hirdetés
hirdetés

Az új Olimpiai Terminál ellenére is káosz lehet a Heathrow-n?

A küszöbön álló nyári Olimpiai Játékok miatt komoly előkészületeket folytat az amúgy is túlterhelt London Heathrow repülőtér. A légitársaságok szerint az Olimpiára nyíló új terminál csak részben segít a problémán.

hirdetés

A tervek szerint a Játékok idején közel 140 000 sportolót, vezetőt, VIP személyiséget, kísérőket, újságírókat várnak a brit fővárosba, e mellett több száz tonnányi sport felszerelés, és szintén több száz tonna levél, újság is megfordul légi áruként a repülőtéren. Ez a mennyiség 45-50 százalékkal több, mint a repülőtér július-augusztusi átlagos forgalma.

Csak a sportolói létszám 10.000 fő felett van, akiknek legalább 50.000 darabos poggyászuk lesz és mindez koncentráltan, augusztus 13-15. közötti időben érkeznek. Nyilvánvaló volt, hogy a jelenlegi terminálok az egyébként is erős nyári menetrend szerinti- és charter forgalom miatt ekkora terhelést nem bírnak el. Ezért egy külön Olimpiai Terminál épült a repülőtéren az összes szükséges felszereléssel, melynek üzembe állításával remélik, hogy a világ harmadik legnagyobb repülőtere megbirkózik majd a feladattal.

A repülőtér legújabb, ötödik termináljával, melynek teljes kiépítése csak 2015-re várható, az eddigi évi 68 milliós kezelt utasszámot várhatóan 90 millióra tudja majd növelni a repülőtér.

Lényeges átrendezés folyik az „épület közeli” és a „távoli” parkolókban is. Megfelelő műszaki és hatósági tereléssel, valamint ehhez mért parkolási, várakozási díjakkal kívánják a gördülékeny forgalmat megoldani.

A legnagyobb brit légitársaságok, mint a British Airways, BMI, Virgin Atlantic és az easyJet szerint is problémát okozhat a magas látogatói létszám, hiszen a Heathrow véleményük szerint már jelenleg is 99%-on használja kapacitásait, melyen szerintük csak részben segít az Olimpiai Terminál. A társaságok attól tartanak, hogy a forgalmi káoszban lazulhatnak a biztonsági előírások, ami megengedhetetlen. Ezért javasolták, hogy az összes érdekelttel közösen április elején tartsanak egy nagyobb szimpóziumot, ahol megtárgyalhatják a legfontosabb teendőket, mint a személyzeti képzés, a kiszolgáló berendezések beszerzése és a forgalom szabályozás.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk