hirdetés

Országos szállodapiaci felmérés covid-témában

Látványos különbségek a budapesti és vidéki szállodások kilátásai között. Akár több év is lehet a visszaépülés. Létfontosságú az állami segítség az ágazat megmentéséhez. 

hirdetés

A 2020-as év rendkívüli kihívásaira reagálva, a Horwath HTL Hungary, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének együttműködésével egy országos szintű online felméréssel ad helyzetjelentést a szállodavezetők jövőképéről.

Felmérésünk a következő fő kérdéskörökre világít rá:

  • Budapesti és vidéki szállodák jelenlegi helyzete;
  • Megtett intézkedések az akár végleges bezárások elkerülése érdekében;
  • Szállodaigazgatók kilátásai a közeljövőre vonatkozóan;
  • További állami támogatások szükségessége a szállodaszektor túlélése érdekében.

A koronavírus járvány olyan társadalmi és gazdasági krízishelyzetet teremtett a világban, amire a modern történelem során még nem került sor, és ez sajnos a közelmúltig dübörgő magyarországi turizmust sem kerülte el. Pontos hatásai még így 5-6 hónap elteltével sem világosak.

Ami azonban világosan látszik, az a budapesti és vidéki szállodapiacok közötti mérföldes különbség, a várható felépülést illetően.

Felmérésünk eredménye rávilágított arra, hogy a 2020-as bevételkiesés 2019-hez képest Budapesten a szállodák többségénél várhatóan 70% fölötti lesz, míg vidéken a válaszadók 42%-a 20-40%-os csökkenést vár. Sőt vannak példák magasabb bevételre számító szállodákra is.

Az elérhető üzemi eredményszint tekintetében is hasonlóak a különbségek a főváros és a vidéki szállodák között. Hiszen arra a kérdésre, hogy mikor lesz újra a 2019-hez hasonló üzemeltetési nyereség (GOP) szint a szállodában, a többség Budapesten 2023-2024-et jelölte meg, míg vidéken ez inkább 2021-2022-re várható.

 

Beszédes továbbá, hogy az összes válaszadó 10%-a még szeptemberben is zárva tartott, akiknek 90%-a budapesti szálloda volt.

Egyértelmű továbbá a bér- és járuléktámogatások kardinális szerepe, amelyeknek a kiterjesztése jelentené a legnagyobb segítséget Budapesten és vidéken egyaránt.

A válaszadók mindössze fele nyilatkozott úgy, hogy létszám optimalizálással kívánta orvosolni a helyzetet. Mindez jól mutatja a személyzet minőségének és megtartásának fontosságát. Megtartásuk és hatékony pótlásuk már évek óta nehéz feladat, és aki teheti, szeretné elkerülni, hogy amikor a kereslet ismét növekedésnek indul, újra kelljen szervezni és betanítani egy új csapatot, komoly versenyhátrányba kerülve ezzel.

A teljes riport magyar és angol nyelvű változatát ide kattintva tölthetik le.

(forrás: TurizmusOnline, MSZÉSZ)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye a katát érintő, szeptember 1-től érvényes új szabályozásról?

Partnerünk