hirdetés
hirdetés

A Liechtenstein, a Freud és az Essl múzeumok

Különleges gyűjtemények Bécsben

Bécs műkincs gyűjteményei kimeríthetetlen, és folyton megújuló turisztikai vonzerőt jelentenek. A közismertek mellett három nagyon különböző, de a maga nemében páratlan, nemzetközi hírű múzeum megismerésére nyílt lehetősége nemrégiben a média képviselőinek a Bécsi Turisztikai Hivatal meghívására.

hirdetés

Barokk összművészeti gyöngyszem a Liechtenstein hercegek 2004-ben renovált „kerti palotája” az Alsergrundon, Bécs kilencedik kerületében. Az árnyas, még mindig hatalmas kert közepén álló itáliai stílusú „palazzo” 2300 négyzetméternyi kiállítótere méltó keretet ad a hercegi magángyűjteménynek, mely öt évszázad európai művészetének kiemelkedő alkotásaiból, műkincseiből áll. A földszint tipikus barokk színeket és lendületes mozgásvilágot tükröző mennyezetfreskóira lent egy különleges műremek, a 18. századi hercegi „díszhintó”ezernyi aranyozott faragása rímel. Az érett barokk kiemelkedő művésze, az egyébként a császárnak dolgozó Rottmayr festőművész azonban az oldalszárnyak freskóiban bontakoztatta ki igazán tehetségét. A férfiszárnyban a 100 000 kötetes nagy történelmi könyvtárt helyezték el, a női szárnyban a múzeum állandó kiállításai láthatók. A főemelet termeiben kifüggesztett 1700 festmény alkotói között leggazdagabban Rubens képviselteti magát. Kiemelkedő, óriás méretű vásznai megtöltik a palota legnagyobb falfelületeit. A műgyűjtemény a ma regnáló Liechtenstein hercegi pár jóvoltából napjainkban is folyamatosan bővül. Az új szerzemények közül a világ legdrágább és legnagyobb bútora, a Badminton kabinetszekrény, és egy 16. századi festő alkotásának (Massys: Az adóbehajtó) lenyűgöző emberábrázolása emelkedik ki. A palotában található Bécs legnagyobb barokk világi terme, a Herkules terem. A mennyezetét beborító, tobzódóan gazdag és mozgalmas freskók Pozzo itáliai mester alkotásai. A Herkules teremben minden vasárnap két alkalommal neves előadóművészek adnak koncerteket. A tárlatvezetés, a hangverseny és a Rubens étteremben fogyasztott étkezés kedvezményes áru, együttes jegyért is kapható, és ily módon megvalósul a barokk életérzés teljessége.

Freud nyomában

Sigmund Freud, aki a pszichoanalízis megteremtőjeként vált világhírűvé, alkotói munkásságának több évtizedét a Berggasse 19. szám alatt található lakóházban töltötte. A századfordulós polgári otthon néhány szobáját, a rendelőt és a várót eredeti tárgyakkal rendezték be. A falakon frízszerűen körbefutó fényképnagyítások, és egy, a harmincas évekből származó film eleveníti fel Freud úttörő munkásságát. Terjedelmes régiséggyűjteményének egy részét is itt tekinthetjük meg. A Freud Múzeumot nemcsak a világ minden tájáról érkező évi 60-80 ezer látogató keresi fel. Hatalmas, a pszichoanalízis tárgyában Európa legnagyobb szakkönyvtára a kutatók rendelkezésére áll. A múzeumban egymást érik a tudományos rendezvények, a magánalapítvány ösztöndíjprogramokat és kutatási projekteket hirdet meg és támogat.

Érdekesség, hogy a magyar származású kortárs művész, Joseph Kosuth kezdeményezésére létrejött a Sigmund Freud Múzeum Kortárs Művészeti Gyűjteménye. Ebben 13, a múzeumnak ajándékozott műalkotás látható, melyek mind a tudatalatti hatását tükrözik a mai modern művészetben.

Kortársak

Az Essl házaspár a pár kilométerre fekvő Klosterneuburgban építtette fel saját magán múzeumát, mely mintegy 7000, ma is folyamatosan bővülő számú modern műalkotásnak ad otthont. A múzeum simavonalú, elegáns épülete, csodálatos panorámával a környező tájra, önálló esztétikai élmény. A gyűjtemény központi magját osztrák alkotások képezik. Az 1990-es évektől kezdve az Essl Múzeum felvállalja a kortárs művészeti alkotások az egész világra kiterjedő gyűjtését is. A múzeum egyben közösségi tér, szinte minden nap programot, gyermekfoglalkoztatásokat kínál, kávézója, könyvtára, ajándékboltja gazdag elfoglaltságot nyújt. Az Essl házaspár saját tulajdonú képei és szobrai bemutatása mellett kiemelkedő kortárs művészek időszaki tárlatainak is helyt ad. A gyűjtőházaspár pártolja a fiatal, kezdő művészeket, az Ausztriával szomszédos országokban – így nálunk is – lehet pályázni az Essl Award CEE alkotói támogatás elnyerésére. A díjazottak műveit katalógusokban, kiállításokon népszerűsítik, így nemcsak az ifjú művészek kapnak jelentős hírverést, de folyamatosan megújul és bővül a múzeum anyaga is. Az Essl Múzeum megtekintésére Bécs központjából, az Albertinától szinte óránként ingyenes autóbusz-transzfer indul.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai