MTSZA: a SZÉP-kártya módosítás segítség a szakmának

A kormány hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi intézkedései értelmében július 1-je és december 31. között ismét megnyílik a SZÉP Kártyás fizetés lehetősége hidegélelmiszer vásárlására. Ezzel egyidejűleg pedig a SZÉP Kártyára kedvezményesen juttatható összeghatár 200 ezer forintos megemeléséről is döntés született. Az év végéig folyamatosan érkező újabb feltöltések pedig további forgalmat generálhatnak a turisztikai szektor vállalkozásainál. A SZÉP Kártya felhasználását érintő legújabb bejelentések a kártyabirtokosok és az elfogadóhelyek számára egyaránt kedvezőek - tájékoztatta lapunkat a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA).

A SZÉP Kártyákon jelenleg is milliárdok várnak elköltésre: 2023. május végén a kártyákon 98,6 milliárd Ft állt rendelkezésre. Az alszámlák év eleji összevonása révén ráadásul kényelmesebbé, egyszerűbbé is vált velük a fizetés. A 2,6 millió kártyabirtokos már eddig 164,2 milliárd forintot használt fel a SZÉP Kártyákról, közel háromszor annyit, mint a 2019-es turisztikai rekordév azonos időszakában.

A turisztikai szektor támogatására a kormány egyidejűleg jelentősen, több mint 40%-kal, 650 ezer forintra emeli az adómentesen juttatható SZÉP Kártya összeg nagyságát az augusztus-decemberi időszakban. Ezzel, bár időben eltolva, egyúttal többlet keresletet teremt a turizmusnak, az intézkedés hatására ezért a feltöltések további növekedését várja a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány. Az intézkedés az idei turisztikai főszezon alakulására kevéssé lesz befolyással, hiszen a főszezonra belföldi utazást tervezők közül sokan előre foglalnak, és az élelmiszer vásárlásra való felhasználás lehetősége is csak a nyár utolsó hónapjától válik lehetővé.
„A SZÉP Kártya felhasználását érintő legújabb bejelentések a kártyabirtokosok és az elfogadóhelyek számára egyaránt kedvezőek. A tavalyi évben, amikor február elseje és július elseje között szintén ideiglenesen, élelmiszert is lehetett vásárolni vele, az egész éves SZÉP Kártyás költések mindössze 8,8%-át fordították erre. Nincs okunk feltételezni, hogy az arányok idén máshogy alakulnának.  A SZÉP Kártya elsődleges felhasználási területe továbbra is a turizmus marad” – mondta Princzinger Péter, az MTSZA elnöke.

A munkáltatók az idei év első 5 hónapjában, 12 milliárd forinttal többet töltöttek fel a kártyákra, mint tavaly. Az MTSZA arra számít, hogy a kedvezményes keretösszeg emelése után a munkáltatók tovább fogják növelni a munkabérnél jóval kedvezőbb közteher mellett adható juttatások összegét. Így a kártyabirtokosok júniusban és júliusban még többet tudnak a turisztikai szolgáltatóknál költeni, augusztustól pedig még magasabb bázisból fogják költéseiket a turisztikai szolgáltatók és az élelmiszerboltok között megosztani.


A kártyakibocsátó bankok adatközlése alapján látható, hogy töretlen népszerűségnek örvend a SZÉP Kártya, mind a munkáltatók, mind a kártyabirtokosok, mind a kártyaelfogadóhelyek körében. A cafeteria eszköz fontosságát jól mutatja, hogy idén már 2,6 millió munkavállaló rendelkezik SZÉP Kártyával, 200 000-rel több, mint előző évben és a kártyatulajdonosok száma mellett az elfogadóhelyek száma is növekedett.



Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.