hirdetés

Beszédes vendégszámok, SZÉP kártya-tervek, közelgő HOTREC közgyűlés

A vadonatúj Balatonfüred Kongresszusi Központban több mint 250 regisztrált szállodás és 66 kiállító társult tag részvételével november 15-én tartotta 2023. évi őszi közgyűlését - sorban az 58-at - a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ), amelyen sokakat érintő szakmai információk, érdekességek, aktualitások hangzottak el az egész napos programfolyam során. Helyszíni beszámolónk következik.

 

hirdetés

Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke többek közt elmondta, nem lesz rossz év a számok alapján az idei, konszolidált volt az üzletmenet. A Balatonnál és a fővárosban pedig, tette hozzá, ebben az évben kifejezetten érezhető a minőségi szálláshelyek számának növekedése.

Forrás: MSZÉSZ
Forrás: MSZÉSZ

Az eddigi forgalom adatai kapcsán - az első kilenc hónapot tekitntve - elhangzott, hogy a vendégéjszakák száma a 2019. évi adatokhoz képest kevesebb (akkor 18 millió votl, idén az első kilenc hónap tekintetében viszont 15,5 milliót regisztráltak), azonban a hazai szállodák bruttó bevétele nőtt: 2019-ben ez a szám 371 milliárd volt, most azonban 408 milliárdot mértek, és a szállásdíjbevétel is magasabb lett idén: az akkori 202 milliárd forint helyett idén már 286 milliárdra nőtt. Ennyit hallhattunk a számokról.

A TOP 10 küldőpiac listája idén: Németország, Csehország, Egyesült Királyság, Ausztria, Románia, Szlovákia, Egyesült Államok, Izrael, Olaszország és a 10. helyen a lengyelek zárják a listát. Ezzel kapcsolatban az elnök megjegyezte, szembetűnő volt idén a cseh vendégek egyre magasabb száma, valamint az, hogy a sajnálatos izraeli események miatt a közel-keleti országból nyilvánvalóan októbertől kezdve gyakorlatilag nem érkeznek hozzánk turisták, és ez az idei számokból majd nagyon fog hiányozni az év végi zárások során. Hiszen tavaly például, csak decemberben, mintegy 70 ezer izraeli vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyeken - ez pedig a dolgok jelenlegi állása következtében idén elmarad.

A Budapest Airport impozáns adatairól is beszámolt az elnök: 2019-ben 12,1 millió utasérkezést regisztráltak Ferihegyen, tavaly 9 milliót, idén pedig már 11 milliót az adott hasonló időszakban.

Forrás: MSZÉSZ
Forrás: MSZÉSZ

Majd a SZÉP kártyák kapcsán azt hallhattuk, hogy bár a szállodások féltek a nyár utolsó hónapjától kezdve hideg élelmiszerre való költés lehetőségének bevezetése miatt a vendégszámok visszaesésétől - azonban ez nem következett be. Sőt, az elnök azzal a jó hírrel érkezett a közgyűlésre, hogy Gál Pál Zoltánnal, a VIMOSZ elnökével közösen tárgyaltak az illetékes tárca vezetőjével, és ígéretet kaptak arra, hogy 2023. december 31-ével megszűnik a SZÉP-kártyák hideg élelmiszervásárlására költésének lehetősége.

Végül Flesch Tamás megemlítette azt is, hogy egy fontos jövő évi szakmai eseményt is bejelenthet: 2024. április 24-26-ig Budapesten rendezik a következő HOTREC közgyűlést, amelyet minden bizonnyal a Hotel Béke Radissonban tartanak, és amelynek további más helyszínei is lesznek Budapesten.

 

 

 

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk