hirdetés
hirdetés

Újdonságok Szarvason

Árpád sínbusz miniben

Ünnepélyesen avatták fel és mutatták be a magyar vasúttörténet legendás mozdonyainak, legszebb állomásépületeinek és a balatoni vitorlázás ikonikus hajóinak kicsinyített másait az ország egyetlen interaktív makettparkjában, Szarvason, ahol eddig is mintegy félszáz makett várta a látogatókat.

hirdetés

A Szarvasi Arborétumban egy éve működő Mini-Magyarországot 72 ezer látogató kereste fel eddig. A makettparkban 280 méter sínpályán zakatolnak a vonatok alagutakon és hidakon át. Bukovinszky Béla, a park vezetője elmondta, hogy a minden várakozást túlszárnyaló látogatottságot produkáló 2013-as év után idén új makettekkel bővült a Mini-Magyarország. A magyar vasúttörténet olyan legendás ,,szereplői,, mutatkoznak be, mint a Heves gőzmozdony, az Árpád sínbusz vagy a balatoni nyaralókban nosztalgikus emlékeket idéző NOHAB mozdony. Az új, mozgó vasútmodellek olyan állomások között közlekednek, mint a mezőtúri, a tószegi, a mártélyi, a kétegyházi, a mosonmagyaróvári, a búcsúszentlászlói, az almási vagy a bátaszéki, amelyek kicsinyített másai eredeti állapotukban láthatók.

Aki még nem látta a Kecskeméti Cifra- palotát, a Pécsi Dzsámit vagy a tatabányai Turult közelről, akinek eddig kimaradt a fertődi kastély, nem hallotta a visszhangot a Tihanyi Apátságnál, vagy megnézné az egri várat, annak a Mini-Magyarország a tökéletes kirándulóhely.

MEGYEI FEJLESZTÉSEK

Békés megyében az utóbbi egy évben számtalan turisztikai fejlesztés valósult meg, több projekt pedig az idén készül el – tudtuk meg a Tourinform Békés megyei irodavezetőjétől, Glózik Klárától.

A Körös menti TDM nyertes pályázatának köszönhetően Szarvason, Békésszentandráson és Kondoroson is látványos beruházások valósultak meg. Tavaly 14 személyes elektromos kisbuszt vásároltak, és fedett kerékpártárolókat alakítottak ki. Kerékpáros- és gyalogtúra-útvonalat jelző táblákat helyeztek ki Szarvas térségében, és internetkapcsolattal ellátott infópontot telepítettek Békésszentandráson. Egy mobilapplikáció révén a turisták idegenvezető nélkül is bebarangolhatják a város legszebb részeit.

Ősztől látogatható lesz a CsabaPark, a Dél-Alföld legnagyobb gasztronómiai élményparkja. Az ötvenhektáros területen naponta lesznek gasztronómiai programok. Épül egy 2750 négyzetméteres rendezvénycsarnok, kolbászkészítő udvar vágóponttal, vendéglátóhelyekkel. Munkácsy-emlékévvel tiszteleg a 170 éve született Munkácsy Mihály előtt Békéscsaba.

A Gyulai Várfürdőben tavaly év végén nyílt meg a Dél-Alföld élményekben leggazdagabb víziparadicsoma. Van itt sodrófolyosó, víz alatti masszázs, ülőfürdőgejzír és buzgár. A két és fél milliárd forintos fejlesztés révén közel 900 négyzetméterrel nőtt a vízfelület. Felújítják az Almásy-kastélyt is, amelyben év végére múzeumot alakítanak ki. A kastély háromszáz éves történetével, az arisztokrácia és a cselédség egykori életével ismerkedhetnek majd meg a látogatók. A gyulai Göndöcs- kert is megújul, 891 millió forintból.

Tavaly év végétől újra várja vendégeit a füzesgyarmati Thermal Hotel Gara. A szálloda mozgás- és egészségterápiás centrummal gazdagodott, ahol teljes körű gyógyfürdő-szolgáltatások vehetők igénybe az OP támogatásával. Tavaly nyáron adták át Orosháza új főterét, közel ezer különleges formájú növénnyel, pihenőkkel, sétányokkal. A tér közepén üveg körtefát állítottak, amely a város újratelepítésének állít emléket. Gyomaendrődön új turisztikai portált hoztak létre a www.gyomaendre.hu webcímen, ahol Gyoma Endre, a város kabalafigurája kalauzolja a látogatókat.

Az idei tervekről szólva Glózik Klára elmondta, hogy egy új megyei honlap létrehozását tervezik (www.visitbekes.hu). A Békés megye Falusi Turizmusáért Egyesülettel közösen pályázat eredményeként több új tematikus kiadvány született. Május elejére készül el a Békés megyét bemutató kiadvány román, szerb és angol nyelven.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk