérkőzése): egy rendkívüli futballcsapat, Puskás Ferenc Aranycsapatának történetén keresztül Alberto Furian bemutatja Magyarország történetét az ötvenes években az ’56-os forradalomig - Teatro ai Frari, Velence, 2011. január 17.


www.europapart.hu

A regionális gondolkodást és fejlesztést megcélzó kezdeményezés tehát további hazai és külföldi társakat keresve, rendszeres találkozókon mutatkozik be és szólítja meg a további potenciális partnereket. A Turizmus Trendnek adott interjúban Szirbik Istvántól és Dicső László polgármestertől megtudtuk, hogy az októberi esemény helyszíne a tervek szerint Alsómocsolád község lesz. Részletesebb információval a hamarosan induló fenti honlap szolgál.

Bódis Gábor, Hungary NEXT Tourism Destination Marketing
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai