hirdetés
hirdetés

Nyári időzóna

Etiópiától a hazai vízpartokon át az Antarktiszig kalauzoljuk olvasóinkat az Indulj! magazin nyári számában, miközben felnőttbarát szállodákról és az időzónák közti ingázás kihívásairól is írunk. 

hirdetés

A sugárhajtású repülőgépeknek köszönhetően az ötvenes évektől kezdve elérhetővé vált a kontinensek közötti távolságok néhány óra alatti legyűrése – igaz, eleinte csak a tehetősek számára. A korabeli elit utazók azonban a repülőút után gyakran panaszkodtak különös kimerültségre, amely a fáradtság mellett egyéb élettani változásokban is megnyilvánult. A kutatók a hatvanas években jöttek rá, hogy a tünetek az időeltolódásra vezethetők vissza, és gyorsan nevet is találtak a jelenségnek: a jet set és a time lag (vagyis az elit közönség és az időeltolódás) összevonásával született meg a jetlag. A tünetegyüttes gyakorlatilag mindenkit megvisel, és hozzászokni sem igazán lehet, de felkészüléssel, megfelelő táplálkozással enyhíthető – Időzónák kihívásában című cikkünkben mi is adunk erre tanácsokat.

Mostani világcsavargónk, Szabados Igor több mint ezer repült úttal a háta mögött biztos tudna erről (is) mesélni, de őt inkább antarktiszi és egyéb, mások által kevéssé látogatott helyszíneken szerzett élményeiről faggattuk. Washingtonban azonban már nem ússzuk meg a jetlaget, de akinek itt kicsit nehezebben megy az átállás, pihenésképpen besegíthet a National Cathedral legómásának építésébe. Adrenalin rovatunk ötleteitől pedig biztosan mindenki azonnal felébred, hiszen magaslati kalandokat gyűjtöttünk össze, amelyek kipróbálásához elszántságra mindenképpen szükség van, tériszonyra viszont semmiképp.

Etiópiába viszont jetlagmentesen repülhetünk, és a kiváló kávék társaságában bakancslistás élményeket gyűjthetünk – például Lalibelában. Koppenhágában a tengeren ringatózó dézsában való fürdést javasoljuk, a hazai folyók és tavak kínálatára építve pedig rengeteg aktív programot gyűjtöttünk össze, a vízitúrától kezdve a SUP-on át a motorcsónak keltette hullámokat kihasználó wakesurfig. A Balatonnál és az Adrián két tapasztalt vitorlázó ad tippeket a szél és a napfény kihasználására, Budapesten viszont strandokat és nosztalgiajáratokat ajánlunk. A csendesebb pihenésre vágyóknak ezúttal felnőttbarát hoteleket mutatunk be, ahol minden körülmény adott az ellazulásra és feltöltődésre. 

A nyári főszezonban repülővel nyaralni indulóknak elmeséljük többek közt, hogy mely napokon és napszakokban érdemes valóban jó időben érkezni a repülőtérre. Gasztrorovatunkban most a nyár egyik kedvenc ételét, a lecsót és annak külföldi rokonait mutatjuk be, a grúzok nemzeti étele, a hacsapuri mellett.

Jó nyaralást!  

Az Indulj! magazin nyári lapszáma kapható országszerte az újságárusoknál vagy megrendelhető itt. 

 

 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai