hirdetés
hirdetés

Szerdán volt 110 éves az IBUSZ

Éppen 110 esztendeje, 1902. augusztus 29-én 800.000 koronás alaptőkével megalakult az Idegenforgalmi és Utazási Vállalat Rt. 

hirdetés

Azóta az „IBUSZ” név szinte összekapcsolódott az utazással, kevesen tudják, hogy a betűszó Idegenforgalmi Beszerzési Utazási és Szállítási Részvénytársaságot takar.

1902. augusztus 29-én 800.000 koronás alaptőkével megalakult az Idegenforgalmi és Utazási Vállalat Rt. A társaság megalapítását a legfelső szintről is támogatják, ezt példázza az alakuló közgyűlésen megválasztott igazgatósági tagok névsora: gróf Esterházy Mihály (elnök), Dessewffy Arisztid, gróf Széchenyi István, Frankfurter Albert, Hoffmann Sámuel, dr. Keppich Gyula és dr. Pollák Gyula.

1926. novemberében sikeres szerződési munka eredményeként a vállalat 25 éves megállapodást köt a MÁV jegyek kizárólagos árusítására. December 11-én Fejér Ottó nyugalmazott államtitkár igazgatósági indítványára a rendkívüli közgyűlés határozatával az Idegenforgalmi és Utazási Vállalatot beolvasztották az Általános Beszerzési és Szállítási Rt-be. A tulajdonosok a társaság alaptőkéjét 1.200.000 pengőben állapították meg.

1936-ban az IBUSZ MNB engedélyt kapott idegen valuták vásárlására.

1948-ban az államosítások hatására a Társaság az idegenforgalmi piacon monopol pozícióba jutott, ezzel párhuzamosan profiltisztítást hajtott végre: leválasztásra került a szállítási, a vendéglátási, valamint a hírlap- és könyvforgalmazási tevékenység.

1957-ben a Pénzügyminisztérium kialakította az Utazási BC számla rendszerét. Ennek lényege az volt, hogy a külföldön élő hozzátartozók devizaátutalásait e számlarendszer keretében használhatták fel utazásaikhoz a magyar rokonok.

Plakát: http://muzeumantikvarium.hu
Plakát: http://muzeumantikvarium.hu

Az IBUSZ az 1958-as brüsszeli világkiállításon aranyérmet nyert és nemzetközi tevékenységét oklevéllel tüntették ki.

1989-ben a magyarországi privatizáció megindulásával az elsők között kezdődtek meg az előkészületek az IBUSZ magánosítására. Ezt az akkoriban majdnem egyedi társasági forma, valamint a hazai és nemzetközi szinten is egyedülálló ismertség teszi lehetővé. Az IBUSZ 1.200.000 Ft-os alaptőkéje 800.000.000 Ft-ra, majd 1990. májusában a nyilvános részvénykibocsátás előkészítéseként 1.200.000.000 Ft-ra emelkedett.

1990. június 21-én az IBUSZ volt az első részvény a Budapesti Értéktőzsdén.

1994-ben a piaci kihívásokra reagálva, az IBUSZ holdingszervezetet alakított ki, egyes üzletileg jól elkülöníthető tevékenységeit önálló társaságokba szervezte. Ezek közül mind a mai napig legjelentősebb az IBUSZ Utazási Irodák Kft. lett.

1998-ban a cégcsoport pénzforgalma meghaladta a 100.000.000.000 Ft-ot.

2002. 100 éves az IBUSZ.

(forrás: ibusz)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk