Átadták Közép-Európa legnagyobb vízi-játszóterét a Tisza-tavon

Az ország második legnagyobb taván június 2-án adták át a több mint két kézilabda pálya alapterületű vízi-kalandparkot. A néhány napos próba üzem után június 12-én nyílik meg hivatalosan is a rekorder vízi-játszótér.

A Tisza-tavi község magánkézben lévő Eurocamping élményfaluja ezzel egy újabb szórakozási lehetőséggel bővült. Az élményfalu név a képzelet szüleménye, különlegességként jelentkezik az aktív turizmus terén.

Magában foglalja a Tisza-tavi horgászmúzeumot, a horgászati lehetőségeket a sarudi tóparton, a lovas turizmust, a vízisport-bázist, a játékos harcmezőt, a vízi vidámparkot, a szálláshelyeket a gyermek táborokat és a felnőtt vitorlás oktatást.

Mint Kücsön Gyula az élményfalu ötletgazdája elmondta, a tavaly nyílt Tisza-tavi horgászmúzeumot júliusban új helyre költöztetik, a sarudi Kossuth Lajos u. 84. szám alatti épületbe. Egy balatoni magángyűjteményt vásároltak meg és bővítettek a gyűjteményt a Tisza-tó horgász hagyományait bemutató eszközökkel.

A gyűjtemény 300 négyzetméteren, új arculattal nyílik meg a jövő hónapban. Ez Magyarország első horgászmúzeuma. A vízi mellett a lovasturizmust is meghonosítja Kücsön Gyula. Öt hucul lovat vásárolt gyerekek lovagoltatása céljából. Két vizsgázott edző tanítja majd a gyerekeket az osztály-és tereplovaglásra. Gyermektáborokat is rendeznek, minősített lovardájuk működik.  

Az ötletgazda hisz benne, hogy a sportok által megújul és megtelik tartalommal a Tisza-tó. Már képviselteti magát a Magyar Vitorlás Szövetség, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a Magyar Evezős Szövetség és a június 3-i félmaraton futás kapcsán a Magyar Atlétikai Szövetség is. Játékos harcmezőjük és csataterük is van, ahol háromféle eszközt használhatnak a játékosok: paint ballt, airsoftot és lézerfegyvert.

Az Élményfaluban található az ország egyik legkülönlegesebb kalózparkja. 19 hajóval tartanak nyaranta, hétvégente vitorlás képzést gyermekeknek és felnőtteknek. "Vitorlás táboraink vannak és évente 2-3 vitorlásversenyt rendezünk – mondta az ötletgazda.  – Fontos a horgászat szerepe, szeretnénk megismertetni a Tisza-tavi halakat, a természet szépségét gyerekekkel, felnőttekkel egyaránt. A gyerekeknek horgásztáborokat szervezünk, a felnőtteknek horgászási lehetőséget kínálunk.

Hagyományteremtő szándékkal rendezzük meg augusztus 26-án az első túraevezős bajnokságot, evezős iskolát is avatunk aznap. Önálló vízisport-bázist hoztunk létre, lehet bérelni kajakot, kenut, vitorlás hajót, supot. Utóbbi egy új sporteszköz, állva lehet rajta evezni, felfedezni róla a természetet."

A Tisza-tó az egyetlen szabad vízi tó, ahol lehet motorcsónakázni. Az idén nyártól a Sarudi medencében is ki lehet próbálni az extrém vízi sportokat: lehet banánozni, vízisíelni, fánkozni. A sajtóbemutatót követően pedig június 12-én nyit a vízi játszótér. Európában ez a második legnagyobb vízi játszótere ennek a cégnek, Magyarországon pedig az első vízi játszótér. Több mint húsz attrakciója van: egyensúlyfejlesztő eszközök, trambulinos, ugrálós, mászókás, csúszdás, hintás elemek. Különlegességük, hogy a különböző mozgásformák átélése után a vízbe csobban az ember.

Gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt nagy élmény a használata. Csak hat évesnél idősebb gyermekek játszhatnak a játszótéren. Bármely életkorban csak mentőmellénnyel vehetőek igénybe az eszközök. Animátoros és vízi mentők állnak szolgálatban a 2440 négyzetméter alapterületű játszótéren. Legfeljebb 200 személy használhatja egyszerre, de a játszótér csak 100-120 személyt fogad azonos időben. Jelenlegi tervek szerint augusztus végéig mindenképpen nyitva tartanak naponta 9-19 óra között. A nyár folyamán határozzák majd meg a szeptemberi nyitva tartást.  

A szálláshelyeket is fejlesztik. Jelenleg 300 szálláshely áll rendelkezésre a sátorhelytől az ifjúsági táboron át a felújított parasztházakig. Táboraikba, szálláshelyeikre, ökoturistákat, családokat, sportolni vágyó gyerekeket várnak.

Június 3-tól Sarud session címmel könnyűzenei programsorozat indul a parton, fiatal zenészek akusztikus koncerteket adnak. A természet operaháza programhoz csatlakoznak ezzel. A vízi vidámpark megnyitóján Tilcsik István polgármester elmondta, a környező településekkel karöltve örülnek a beruházásnak, sok vendéget remélnek tőle, amely Sarud felemelkedését, fejlődését jelenti.

A polgármester újságírói kérdésre válaszolva elmondta, 50 vendégfogadó 16 200 körüli vendégéjszakát jegyzett a múlt évben. A faluban sok az eladásra kínált ház, a felújítandóak kb. 3 millió forintért találhatnak gazdára.

Az átadó ünnepség előtt a község könyvtárában beszélgette Köcsön Gyula. A könyvtáros a zöldségpiac hiányáról beszélt neki, több élelmiszer üzletet, jobb élelmiszer beszerzési lehetőséget javasolt. Kücsön Gyula azt válaszolta, hogy nem tud mindent megoldani, vendégek kellenek a településre és akkor majd jobb lesz szolgáltatás is. 


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?