hirdetés
hirdetés

Üveghíd és sosem látott eredmények a turizmusban

„Sosem látott eredmények, merész tervek a hazai turizmusban” címmel tartott sajtótájékoztatót szombat délelőtt az MTÜ, Magyar Turisztikai Ügynökség annak apropóján, hogy a KSH friss adatai szerint 2016-ban minden eddiginél erősebb évet zárt a hazai turizmus.

hirdetés

A KSH kereskedelmi szálláshelyek teljesítményét bemutató gyorsjelentése alapján 2016-ban kül- és belföldi turisták összesen 27,7 millió vendégéjszakát töltöttek el nálunk. Míg 6,9%-os növekedéssel a külföldiek 13,9 éjt hoztak, addig a belföldiek 100 ezerrel kevesebbet, de nagyobb növekedés — 7,1% — mellett. Guller Zoltán úgy véli: utóbbi adatból az látszik, hogy „Magyarország erősödik, egyre többen engedhetik meg” az utazást. Szintén a hivatkozott KSH-jelentésből derül ki, hogy a szállásdíjakból származó bevétel 238, a kereskedelmi szálláshelyek összes bevétele 402,4 milliárd forintot tett ki. Előbbi 11,1, utóbbi 9,1 százalékos növekedést jelent.

A bevételek növekedését segíti, hogy a szombati eseménynek otthont adó Aria Hotel Budapest értékesítői csapata — Guller elmondása szerint — amióta a TripAdvisoron elnyerte a világ legjobb hotele címét, alaposan megnyomta a ceruzát. Ennek is megvan a helye: az MTÜ (is) a minőségi turizmus fejlesztését szintén zászlajára tűzte. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ún. buliturizmus valami eltörlendő rossz. Guller belátóan azt válaszolta az ezt firtató újságírói kérdésre, hogy a minőségi turizmust nem a buliturizmus helyett, hanem mellette fejlesztik. A partiarcokat meg kell próbálni a romkocsmán innen és túl itt tartani pár napra, például egy Dunakanyar kirándulással — magyarázta a vezérigazgató. A magasabb költésű turizmushoz elválaszthatatlanul hozzátartozó, nagy befogadóképességű kongresszusi központ megépülésének időpontját firtató kérdésünkre konkrét választ nem kaptunk, de megtudtuk, hogy Fürjes Balázs kormánybiztos tartja a frontot, az MTÜ és az ágazati szereplők pedig megteszik saját szakmai javaslataikat a témában.

Apropó, költés! A hazai turizmusirányítás ambiciózus célja nem kevesebb, minthogy két év múlva a turisták átlagos költése alapján az európai top 5-be kerüljünk. Ennek eszközei a szálláshely- és attrakciófejlesztés, amiből bőven kijut — derült ki Guller Zoltán szavaiből. Elmondása szerint 570 projekt kap jelentős uniós támogatást. Különösen a Balaton, ami a fejlesztési időszak végére az „elektromos közlekedés mintatavává” válik. Gatyába ráznak 48 strandot, rendbe teszik a Sió-csatornát, a Hévízi tavat. Sopron kongresszusi központot kap, rehabra megy a Fertő-tó partja. A tokaji kopasz hegyen kilátó épül. (A környéken 2009-ben Bodrogkeresztúron ezt remekelték az adófizetők pénzéből - VA.) Sátoraljaújhelyen a világ leghosszabb üveghídja épül. A Szárhegy és a Várhegy közötti 700 méteres híd 150 méteres völgy fölött feszül majd. A Nyírségben az aktív turizmust hoznák fel méltó szintre. Megújul az ágazatot felügyelő Seszták Miklós szülővárosának, Kisvárdának, a vára. Bienerth Gusztáv elégedett hangvételű távozásával, amennyiben Guller Zoltán a kormánybiztosi feladatkörök jövőbeni ellátását firtató újságírói kérdésre adott válaszát jól értelmezzük, a tárcavezető az ágazat legfőbb döntéshozója.

Kérdésünkre, hogy vajon a világ- és európai szinten (előbbi 3,9, utóbbi 2 százalékkal nőtt tavaly) is impozáns hazai eredményekhez volt-e köze a nemrég felszámolt külképviseleti hálózatnak egyértelmű választ nem kaptunk, csupán megerősítést, hogy az eddig 16 város helyett a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködésben 130 országban látják el az ország turizmusmarketingjét is. Guller szerint ezzel megszűnik a túlzott bürokrácia, eltűnnek a párhuzamosságok. A külföldi kampányok továbbra is az MTÜ kezében maradnak, ők dolgozzák ki a nemzetközi marketinget, „de ehhez nem kell iroda” — magyarázta a vezérigazgató. A marketing pedig az új szlogen, a Time for Hungary jegyében fog telni.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk