Apartmanházként üzemel a Saphir Aqua

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége tisztességtelen kereskedelmi magatartás tanúsítása miatt eljárást folytat a soproni Saphir Aqua üzemeltetője, a Cardos Hotel Kft. ellen. Rengeteg bejelentés érkezett olyanok részéről, akik befizettek egy üdülésre, aztán a hotelben zárt ajtók fogadták őket.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Turizmus Online a nyáron kitört botrány kezdete óta beszámol a fejleményekről. Legutoljára arról írtunk, hogy az üzemeltető eltűnt a megyei fogyasztóvédelmi hatóság elől,. Az üzemeltető cég tulajdonosát és ügyvezetőjét szerkesztőségünk azonban kevesebb mint egy perc alatt megtalálta a cégjegyzék alapján.

A fogyasztóvédelem felfüggesztette az eljárást, mert a cég székhelyéről „ismeretlen helyre költözött” jelzéssel érkezett vissza minden megkeresés. Mivel a fogyasztóvédelmi hatósága nem találta a Hotel Cardost, ellene törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a megyei cégbíróságon, és a felügyeleti eljárás befejezéséig a saját eljárását felfüggesztette. Megkeresésünkre a hivatal igazgatója, Major Ernő azt mondta, hogy a jogszabályok adta keretek közt járhatnak el: nincs nyomozati jogkörük. (Az igazgató álláspontját megértjük, csak az furcsa, hogy ha folyamatosan nem érik el egy ilyen ügyben a fogyasztóvédelmi eljárás alá vont alanyt, akkor miért nem nézik meg a cégjegyzékben a tulajdonos és az ügyvezető adatait, és miért nem keresik meg őket a bejelentett lakcímen. Ráadásul úgy tűnik, mégiscsak lehet valamit tenni. November 14-én beszélünk a Hotel Cardos ügyvezetőjével, Kunczi Lászlóval, aki elmondta, november 11-én kapott egy levelet a fogyasztóvédelmi hatóságtól. November 10-én jelent meg az előző cikkünk az ügyről, előtte többször beszéltünk a fogyasztóvédelemmel. – a szerk.)

Az üzemeltető álláspontja

Kunczi László a következőket közölte velünk: június 30-án lemondott tisztségéről. Feltehetően azért szerepel még a cégjegyzékben, mert a tulajdonos egyelőre nem nevezett ki új ügyvezetőt. Súlyos milliókat bukott az ügyön, az épületben több tízmilliós költséggel harminc apartmant és hat kétágyas szobát alakítottak ki. Kezdetben közel százszázalékos telítettséggel működtek. Ám utóbb kiderült, belementek nagyon magas bérleti díj megfizetésébe, és végül ez és más elszámolási viták miatt a tulajdonos bezárta a szállodát. Tanúként hallgatta meg őket a rendőrség, az eljárás üzletszerűen elkövetett csalás gyanúja miatt indult. Horváth László, a Cardos Hotel Kft. tulajdonosa megkeresésünkre elmondta, a cég vagyona jelenleg zárolva van. Úgy látja, az ügynek többféle megoldása is lehet, a legszerencsésebb az lenne, ha az épület ismét meg tudna nyílni szállodaként, mégpedig cégük kezelésében. Ám erre sok esélyt nem lát, a bérbeadó, a Soproni Ingatlanforgalmazó, Beruházó és Üzemeltető Kft. azonnali felmondási joggal rendelkezett, és egyoldalúan dönthetett a bezárásról. Horváth László elmondta: a rendőrség őt is tanúként hallgatta meg.

Hotelből apartmanház

Időközben a Turizmus Online szerkesztőségébe több telefonhívás is érkezett, ezek szerint a Saphir Aqua újra megnyitott, és apartmanházként üzemel. Ezt követően érdeklődtünk Győrben, a megyei rendőrkapitányságon, ahol elmondták, egy kollégájuk éppen Sopronban dolgozik az ügyön, így utánanéznek a dolognak. A Soproni Ingatlanforgalmazó, Beruházó és Üzemeltető Kft. egyik vezetője, Vámosi Tibor „kiküldött rendőrségi tudósítónkon” keresztül azt üzente, hogy az épület nem szállodaként üzemel, hanem az apartmanokat adják ki – persze mi sem állítottunk mást. (Hogy lehet, hogy a rendőrség tőlünk tudja meg, hogy az épület újra üzemel? Az is kérdés, miért került át a városi kapitányságon indult nyomozás a megyeibe, mikor készülnek el a könyvszakértői, illetve igazság-szakértői vélemények, amelyek eldöntik, a megrendeléskor tudhatták-e az érintettek, hogy van lehetőség a szolgáltatás teljesítésére, vagy úgy fogadták el a pénzeket, hogy már a szokásos gondosság tanúsítása mellett láthatták, nincs esély a teljesítésre.)

Mit remélhet az államtól a polgár?

Megkerestük azokat a cégeket is, amelyek árulták a Saphir Aqua helyeit. Természetesen nekik is csak veszteségeik keletkeztek az ügyből. (Reméljük, a rendőrség a büntetőeljárási és a rendőrségi törvényben előírt követelményeknek megfelelően annak is alaposan utánanézett, hogy milyen banszámlán landolt közel kétezer ember befizetett pénze.) A közigazgatási és igazságügyi miniszter a közelmúltban egy konferencián így fogalmazott: „Ha egy polgár nem reménykedhet abban, hogy a hivatalos állami intézményrendszeren belül, a megfelelő fórumokhoz fordulva ésszerű határon belül orvosolják sérelmeit, nem fog bízni az állami intézményrendszerben, és alternatív megoldásokat keres. Már nem az államhoz, hanem erőszakcsoportokhoz fordul, hogy érvényt szerezzen jogainak” – közölte Navracsics Tibor. A miniszter szavai szerint ha ez „tömegesen történik, a jogkerülő magatartás általánossá válik, megrendül a bizalom az állami intézményekben, és ez a demokrácia iránti bizalom megrendüléséhez, továbbá ahhoz vezet, hogy mindannyian súlyos bizalmi, politikai válságban találjuk magunkat”.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.