hirdetés

A korábbinál gyengébb idei kezdés a balatoni szálláshelyeken

A balatoni régió egészét nézve nem igazán indult jól az év kereskedelmi szálláshelyeken, mert a korábbi években tapasztalt növekedés helyett kismértékű visszaesést regisztráltak januárban. Igaz, ez jórészt a hévízi forgalom csökkenésének köszönhető.

hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) március 20-án tette hozzáférhetővé a kereskedelmi szálláshelyek forgalmáról 2019 januárjában gyűjtött adatokat. Az utóbbi időszak trendjének megfelelően a Balatonnál az országos eredményeknél is gyengébbek születtek. A teljes vendégforgalomnál 1,5 százalékos volt a csökkenés januárban a korábbi 17,8 százalékos és 5,6 százalékos növekedéssel szemben. A balatoni külföldi vendégforgalom januárban 3,3 százalékkal maradt el a tavalyitól, miközben egy évvel korábban még 5,9 százalékos, két éve pedig 8,4 százalékos növekedést mértek - írja a Balatontipp.hu.

A hazai vendégek esetében a balatoni kereskedelmi szálláshelyek januárban 0,8 százalékkal kevesebb éjszakát biztosítottak, mint egy évvel korábban. Itt tavaly januárban 23 százalékos, tavalyelőtt 4,3 százalékos volt a növekedés. A balatoni régió kereskedelmi szálláshelyi együttes 184 ezer éjszakát forgalmaztak januárban. Négy olyan település van, amelyik az összeshez több mint 10 ezer éjszakával járult hozzá. Hévíz a 65955 éjszakás forgalmával a régiós forgalom 35,9 százalékát adja. Zalakaros 36219 éjszakája 19,7 százalékot, Siófok 18994 éjszakája 10,3 százalékot, Balatonfüred 15030 éjszakája 8,2 adott a kereskedelmi szálláshelyek teljes januári forgalmából. A fenti arányok magyarázzák, hogy a hévízi forgalom csökkenése önmagában jelentősen meghatározhatja a régiós eredmény alakulását. A gyógyhely januárban 5,5 százalékkal kevesebb vendégéjszakát forgalmazott a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. A külföldi vendégeknél 7 százalékos, a belföldieknél 3,6 százalékos volt a visszaesés.

A balatoni vendégforgalom részletesebb elemzését itt olvashatják.

(forrás: Balatontipp.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Vajon lesznek fennakadások a turizmusban az idei főszezonban?

Partnerünk