hirdetés
hirdetés

Cipruson ismét ott a világ egyetlen fekete flamingója

Hét éven belül immár ötödik alkalommal tűnt fel idén a dél-ciprusi mocsárvidéken egy fekete flamingó, a világ egyetlen ilyen ismert madara.

hirdetés

Az igazi különlegességnek számító madár csaknem teljesen fekete, csak a farrészén visel egy nyaláb fehér tollat. A kutatók szerint a színét melanizmus okozza, egy olyan genetikai állapot, amely miatt nagyon sok sötét festékanyag, melanin termelődik a szervezetében a rózsaszín festék helyett. A melanisztikus állatok az albínók ellentétei.

 

A fekete flamingót a sós vizű Akrotiri-, más néven Limasszoli-tó partján, a brit katonai támaszpontok területén látták, ugyanott, ahol a korábbi alkalmakkor is. Tomasz Hadzsikiriaku, az Akrotiri Ökológiai Oktatás Központ igazgatója szerint a madár, amelynek ő a Melani (Fekete) nevet adta, 10. születésnapján tért vissza Ciprusra. Szerinte Melani lehet a világ egyetlen fekete flamingója.
Melanit első alkalommal 2015-ben látták az Akrotiri-mocsárban, akkor hároméves lehetett - véli a ciprusi ornitológus, aki figyelemmel kíséri és jelenti a madár minden feltűnését.
2014-ben Izraelben is láttak egy fekete flamingót, a ciprusi szakember szerint azonban valószínűleg ugyanazt a gázlómadarat, amely Ciprusra is visszajár.
Az Akrotiri- és a tőle északkeletre fekvő Larnaka-tó partján évente több tízezer rózsaszín flamingó száll le. Melani idén szokatlanul korán jött meg, a flamingók általában októberben érkeznek Ciprusra és februárig maradnak. Kedvező feltételek esetén a madarak egy része az egész évet a Földközi-tengeri szigetországban tölti.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk