hirdetés
hirdetés

Szeged az elektronikus könyvespolcon

Igazi turistalátványosságok születtek a Tisza-parti városban - rendhagyó módon egy „elektronikus könyvszekrényben”. Szeged Nagy e-Könyvében, azaz a legújabb Szeged-DVD verzióban ugyanis nyolc darab 3D-s e-könyvet emelhet le az „e-polcokról”a virtuális turista , aki több ezer oldalon izgalmas betekintést nyerhet a város szépségeibe.

hirdetés

A valóságosnak tűnő, de speciális 3D-képernyőt nem igénylő lapozgatással számtalan fotót, animációt és videofelvételt tekinthet meg a felhasználó, aki a kényelem kedvéért anyanyelvi narrátort is kérhet attól függően, hogy melyik nyelvi fejezetben tartózkodik. A kiadvány a magyar mellett angol, német és francia nyelven olvasható és beszéltethető. Számos zenei elem és egyéb hanghatás tarkítja az e-könyveket akár azok háttereként, akár a tartalmuk szerves részeként.Városi séta, templomok, Tisza

A „Séták a városban” című modul több városi körzetben invitál virtuális sétára, miközben az éppen érintett témával kapcsolatos kisfilmet ajánlja fel megtekintésre: Anna Fürdő (zenés összeállítás a város egyik legszebb épületéről, valamint az európai szemmel is páratlan komplexum hangulatos fürdőmedencéiről), Cifra palota (a Móra Ferenc Múzeum titkai), A Golgota követe (megemlékezés József Attiláról, akit Szegeden tanácsolt el az „egyetem fura ura”), Költői képek (szegedi versek szegedi költőktől, szegedi helyszínekkel).

A „Templomok” e-könyve közel 30 szegedi templomot mutat be, néhányuk esetében a saját orgonán előadott koncertek felvétele szolgáltatta a képekben gazdag összeállítás háttérhangját. Szeged egyik legrégebbi, ma is működő templomáról készült az „Eleven kövek temploma” c. rövidfilm a török időket felidézve, a ferences barátok leleményességének és a Mária-kultusznak is emléket állítva.

A város közel 1000 éves történelmét átfogó kép- és képeslapgyűjtemény – a „Régi szegedi fotók” – a szegediek szívét megdobogtatja. A turisták számára is érdekes feladatot jelenthet összehasonlítani Szeged régi arcát a maival, az 1879-es árvíz előtti épületeket az 1880-as években újjáépült város palotáival, melyek ma is meghatározzák arculatát.

Szeged főutcája a Tisza. Ez derül ki „A Tisza” e-könyvből, hiszen mint ahogy az alábbi címlistából is kiderül, a folyó ezer szálon összefonódik a város történetével: A víztől vett város (Kozó Attila filmje az 1879-es katasztrófáról), Wirth István amatőr felvétele az 1970-es árvízről, a Bertalan Híd építéséről, a tiszavirágzásról, valamint az ópusztaszeri ásatásokról (Eleven kövek krónikája, avagy a Nemzeti Emlékpark, ahogyan már sohasem fogjuk látni), Horgászok a Tiszáért. A Tisza kapcsán érintett egyéb témák: Hangszerészek – hangászok (az egykori szegedi hangszerkészítés), a Pick-szalámi története, Megállítottam az időt (a tápéi falumúzeum).

Egy öt földrészes kisfilmet is tartalmaz a vadasparki e-könyves összeállítás öt földrész zenéjével kísérten, valamint egy érdekes animációt vadasparki metamorfózis címmel, továbbá négy évszakban lapozhatunk a füvészkerti virtuális sétánk során négy évszak zenéje mellett.

Ha mindez nem lenne elég, a Szegedi fények című e-könyv révén a nappal színes város esti ragyogásával is sétára csábítja lakóit és vendégeit egyaránt.

Habár a Tisza e-könyvbeli virtuális sétahajózást valósan is meg kell élni, azért érdemes megtekinteni a város feletti sétarepülések és hőlégballonos túrák során készült légifotókat is. Utóbbiak ugyanis valós 3D-s térélménnyel kecsegtetnek, mivel azok kissé eltérő szög alatt készült kettős képek, ún. sztereogramok.

Forrás: utazzitthon.hu
Forrás: utazzitthon.hu


Tematikus képtárak

Az e-könyvek menüjeként szolgáló e-szekrény polcai számos egyéb felfedezni valót tartogatnak. Például egy tucat ingyenes és szabadon terjeszthető képernyőkímélő erősíti a kiadvány 3D virtualitását. Egy-egy témát dolgoznak fel képi formában különleges helyszíneken felállított képtárak anyagaként: Szeged legszebb épületei, Szeged szobrai, Légifotók, Szeged fényei, Régi képek, Virágos Szeged, Szeged értékei, Szegedi vizek, Szegedi programok, Díszpolgárok, Vendéglátás, Szálláshelyek. Az egyik polcon megtaláljuk Szent-Györgyi Albert keretezett képét, amelyre kattintva a Nobel-Díj átadásának pillanata jelenik meg. A TV készülék kattintásával egy Szeged-intro indul el Dobos Kati szegediek számára jól ismert hangjával. A másik oldalon található virtuális CD lejátszó Szeged történetét „meséli el” a zene nyelvén modern feldolgozásban. A földgömb egy Szeged-térképet hoz fel, alul hasznos kiegészítő programok dobozait és egy pár híres szegedi papucsot is találunk.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk