hirdetés
hirdetés

Banki szakértő: 146 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Bár a szállodások szerint sok helyütt van még szabad hely, és az előfoglalások alapján jobb eredményeket vártak főszezon idején, Suppan Gergely, a Magyar Bankholding turisztikai-gazdasági vezető elemzője szerint biztatóak az adatok.

hirdetés

A banki elemző megállapítása szerint a járvány elleni korlátozások egy évvel ezelőtti fokozatos feloldása miatt emelkedő bázis hatására 146%-ra esett vissza a vendégéjszakák növekedése az előző havi 586%-ról, ami így is két és félszeresére nőtt.

Elsősorban külföldről érkeztek sokkal többen

Ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 58%-kal, a külföldieké 522%-kal emelkedett, ami a külföldi vendégek egyre gyorsuló visszatérését mutatja, mutat rá

A szálláshelyek árbevétele így májusban 193%-kal a nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. Noha érdemi javulást mutatnak az adatok, a helyreállás továbbra is csak részleges a járvány előtti szintekhez képest, ugyanakkor a belföldi turizmus a tavalyi nyári hónapokban teljesen helyreállt. 

Suppan Gergely
Suppan Gergely
 

A szakértő is 2019-et tekinti bázisévnek

2019. májusához képest a vendégéjszakák száma 32%-kal esett vissza, ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 22%-os, a külföldieké 40%-os elmaradásban van, ami megtorpanásra utal az előző hónaphoz képest, amit az okozhatott, hogy a pünkösdi hosszú hétvége idén júniusra esett, azonban a fokozatos helyreállást tükrözi, hogy az elmaradás mértéke trendszerűen egyre kisebb. Tavaly összesen a vendégéjszakák száma 11%-kal nőtt, míg a szálláshelyek árbevétele 24%-kal emelkedett, mivel 2020 első két hónapot még nem érintette a járvány, ami magasabb bázist eredményezett.  

Az első öt hónapban összesen 325%-kal nőtt a vendégéjszakák száma.

A korlátozások feloldása nagyot lendített

A tavaly májusi fokozatos nyitással érdemben élénkült a szálláshelyek forgalma, addig éves bázison továbbra is kimagasló növekedést mutatnak a szálláshely adatok. A járvány enyhülése és a magas átoltottság hatására számos országban szinte minden korlátozást feloldottak, ami miatt kedvező kilátásokkal indult az idei év, egyre több tengerentúli járat is kezd visszatérni.

A szálláshelyek forgalmát a felhalmozódott óriási kielégítetlen igény is élénkítheti, világszerte megfigyelhető az utazási kedv markáns élénkülése, egyes turisztikai célpontokban történelmi csúcsra számítanak. 

Az orosz és ukrán vendégek részesedése közel 6%-os a külföldiek vendégéjszakáinak számában, ami nem túl jelentős, azonban az innen érkező vendégkör az átlagosnál többet költ. Ugyanakkor a tehetősebb ukrajnai menekültek igénybe veszik a hazai szálláshelyeket.

Imád hosszú hétvégézni a magyar

A hosszú hétvégéken kimagasló a belföldi turizmus, a vidéki szálláshelyek általában telt házzal üzemelnek. Továbbra is kérdés, hogy a korlátozások megszűnése után milyen gyorsan indulhat újra a turizmus az esetleges óvatosabb magatartás miatt, azonban feltehetően gyorsan élénkülhet, mivel óriási kielégítetlen igény halmozódott fel az elmúlt két év során, így rengetegen pótolhatják elmaradt utazásaikat, nyaralásukat, amit alátámasztanak az előfoglalások és a légitársaságok beszámolói a repülőjegy foglalásokról.

Az üzleti turizmus területén még vannak bőven kérdőjelek

Kérdés az is, hogy az üzleti turizmus milyen gyorsan áll talpra, megtartják-e az elmaradt konferenciákat, kiállításokart, vásárokat, de erre is kifejezett igény várható. Nemzetközi sportrendezvények és a nagyobb nyári fesztiválok megtartása szintén élénkítheti a turizmust a nyári hónapokban.

A távol-keleti járványhelyzet miatt ugyanakkor a távol-keleti vendégkör visszatérése csak később lehetséges. Kockázatot jelent, hogy számos európai országban az infláció érdemben meghaladja a bérnövekedést, így a megélhetési költségek növekedése fékezheti a kilábalóban levő nemzetközi turizmust. A belföldi turizmus helyreállását pedig a magyar háztartások jelentősen magasabb külföldi utazási hajlandósága fékezheti némileg.   

Csúcsra jár Ferihegy

A nemzetközi turizmus fokozatos javulását tükrözik a Liszt Ferenc repülőtér forgalmi adatai is, amelyek meredek felpattanást mutatnak a járvány elleni korlátozások feloldását követően. Májusban a légi utasforgalom 1131%-kal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, azonban még mintegy 22,4%-kal marad el a három évvel ezelőtti, járvány előtti 2019 májusi szinthez képest.

 

       

 

Forrás: KSH, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közlés

(forrás: gwc.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk