Csak sok munkával lehet szépíteni a balatoni szezonon

A rossz kezdet ellenére óvatos optimizmus jellemzi az általunk megkérdezett balatoni szolgáltatók várakozásait az idei szezonnal kapcsolatban. Miközben mindenki arról is szólt, hogy a jó eredményért sokkal többet kell tenni a korábbinál.

A balatonalmádi Yacht Kempingben január körül indultak a külföldi foglalások, a németek, hollandok, dánok általában két hétre kértek helyet. A magyarok később mozdultak az idén is, és inkább csak egy hosszabb hétvégére jelentkeznek be előre - mondta Tóthné Keller Csilla, a kemping üzemeltetője. Szerinte csak a foglalásokat nézve optimisták lehetnénk, de a kempingágazat időjárás érzékenysége miatt indokolt az óvatosság.

- Itt ugyanis könnyen felkerekedik a vendég, és odébb áll egy naposabb vidékre. Sajnos a vihar is megtalált bennünket pünkösd előtt egy héttel. Harminc fa dőlt ki, ami sok kellemetlenséget okozott, de szerencsére sérülés nem történt, és pünkösdre minden fűszálat glédába tudtunk állítani. Igyekeztünk mindent megmenteni, a megdőlt fákat sem vágtuk ki, inkább autóval visszahúzattuk és spaniferekkel kifeszítettük őket. Ezzel csak érzékeltetni szeretném, mit is jelent a kempingesek kiszolgáltatottsága. A hely rendben tartása mellett nagyon sok rendezvényt kell csinálnunk, hogy ide csábítsuk a vendégeket, visszacsaljuk a korábbiakat. Összességében úgy látom, hogy egy ígéretes szezonnak indulunk neki, de tudomásul kell venni, hogy ezért sokkal többet kell tennünk, mint korábban - sommázta várakozásait Tóthné Keller Csilla.

Bartos Csaba, a Balatonguest Kft. marketingigazgatója a saját piaci szektorában, az ifjúsági- és gyerekturizmus területén nem igazán optimista. A cég ifjúsági szállodát működtet Szántódon, az északi oldalon pedig több gyermektábort, összesen mintegy hatszáz férőhelyet kínálnak.

- Ezért a piaci szegmensért sem országosan, sem régiós, sem kistérségi szinten nem csinálnak semmit. Az önkormányzatok inkább szabadulnának tőle, mert a gyerekeket nem tudják megadóztatni. A Balatonnál további gondot okoz, hogy az egyre kevesebb pénzzel rendelkező gyerekek legfeljebb egyszer tudnak kirándulni. Ha tavasszal elindulnak valahová, akkor olyan helyet keresnek, ahol önmagában is van valami érdekes. Ilyen helyek a nagyvárosok, Budapest, Pécs, Szeged, Sopron vagy Eger. Mi nem tudunk olyan attraktív dolgot kínálni, ami a gyereket ide vonzaná. Ami szolgáltatás van, azért meg többnyire horrorisztikus árat kérnek a szolgáltatók. Egyedül talán a hajózási vállalat a kivétel ez alól. A nemzeti park is megtehetné, hogy előszezonban féláron beengedné a fiatalokat, de nem teszik. Ha jön is néhány csoport, a korábbinál rövidebb időre. Ehhez jön még végső csapásként a rendkívül rossz időjárás, ami miatt többen a lefoglalt helyeket is visszamondták. Ebben a helyzetben minden jónak örülni kell - próbál kicsit optimistább végszót találni Bartos Csaba.

Gyengébben kezdődött a szezon a reméltnél a különleges minőséget kínáló szolgáltatói szektorban is, derül ki az Anna Grand Hotel vezető Cserép Béla szavaiból. - Ha az eredetileg reméltnél gyengébb is a forgalom, megfelel azoknak a terveknek, amiket már az időjárást ismerve készítettünk. A fogadott rendezvényekkel nincs semmi gond, a rossz idő inkább a hazai egyéni vendégekre van hatással. Tudomásul kell vennünk, hogy ez a visszatérően zivataros időjárás, a 20 Celsius fok körüli hőmérséklet nem igazán vonzó a nyaralóknak. Aki már itt van, az végül is feltalálja magát, hisz a különböző wellness szolgáltatások helyben is lehetőséget adnak erre, de az a sok program is segít, ami a városban folyamatosan zajlik. A többi szálloda akciói alapján úgy látom, hogy hasonlóan érintette őket is a rossz idő. Abban bízunk mindannyian, hogy jön majd a valódi nyár, és helyreállnak a dolgok. Igaz, arról a pluszról már lemondhatunk, amit egy jó idő hozhatott volna az előszezonban.

