hirdetés
hirdetés

Élre tört a lillafüredi erdei vasút

Miskolcon a tapolcai barlangfürdő után a környék második leglátogatottabb turisztikai attrakciója a Lillafüredi Állami Erdei Vasút - tudtuk meg Mátrai Imre üzemigazgatótól. A tavalyi személyszállítási eredmények alapján a tizennégy hazai erdei kisvasút közül az élre kerültek.

hirdetés

Az idén ősszel lesz kilencven esztendeje annak, hogy turistákat hoznak és visznek a szerelvények ezen a vasúton. Az Északerdő Zrt. működtetésében tevékenykedő lillafüredi erdei vasút 14 kilométer hosszúságú fővonallal rendelkezik. Az országban jelenleg az egyetlen, amely önálló gazdasági egységként - üzemigazgatóságként - végzi munkáját. A többiek az erdészetek részeként teszik a dolgukat.

Az eredményeket értékelve Mátrai Imre azt is elmondta, hogy 2012-ben 181 ezer 523 utast szállítottak. Ezzel megelőzték az évek óta élen járt Szilvásváradi Erdei Vasutat, amely 168 ezer 950 utast juttatott el úti céljához. Harmadikként a Mátravasút teljesített a legjobban,102 ezer 646 utassal. Vélemények szerint a szilvásváradiak azért kerültek a második helyre, mert tavaly a rendkívüli nyári kánikula miatt kiszáradt a Szalajka-völgyi Fátyol-vízesés. Emiatt pedig kevesebb vendég kereste fel az Észak-Magyarország egyik turisztikai gyöngyszemeként emlegetett Szilvásváradot, így kevesebb látogatója volt az erdei vasútnak is.

Mátrai Imre arról is szólt, hogy az elmúlt időszakban jelentős fejlesztéseket valósítottak meg a lillafüredi erdei vasútnál. Felújították a pályát érintő viaduktokat és hidakat, a személyszállításban részt vevő járműegységeket pedig egységesen légfékrendszerrel látták el. Ezek mellett korszerű, számítógépes jegykiadást vezettek be.

A miskolci önkormányzat az idegenforgalmi alapjából 3,5 millió forintos egyszeri támogatást nyújtott a vasútnak. Az összeget kiegészítették és a mozgáskorlátozott utasok számára akadálymentes vasúti kocsit alakítottak ki.

A felsoroltakon kívül 2010-ben mintegy kétszáz millió forintos európai uniós támogatással a világon elsőként, magyar mérnökök és szakemberek segítségével úgynevezett keskeny nyomkörű hibridmozdonyt állítottak forgalomba. A lillafüredi állomás épületét átalakították, ahol öko-turisztikai központot nyitottak. Ez ad ma helyet a Bükki Nemzeti Park térségi központjának. Az egyik kiállítótérben hazánk tizennégy erdei vasútjának jellegzetességeit ismerhetik meg a látogatók. A fejlesztés részeként Garadnán, fedett, akadálymentesített és vizes blokkal ellátott végállomást is létesítettek.

Az üzemigazgató véleménye szerint a következő években várhatóan további - hazánkban egyedülálló - műszaki fejlesztéseket valósítanak meg a lillafüredi erdei vasútnál. A több mint ötven éves mozdonyokat szeretnék a már megismert hazai mérnökök közreműködésével a jelenleg legkorszerűbb hajtásrendszerrel ellátni.

Idén is folytatják a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és a Magyar Turizmus Zrt. közös akciójaként 2012-ben indított "Kisvasútra fel" kampányt, melynek a zárórendezvényét szeptember 7-én Lillafüreden tartják.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk