hirdetés
hirdetés

A budapesti szállodások lemondtak az idei évről

A szállodaigazgatók már lemondtak arról, hogy jó szezon lesz az idei a fővárosban. A foci Eb sem hozta meg a várt fellendülést, alig voltak foglalások. Közben ennél is nagyobb probléma, hogy azok a dolgozók, akik elhagyták a pályát, nem akarnak visszatérni. Fővárosi szállodaigazgatókkal beszélgetett a hvg.hu arról, mihez kezdenek 2021 nyarán külföldi turisták nélkül.

hirdetés

A július 1-től EU-szerte bevezetett Covid-igazolványt a szállodaiparban dolgozók is nagyon várták már, azt remélve, hogy ez hozhat változást. A labdarúgó Európa bajnokság ugyanis nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a vártnál kevesebb külföldi turista jött Budapestre. „Azt gondoltuk, őrület lesz, de nem volt az” – mondja a hvg.hu-nak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A budapesti szállodák átlagos foglaltsága 10 és 30 százalék közötti. Az elnök szerint az Eb magyarországi meccsei idején akadt, ahol a 40-50 százalékot is elérte a foglaltság, de összességében a forgalom „picivel volt nagyobb” a szokásosnál. A jelenlegi foglalások a 2019-es adatokkal szemben továbbra is jelentősen elmaradnak, a fővárosi szállodák még mindig ott tartanak, hogy veszteséget csökkentenek, nem pedig nyereséget termelnek. Flesch Tamás az autós turizmusban bízik, abban, hogy a környező országokból jönnek majd Budapestre turisták. „Tavaly a forgalom 30-40 százalékát ők adták” – magyarázza, hozzátéve, hogy a Covid-igazolvánnyal júliustól „a légi járatok is csak elindulnak végre”.

A repülős britek helyett a közeli autósokban bíznak

Kovács Balázs, a Danubius vezérigazgatója szerint ami az idei nyarat illeti, "a fővárosban tragikus lesz a nyár”. Ennek részben az is oka, hogy minden országban azért kampányolnak, hogy aki teheti, ne utazzon külföldre. „Gyenge lesz a szezon, de bizonytalan még az ősz is” – véli. Izraelt és Nagy-Britanniát hozza példaként, hiába járnak élen az oltottságban, most mégis szigorítanak, mert több a fertőzött a delta variáns miatt. "Ez azért probléma, mert az angoloknak például kedvelt úti céljuk Budapest" - hívja fel a figyelmet.

A Mellow Mood Hotels például a vírushelyzet kezdete előtt fogott bele a négycsillagos Impulso Fashion Hotel fejlesztésébe, júniusban meg is nyitottak, noha Blandl Judit igazgató szerint a kereslet akkor még „egyértelműen nem indokolta a nyitást”. Abban bíznak, hogy az új szálloda a hozzá tartozó parkolóval vonzó lehet a környező országokból érkező autós turistáknak is. A Mellow Mood Hotels tíz szállodájából éppen a kereslet hiánya miatt csupán öt működik, a többiben üzemszünet van.

Az első fővárosi termálhotelek egyikében, az idén 30 éves óbudai Aquincum Hotelben például feladták a korábbi stratégiát. Németh-Molnár Éva, marketing menedzser a hvg.hu-nak azt mondja, a járványt csak úgy „élték túl”, hogy a korábbinál kevesebbet költenek marketing kampányra, és felmondtak vagy szüneteltetnek szerződéseket. A szálloda igazgatója, Philippe Mahuas úgy számol, két-három évbe is beletelik, mire a szakma magához tér. „Amíg nem nyitnak meg a határok, nem lesz itt turizmus” - mondja.Hova lettek a szakácsok és a szobalányok?

A hiányzó külföldi turistáknál is nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány a szakmában. Sokan a bezárások után máshol helyezkedtek el, és még mindig „kivárnak, bizalmatlanok”. Szakácsból, szobalányból és felszolgálóból van különösen nagy hiány. Közben a foglalkoztatási adatok azt mutatják, hogy a turizmusból távozókat más szektorok felszívták. Flesch Tamás szerint a hatékonyság és a bérek növelése nélkül nem lehet a hiányzó munkaerőt pótolni, és a dolgozókat megtartani. Szakemberek arra is felhívják a figyelmet, sokan még nem tudtak visszamenni külföldre dolgozni, így megbecsülni sem lehet, végül mekkora lesz a munkaerőhiány az ágazatban.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha ősszel újabb járványhullám éri el Magyarországot, a szakemberek úgy feleltek, hogy az eddiginél nagyobb támogatást kell kapnia az ágazatnak. Korábban 50 százalékos bértámogatás és hitelmoratórium járt. A jövőben ez nem biztos, hogy elég. „Meggyötört az ágazat, a tartalékokat felélték, muszáj lenne a korábbi támogatások mértékét növelni” – jelenti ki Kovács Balázs. A szállodaszövetség elnöke úgy fogalmaz, hogy „még egy bezárást a turizmus nem élne túl”.


(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai