hirdetés
hirdetés

Varázshely Budapesttől fél órára

A Dera-szurdok ösvényein járva az ember nem csak hogy kiszakadhat a rohanós hétköznapok stresszes forgatagából, hanem szinte úgy érezheti, mintha egy teljesen más világba csöppent volna.

hirdetés

A Pilis egyik leghangulatosabb patakvölgyéről van szó, amit a legtöbben egyszerűen csak Szurdok néven ismernek. Könnyedén megközelíthető autóval és autóbusszal is.

Dera - szurdok
Dera - szurdok

A Dera vagy Kovács–patak mélyítette szurdokvölgy a Pilis mészkőszirtjeit és a Visegrádi-hegység vulkanikus kőzeteit elválasztó törésvonal mellett található.

A varázslatos világot, amire itt bukkanhatunk, a filmekbe illő meredek sziklákat a patak alakította ki, ami hol elbújik, hol pedig újra felbukkan, igazi kalandor hatást adva ezzel a kirándulásnak.

Fahidak, bukók, vízesések, kimosott sziklaformák, a természet alkotta varázslatos képződmények ejtenek majd ámulatba, és az apró rákok látványától is biztosan új szintre emelkedik majd a hangulat.

A növényvilága is különleges, hiszen igazi szurdok növényzete van, ami teljesen eltérő, a körülvevő erdőétól.

Mindössze fél- egy óra alatt kényelmesen bejárható a szurdok, könnyen teljesíthető, nagyobbacska gyerekeknek is kiváló program (olyan 6 éves kortól ajánljuk), és ők egészen biztosan élvezni fogják a vadregényes tájat, a sziklákon való átugrálást. Babakocsival sajnos nem járható.

A Dera-szurdok tavasztól őszig kiváló úti cél. Azonban tekintve, hogy tényleg egy varázslatosan szép hely elég népszerű is, ezért érdemesebb kevésbé frekventáltabb időpontokban erre látogatni, mondjuk hétköznap, amennyiben erre lehetőség van.

A túrát végig információs táblák segítik, vannak kijelölt pihenőhelyek, valamint piknikező hely is.

Elolvasom a teljes cikket, megnézem a videót >>

(forrás: magyarországom.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk