Angkor, a vi­lág régi-új cso­dá­ja

Ezer éve áll­nak Angkor temp­lo­mai a kam­bo­dzsai dzsun­gel­ben, és hos­­szú év­ti­ze­dek óta elő­ször új­ra biz­ton­sá­go­san meg­te­kint­he­tők. A Khmer Bi­ro­da­lom fény­ko­rá­ban épült cso­dá­la­tos szen­té­lyek, pa­lo­ták, te­met­ke­zé­si he­lyek együt­te­se olyan mű­sza­ki is­me­re­tek­ről és mű­vé­szi tö­kély­ről árul­ko­dik, hogy bár­kit ámu­lat­ba ejt, aki csak ar­ra jár.

 

A Khmer Bi­ro­da­lom fény­ko­ra 800 kö­rül kez­dő­dött II. Jayavarman ha­ta­lom­ra ke­rü­lé­sé­vel, aki el­ső­ként ve­zet­te be az is­ten-ki­rály­ság in­téz­mé­nyét. 50 év­vel ké­sőbb I. Yasovarman tet­te át a ki­rály­ság szék­hely­ét né­hány tu­cat ki­lo­mé­ter­rel nyu­ga­tabb­ra, Ang­korba, ahol az ezt kö­ve­tő 250 év so­rán utak, temp­lo­mok és ön­tö­ző­rend­sze­rek tu­cat­jai épül­tek. Az ere­de­ti­leg in­di­ai ha­jó­sok le­szár­ma­zot­tai ál­tal be­né­pe­sí­tett te­rü­le­ten temp­lo­ma­in az ere­de­ti hinduista, vishnuista je­gye­ket ké­sőbb a budd­his­ta val­lás jel­leg­ze­tes­sé­gei vál­tot­ták fel. A leg­szebb ál­la­pot­ban fenn­ma­radt és több év­ti­ze­des mun­ká­val res­ta­u­rált épü­le­tek a XII–XIII. szá­zad fo­lya­mán épült Angkor Thomban ta­lál­ha­tók, amely­nek fény­ko­rá­ban egy­mil­lió la­ko­sa volt.

A ro­mok vi­szony­la­gos érin­tet­len­sé­ge an­nak kö­szön­he­tő, hogy a XIII. szá­zad vé­gén a fo­lya­ma­tos szi­á­mi tá­ma­dá­sok kö­vet­kez­té­ben im­már ha­nyat­lás­nak in­dult a bi­ro­da­lom. A fő­vá­rost is át­te­le­pí­tet­ték dé­lebb­re, Phnom Penhbe.

Azt mond­ják a szak­ér­tők, ha va­la­ki csak két temp­lo­mot tud meg­néz­ni Angkorban, ak­kor az Angkor Wat és a Bayon le­gyen az. Az utób­bi el­ső­sor­ban gi­gan­ti­kus kő­be vé­sett ar­ca­i­ról hí­res, ame­lyek a klas­­szi­kus khmer mű­vé­szet szim­bó­lu­ma­i­vá vál­tak. Angkor Watot te­met­ke­zé­si hely­nek ter­vez­ték, dél­után ér­de­mes meg­néz­ni, kü­lö­nö­sen szép nap­le­men­te előtt.

Bakheng is ki­vá­ló hely azon­ban, kü­lö­nö­sen a nap­le­men­te meg­fi­gye­lé­sé­hez, mi­vel egy több mint 200 mé­ter ma­gas me­re­dek domb te­te­jén ta­lál­ha­tó, ahon­nan ki­vá­ló a ki­lá­tás az egész kör­nyék­re, így Angkor Watra, a le­nyű­gö­ző mé­re­tű Tomlé Sap tó­ra, és a tá­vol­ban ki­raj­zo­ló­dó Dongrek-hegységre. Egy szép ko­ra es­te akár 5-600 tu­ris­ta is fel­ke­re­si, ezért ér­de­mes idő­ben jó he­lyet ki­fog­ni.

A na­pi­jegy 20 dol­lár­ba, a há­rom­na­pos bér­let 40-be ke­rül, a je­gyek meg­lét­ét a leg­több he­lyen egyen­ru­hás, ba­rát­sá­gos rendészek el­len­őr­zik. Ők egyéb­ként a tá­vo­lab­bi ro­mok kör­nyé­kén is elő­for­dul­nak, és – vall­juk be – mi­at­tuk nyu­god­tabb is a dzsun­gel­ben ma­gá­nyo­san sé­tá­ló tu­ris­ta.

Meg­kö­ze­lí­tés

Köz­vet­len lé­gi ös­­sze­köt­te­tés Bang­kok­ból, Szin­ga­púr­ból, Sukothaiból, Ha­no­i­ból, Ho Chi Minh vá­ros­ból és Vientianéből, Battambangból, il­let­ve Phnom Penhből Siem Reap re­pü­lő­te­ré­re. Lé­gi­tár­sa­ság­ok: Royal Phnom Penh Airlines, Lao Aviation, Bang­kok Airways, Royal Air,Cambodge, Silk Air, Vi­et­nam Air, President Airlines. Nyolc­dol­lá­ros re­pü­lő­té­ri il­le­té­ket kell fi­zet­ni Siem Reap re­pü­lő­te­rén in­du­lás előtt. A re­pü­lő­tér­ről a vá­ros­ba ta­xi­val öt dol­lár, mo­to­ros ta­xi­val 1-2 dol­lár az út.

Köz­úton Thai­föld­ről és Phnom Penhből, to­váb­bá Phnom Penhből ha­jó­val is el­ér­he­tő. Nem tű­nik túl hos­­szú­nak a 400 km-es tá­vol­ság Bang­kok és Siem Reap kö­zött, mi­vel az út na­gyob­bik ré­sze thai te­rü­let­re esik. A 260 km-es sza­kasz Aranyaprathet ha­tár­át­ke­lő­ig azon­ban leg­alább 5 órát vesz igény­be, mi­vel a ha­tár kö­ze­lé­ben még nincs au­tó­pá­lya. Ér­de­mes oda­fi­gyel­ni az idő­zí­tés­re is, mi­vel dél­után négy és reg­gel ki­lenc óra kö­zött az át­ke­lő zár­va tart. De a ví­zum leg­alább a ha­tá­ron is meg­vá­sá­rol­ha­tó 20 dol­lár és egy da­rab fény­kép bir­to­ká­ban. Ar­ra az uta­zás­szer­ve­zők­nek is fel kell ké­szül­ni­ük, hogy a ha­tá­ron buszt kell vál­ta­ni, mi­vel Kam­bo­dzsá­ban bal ol­da­li köz­le­ke­dés van ér­vény­ben, el­len­tét­ben Thai­föld­del. A ha­tár kam­bo­dzsai ol­da­lán azu­tán nem min­den­na­pi ké­nyel­met­len­ség vár az uta­zók­ra: kö­zel 7 órá­ba te­lik, míg a tra­gi­kus ál­la­po­tú út hát­ra­le­vő 160 ki­lo­mé­ter­ét le­küz­dik a lég­kon­di­ci­o­nált ja­pán minibuszok.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?