Tóth József, a balatonfenyvesi Roaming World Utazási Iroda vezetője az optimistábbak közé tartozik. Cége saját panziót működtet, programot szervez és szálláshelyeket értékesít a Fonyód és Balatonberény közötti térségben. - Az eddigi forgalom és foglalások alapján nincs okunk panaszra. A külföldiek - elsősorban németek, osztrákok, svájciak és csehek - nagyobb számban érkeznek, mint a korábbi években. A foglalások között meglepő módon nagyon sok a kéthetes időszakra szóló. Gondot inkább az okoz, hogy a már itt lévők közül többen rövidebbre fogják a nyaralást a rossz idő miatt. Összességében ennek ellenére úgy látom, hogy legalább a tavalyi szezonhoz hasonló forgalmunk lesz, de talán még jobb is lehet.

Hebling Zsolt Alsóörs polgármestereként olyan önkormányzatot vezet, amelyik nemcsak strandot, hanem saját kempinget is működtet. Tavaly egy rossz előszezon után nagyon jó évet zártak. Az idegenforgalmi adóból származó bevételük 20 százalékkal növekedett, a korábbinál több, összesen 150 ezer vendég vette igénybe a strandjukat, és a kempingjük bevétele is nőt. - A szezon nem jól indult, hisz egy nyolcnapos rendkívül szép nyári idő kivételével előtte is utána is szélsőséges volt az időjárás. Az üdülési csekk megadóztatása és a pénzügyi válság még mindig érezhető hatása sem segít bennünket. Ezeket a negatív tényezőket saját lépéseinkkel próbáljuk semlegesíteni. Megállapodást kötöttünk például Veszprémmel, hogy a városi kártyával érkezők kedvezményt kapnak a strandunkon. Ezzel egy olyan nagyon jelentős vendégkört tudunk talán magunkhoz vonzani, amelyik korábban esetleg Almádit, Csopakot vagy Tihanyt választotta helyettünk. Nagyon aktívak vagyunk a rendezvények szervezésében is. Most zajlott le éppen a Nemzetközi Harley Fesztivál, július elején lesz az egykori kőbányából kialakított amfiteátrumunkban a Képzelt riport egy amerikai pop fesztiválról című darab rendkívül látványos előadása - hogy csak néhány dolgot kiemeljek. Ha a nyár további részében normalizálódik a helyet, úgy kalkulálok, hogy a tavalyihoz hasonlóan alakul majd a vendégforgalmunk. A kempingben ez gyakorlatilag már meg is valósult, mert a tavalyi 120 helyett az idén már 140 parcellát az egész szezonra lekötöttek, sőt mintegy tíz jelentkezőt várólistára kellett vennünk - mondta Hebling Zsolt.

Nagy Miklós, a környező településeket összefogó Badacsony Céh Turisztikai Egyesület elnökeként, családi vállalkozásukban két vendéglő, két panzió és egy kisebb borászat működtetőjeként úgy látja, hogy nagyon gyenge volt az előszezon. - A badacsonyi turizmus elsősorban a napfényre, a kirándulásokra épül, így itt különösen megérezzük a rossz időt. Nemcsak a nálunk megszálló vendégben van hiány, a déli partról is sokkal kevesebben jönnek át hozzánk, mint máskor. A saját üzleteikben még mindig érzik a pénzügyi válság hatását. Régen 3-4 nagyobb céges programmal megtermelték a rezsit, most erre esély sincs. Az üdülési csekk forgalmunk eddig a tavalyihoz hasonló alakult, de ennek a szezonja igazán csak később lesz. - Reméljük, hogy az új kormány visszaállítja az adómentességét. Ha ez nem következik be, súlyos következményekkel kell számolni, mert vendéglátás 80-90 százaléka annyira tőkeszegény, hogy egy ilyen jelentős forgalomkiesést nem tudna túlélni. Egyébként az idei szezonnal kapcsolatban bizakodó vagyok. Júliustól jók a foglalásaink, úgy tűnik, hogy egy rövid, de nagyon erős főszezon várható. Ha az időjárás nem húzza keresztül a számításainkat, akkor egy jó főszezon és utószezon még egy gyenge közepesre alakíthatja a teljes évi mérleget - hangsúlyozta Nagy Miklós. Győrffy Árpád


KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.