hirdetés
hirdetés

2023-ban hová és mennyien utazunk?

A magyar kiutazást szervező hazai irodák többsége egyelőre kivár. Nagyon fekete ló még az idei év, derült ki, amikor több irodát is megkerestünk. Ebből következik, hogy még a nemzeti idegenforgalmi képviseletek sem mernek jóslatokba bocsátkozni - írja társlapunk, az mfor.hu.

hirdetés

Melyek a legfontosabb desztinációk a magyarok számára? Vannak-e változások ezen a téren? – társlapunk kérdéseire először Tóth Attila, a tucatnyi légiközlekedési és turisztikai céget képviselő Aviareps igazgatója válaszolt.

Kedvenc lett ismét Madagaszkár és a Karib-szigetek

A desztinációk sorrendje szezononként változó. Nyáron elsősorban a közeli országok és európai tengerpartok a legkeresettebbek, ide tartozik  Horvátország, Szlovénia, Törökország, Olaszország és Spanyolország.

Elő-, utószezonban és télen várható, hogy Ázsia és Afrika azon országai, amelyek két évig kényszerűségből zárva voltak, most újra az utazók érdeklődésének fókuszába kerülnek, mint például Madagaszkár.

Új, felfedezésre váró desztinációként érdemes Ras Al Khaimah-t megemlíteni, ami iránt egyre nő az érdeklődés. A tapasztalat, hogy az Egyesült Arab Emírségben található várost, illetve környékének meglátogatását mind többen kötik össze egy 1-2 napos dubaji zsongással, majd következik egy hosszabb ott -tartózkodás, sokszor aktív pihenéssel. Télen az Indiai-óceán – például Seychelles-szigetek – vagy Kenya, Tanzánia tengerpartja, illetve a Karib-térség (Dominikai Köztársaság, Kuba, Mexikó) listavezető szerepe megdönthetetlen.

Az árfolyam nem mindenható

Mennyiben befolyásolja a helyzetet a forint-euróárfolyam – vagy akik eddig is utaztak külföldre, azoknak ez a plusztétel nem számít?

Ez 2023-ban – amennyiben az árfolyam nem változik nagyságrendileg – várhatóan nem befolyásolja az utazást, ugyanis már 2022-ben is a korábbinál jóval gyengébb forint mellett keltek útra a kikapcsolódni vágyók. Önmagában a forint-eurókurzus kisebb fokú mozgása várhatóan nem fogja befolyásolni az utazók számát tavalyhoz képest.

Depositphotos
Depositphotos


Melyek azok az egyébként kedvelt célországok, amelyek megszenvedik a háborút?

Amennyiben a kérdés arra vonatkozik, hogy milyen országokba nem utaznak a magyarok a háború miatt, az egyértelműen Oroszország és Ukrajna, ahonnan elmaradnak az egyre kedveltebb kulturális körutazások csoportjai, és természetesen az egyéni utazások is lenullázódtak.

Változott-e a nyaralások hossza, melyek az új kedvelt programok, trendek?

A nyaralások esetenként kicsit rövidebbek lettek gazdasági megfontolásból, azonban a költségspórolás nem annyira az utazások hosszán, hanem az igénybe vett szolgáltatások körének szűkülésében fog megmutatkozni.

Ami a trendeket illeti, továbbra is nő az érdeklődés az aktív turizmus, a természetközeli és környezettudatos desztinációk iránt, de a tematikus utazások is közkedveltek, mint például a kulturális és gasztronómiai utak, illetve ezek elegye.

Több nagy utaztató is inkább egy hónap múlva nyilatkozna, mert alig telt el pár nap az évből. Az Unlimited Travel vezetője, Budai Erika szerint, akinek van pénze a 800 ezer-1 millió  forint körüli utakra, az idén is nekivág a nyaralásnak, és az árfolyam nem befolyásolja ebben.

Az alsóbb rétegeknek viszont egyre drágább lesz az utazás az egyéb költségek növekedési miatt, és csökkenni fog azok száma, akik megengedhetik maguknak a 4-5 csillagos  szállodákat.

Depositphotos
Depositphotos

Nemcsak itthon nőttek az árak

A 2023-as évvel kapcsolatban egyelőre óvatosan tervezünk. Idáig jól alakulnak a foglalási számaink, de a kockázatok között szerepel a világ, az európai és a magyarországi gazdasági helyzet és a politikai feszültségekből adódó kockázatok – nyilatkozta Jaroszlav Gorszkij, az 1000 út cégvezetője.

Szerinte a fenti okok tavaly is okoztak bizonytalanságokat, de azt lehetett látni, hogy az utazási kedv nem csökkent és az anyagi lehetőségek sem, a Covid előtti szinthez képest. Ez optimizmusra ad okot az idei tervezésnél.

Az árak emelkedtek, akár a repülőjegyekre gondolunk, akár az európai szállásokra. A távolabbi úti céloknál viszont a szobaárak kevésbé nőttek. Az árfolyamváltozás áremelkedést hozott magával, bár nehéz megjósolni a drágulás mértékét, az országtól függően akár 20-25 százalék is lehet.

Elek Lenke

(forrás: mfor.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk