hirdetés

Bort, pincét, jó étkeket!

Megtaláltuk Budapest szívének azt a titkos zugát, amely minden beutaztató iroda vagy külföldről érkező turistacsoporttal a fővárost járó idegenvezető álma. Mutatjuk, hol van ez a hely, és ott mi minden található.

hirdetés

A belvárosi Szent István Bazilika szomszédságában (ennek később még jelentősége lesz), onnan mindössze pár lépésre található egy elegáns borbolt a Bajcsy Zslinszky úton, amelynek föld alatti része titkos jó helyet rejt. Ez a Domus Vinorum Borház és Rendezvényterem, amelyet az Eventrend Group egyik holdingja üzemeltet ez év februárjától kezdődően, a különleges vendégváróhely története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza.

Borház, csak akkor van nyitva, ha az alsó szinten rendezvényt tartanak
Borház, csak akkor van nyitva, ha az alsó szinten rendezvényt tartanak

A 150 éves lakóépület utcaszintjén van maga a borház, innen egy lépcső indul a mélybe, ahol boltíves trezorokat, téglarakású falakat találunk. A pincerendszer alagútjainak kiszélesedő terei a borház négy tágas rendezvénytermének ad otthont, és egy különtermet is magában foglal, avat be a részletekbe házigazdánk, Balázs Krisztián, az Eventrend Grouphoz tartozó, üzemeltetésért felelős cég igazgatója.

Az egyik látványos rendezvényterem
Az egyik látványos rendezvényterem

Hiánypótló turistaprogram

„Az egyedi atmoszférát nyújtó helyszín elsősorban turistacsoportok, külföldi egyéni vendégek kiszolgálására hivatott. Itt klasszikus magyar ízvilággal, színvonalas folklórprogrammal várjuk a Budapestre érkező külföldi turistákat, de persze a magyar vendégkör számára is egész évben nyitottak vagyunk. Baráti társaságok, céges csapatépítők, incentive programok, év végi rendezvények nagykedvenc helyszíne vagyunk, hiszen itt tényleg lehet felhőtlenül kikapcsolódni finom ételek, jóféle magyar borok és élő cigányzene kíséretében”, halljuk vendéglátónktól. Krisztián még azt is hozzáteszi, kizárólag előzetes foglalás alapján tudnak csoportokat fogadni, és előre meghatározott, közösen egyeztetett menüsort tudnak kínálni vendégeiknek, a lá carte rendelésre nincs mód.

Magyaros vendéglátás, magyaros vendégszeretet
Magyaros vendéglátás, magyaros vendégszeretet

Az Atya, a Fiú és a Szent Élet

Miközben ezt megtudjuk, körbe sétálunk a romantikus labirintusra emlékeztető pincerendszerben, ahol egy kovácsoltvas, míves, ámde lakatra zárt kapun akad meg a szemünk. Ami, mint kiderül, egyenesen a Bazilikához vezető utat zárja el. Úgy tűnik, nem véletlenül terjednek e pincerendszerről olyan városi legendák, miszerint hajdanán, már a Bazilika felszentelésének évétől, 1905-től kezdve itt tárolták a Főszékesegyház miseborát és teljes borkészletét a helyi, most is látható bortrezorokban. Korabeli feljegyzések arról tanúskodnak, hogy egy titkos átjárón keresztül közelíthették meg a hordókkal bélelt pincehelyiségeket az atyák, gyakran ide húzódtak vissza, ha nem akartak szem előtt lenni, itt valóban kipihenhették fáradalmaikat jóféle borok kíséretében, két szertartás között.

Egyszerre több csoport is érkezhet

Krisztián szavai közben visszarántanak minket a jelenbe. Épp azt magyarázza, 160 vendég a teljes kapacitásuk. Igaz ugyan, hogy vagy 200-an is beférnek a tágas terekbe, de kellő biztonsággal, igazi szolgáltatást nyújtva azért ennél kevesebb vendéget várnak és látnak el az ódon falak közt.

Folklór programot is biztosítanak - igény szerint
Folklór programot is biztosítanak - igény szerint

A termek különben egyenként úgy 20-50 vendég befogadására alkalmasak, több helyiségben egyszerre vagy külön is fogadhatnak csoportokat, van Kis- és Nagyprésterem, Szőnyeges terem, Lépcsős terem és egy VIP teremmel is rendelkeznek.

Konyhájuk kínálatát a hagyományos magyar gasztronómia alapjaira építették, tradicionális magyar ízeket, ételeket mutatnak be autentikus formában. Mindezekhez kitűnő magyar borokat párosítanak Magyarország legkiválóbb borvidékeiről. Kérésre pedig folklór programokat, borkóstolókat, borvacsorákat, vagy akár bortematikus játékokkal kísért csapatépítőket tudnak megszervezni, még bortrezort is lehet nálunk bérelni.

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Eventrend / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk