Utazás egy szőlőszem belsejébe

A Tokaji borvidék és az aszú elválaszthatatlan fogalmak - e köteléket Mád legújabb beruházása, az Aszúház erősíti tovább. A júniusban nyitó borarchívum és interaktív kiállítótér az egész régiót tekintve egyedi szolgáltatóközpont lesz, amelynek fő célja, hogy az aszúkészítés komplex folyamatát ismertesse meg a látogatókkal. Mindezt szórakoztató, interaktív, edukáló alkalmazásokkal; játékos, minden korosztály számára élvezhető technológiai bemutatókkal.

1461 nap - Tokaj-Hegyalján ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az aszúszemekből bor legyen. Mád település legfrissebb beruházása, az Aszúház azt a folyamatot mutatja be, melyben a talaj adottságaitól az utolsó érlelési fázisig minden lépés különleges, csak a tokaji borrégióra jellemző.
A Mádon dolgozó, 18. generációs borászcsalád, a Szepsy család mellett olyan szakértők és befektetők hisznek a település második virágkorában, akik turisztikai-gasztronómiai fejlesztésekkel támogatják a borászati fejlesztéseket. A településen az elmúlt évek tudatos fejlesztéseinek köszönhetően egy kivételesen pozitív folyamat indult el. A helyi szabályzásnak megfelelően a szőlőtermesztésben jellemzővé vált a szigorú terméskorlátozás, hogy kíméljék az ásványi anyagokban gazdag talajt, a borászatban pedig a magas minőségű, dűlőszelektált borok kerültek fókuszba. A helyiek összefogása visszaállította azokat a szigorú sztenderdeket, melyek évszázadokon keresztül, más európai országokat megelőzve jellemzőek voltak a borvidékre.

Interaktív utazás a szőlőszem belsejébe

Az Aszúház ötlete ebbe a településszintű márkaépítésbe (Szent Tamás Pincészet, Gusteau Kulináris Élményműhely, Botrytis Hotel boutique szálló, Első Mádi Borház) illeszkedik. A településre érkező vendégek kortárs alkotásokon, installációkon keresztül élményszerű eszközökkel ismerkedhetnek meg az aszúkészítés folyamatával: a termelőhelyekkel, a talajjal, a kőzetekkel, a szőlőtermesztéssel, a metszéstől az aszúszemek egyenkénti leszedéséig.

A Lődi Építésziroda által háromszintesre tervezett épületben egy légifelvételekből álló installáció fogadja a látogatókat, mely a mádi szőlőhegyeket mutatja különleges, felülnézeti kameraállásokból. A vendégek bevonódását olyan immerzív (térhatású) vetítéseken keresztül garantálják, melyek a terület földtörténeti adottságait, szőlőgazdálkodási, borászati lehetőségeit is rendhagyó módon ismertetik. A helytörténeti érdekességek sorában archív filmhíradó-anyagok váltják egymást Tokaj-Hegyalja elmúlt évtizedeiről, de egy interaktív animációhoz érve azt a jelenetet is újra átélhetjük, amikor közel 400 évvel ezelőtt Lórántffy Zsuzsanna átvette az első aszúbort Szepsi Laczkó Mátétól.
"A kiállítás jelentős része játékos Augmented Reality-eszközökkel mutatja be a szőlőhegyek alatti világot, illetve a szőlőszemek belsejében lejátszódó, csak erre a területre jellemző aszúsodási folyamatot. Egy kiterjesztett valóság-program segítségével virtuálisan is kézbe vehetőek a mádi kőzetek” – mesélnek a kiállítás részleteiről a kurátorok, Piskolti Bernadett és Lendvai Ádám. A központ tervezői minden korosztályra gondoltak: egy Augmented Reality-játékban a szőlőművelés jellegzetes feladatait lehet egyénileg vagy kis csapatokban végezni. Hasonlóan népszerű játék lehet a Borzongora, melynél a billentyűket lépcsők helyettesítik, az üvegek hangját pedig ébenfa ütők adják.

{youtube|id=gb2_9jGhy54}

Okos fénypultok és a jövőbe tekintő bortrezor

Az Aszúház asztalba épített érintőképernyői Mád aktuális borait mutatják majd be. Ugyanilyen érintőképernyős fénypultokon elevenedik meg a mádi borarchívum, melynek böngészése során a vendégek kézmozdulatait infrakamera követi.

Az épületben működő bortrezorban lehetőség nyílik a megvásárolt borok akár évtizedes szakszerű tárolására. Ha szeretjük a különleges megoldásokat, érdemes lesz élni egy egyedi ajánlattal: a gyermekünk születésekor vásárolt bort közel két évtizedig is őrizhetjük itt, 18. születésnapjáig. Az Aszúház így gondoskodik arról, hogy Mád generációk számára váljon találkozási ponttá.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.