hirdetés
hirdetés

Az ezüst városát bevették a külföldi turisták

Ebben a csehországi városban a középkorban ezüstöt bányásztak és pénzt is vertek. Kutná Hora akkoriban a főváros Prága mellett, a leggazdagabb településének számított. Ma már azonban inkább csak a nagy számban érkező turistáknak idézik fel a hajdani szép napok eseményeit. 

hirdetés

Kutná Hora megőrizte a régi kedves báját. A város ugyan a századok során sokat változott, de a belseje ma is középkori hangulatot áraszt. Ennek köszönhetően Csehországban nemcsak az ezüst városának, hanem nemzeti kincsnek is nevezik.

Az egykori gazdagságának emlékét a különleges épületek és a templomok őrzik a mának. 1996 óta pedig az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. 

A kutná horai katedrális, az előtte levő díszparkkal (Fotó: Mentusz Károly)
A kutná horai katedrális, az előtte levő díszparkkal (Fotó: Mentusz Károly)

Az idegenforgalomra alapozzák a jövőt

Ez a város a sokszínű és a történelmi múltú látnivalóit szinte tálcán kínálja a turistáknak. A sokak által kedvelt Kutná Hora - amely mindössze húszezer lakosú település - az elmúlt évtizedekben is megmaradt egy viszonylag nyugalmas városnak, ahol napjainkban az idegenforgalomra alapozzák a jövőt.

A város értékeinek felfedezése nagy élményt jelentett. Elsősorban a Szent Borbála katedrális, amely itt a legnagyobb műemlék. A templom előterét magával ragadó, gondozott park díszíti. A katedrálist a bányászok védőszentjéről Szent Borbáláról nevezték el. Ez a pompás nagytemplom ma is a város valamikori hatalmát és gazdaságát jelképezi.

A monumentális épületet öt évszázadon keresztül formálták és csak 1905-ben készült el. A létrehozása a kor legnevesebb mestereit is komoly próbára késztette. A főtemplom belseje is pompázatos, amelyet gótikus és reneszánsz festményekkel díszítettek. De több alkotás az egykori ezüst bányászokat örökítette meg munka közben.

Innen csupán néhány lépésnyi távolságra fedeztük fel a barokk stílusban épített egykori jezsuita kolostort. Tovább haladva láttuk a valamikor Itáliából Kutná Horára telepített bányászok tiszteletére olasz udvart, ahol eredetileg pénzverde működött itt, ma viszont múzeum, ahol a pénzkészítés folyamatát ismerhetik meg az érdeklődők.

Kutná Hora panorámája, az egytornyú Szent Jakab templommal (Fotó: Mentusz Károly)
Kutná Hora panorámája, az egytornyú Szent Jakab templommal (Fotó: Mentusz Károly)

Múzeum, amely a nemes fémről szól

Egyébként a cseh építészet szempontjából is meghatározó volt a városban ma is látható Kőház létrehozása, amely külön érdekesség. Napjainkban az egyedüli fennmaradt példája a településen a késő-gótikus stílusban épített nemesi házaknak.

A homlokzatán látványos szoborkompozíciók láthatók. Kiemelkedő látványosság még a városban található ezüst múzeum is. A kiállításán nemcsak a nemes fém bányászatáról, a kitermelésről, hanem a feldolgozásról is sok mindent megtudhatnak a látogatók.

A múzeum legizgalmasabb része Kutná Hora földalatti világát mutatja be.
A városban élt egykori német közösség építtette az egytornyú Szent Jakab templomot. Ennek az az érdekessége, hogy eredetileg két tornyúra tervezték. Ám a katolikus templom alatt húzódó bányajáratok miatt módosítani kellett a tervet és csak egy tornyúra építették.

Ami Kutná Horát a turisták körében igazán ismertté tette, az a Mindenszentek, vagy a népszerű nevén emlegetett Csontkápolna. Ennek a teljes alagsori berendezését csontokból állították össze, ezzel is emlékeztetve, hogy az emberi élet mulandó.

A garast Európa-szerte kedvelték

A valamikori Cseh Királyság kincstáraként is számontartott Kutná Horában olyan garast vertek amely Európa-szerte közkedvelt fizetőeszköz volt. A város, a története során több király székhelyeként is szolgált.

Ma viszont nyugodt és viszonylag csendes ez a turisták által kedvelt település, amelyet évente több tízezer látogató keres fel. A cseheken kívül, magyar, szlovák, német, francia és kínai érdeklődők sora érkezik ide, hogy megismerkedjen az egykori fényes polgári város történetével és a látványosságaival. Érdemes jó nagyot barangolni ezen a világörökségi listán szereplő cseh településen.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk