hirdetés
hirdetés

DZT: az idei egy átmeneti év

A beutazó turizmus területén, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) megállapítása szerint. Úgy vélik, a beutazás 2020-ban a helyzetnek megfelelően erős veszteséget szenvedett az előző évhez képest – a továbbra is növekvő utazási kedv utat nyit az első helyreállító kezdeményezéseknek 2021-ben.

 

hirdetés

A németországi beutazás számára a 2021. átmeneti év lesz a Covid-19 járványból való kiúton. Az idei évtől a nemzetközi kereslet lépésenkénti újraéledésével lehet számolni – a Német Turisztikai Hivatal (DZT) előrejelzése szerint, amely a 2020-as év eddigi számain, illetve különböző piackutató intézetek elemzésein alapszik.

Neuschwanstein / pixabay.com
Neuschwanstein / pixabay.com

Németország, mint úticél 

Petra Hedorfer, a DZT igazgatótanácsi elnöke szerint: „A Covid 19-járvány és a nemzetközi turizmus ebből eredő leállása természetesen visszatükröződik a németországi beutazó turizmus 2020-as mérlegében is. Ugyanakkor nemzetközi felmérések megerősítették számunkra az Úticél Németország márka vonzerejét, illetve a nemzetközi vendégek növekvő utazási hajlandóságát. A németországi turisztikai szakma résztvevői a lockdown időszakai alatt jól kezelték a krízis kihívásait: a customer journey mentén számos folyamatot digitalizáltak és átfogó higiéniai koncepciót dolgoztak ki. A turisztikai kínálat hozzáigazodott a megváltozott elvárásokhoz. Ezáltal jó alap jött létre a felépülési fázis megvalósításához.”

Beutazási mérleg 2020-ról: csökkenés a vendégéjszaka-számokban

A helyzetnek megfelelően a németországi beutazó turizmus 2020-ban jelentős visszaesést könyvelt el. A Szövetségi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint január és december között 32 millió külföldi vendégéjszakát jelentettek a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyek és a kempingek, amely 64,4 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest. 

2021-re kilátások: a nemzetközi kereslet lépésenként áll helyre

A European Travel Commission a ‚Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel‘ felmérésében egy folyamatosan növekvő utazási hajlandóságot regisztrál a következő hónapokra nézve: a felmérés negyedik hullámában december elején a megkérdezett európaiak 52 százaléka nyilatkozta, hogy a következő hat hónapban utazást tervez, ez öt százalékkal több, mint a harmadik felmérési hullámban november elején. Míg a harmadik hullámban a megkérdezettek 27 százaléka nyilatkozott utazási tervekről 2021. április és június között, addig az aktuális felmérésben ez az érték 32 százalékra nőtt. 

Ezt a fejlődést támasztja alá a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) előrejelzése is: a szakemberek abból indulnak ki, hogy a légitársaságok forgalma a 2019/20-as 61 százalékos visszaesés után 328 milliárd dollárra 2021-ben ismét 40 százalékkal nőhet 549 milliárd dollárra. 

Nyáron várható nagyobb utazási kedv

Petra Hedorfer: „A folytonos lockdown-időszakok és utazási korlátozások ellenére óvatos optimizmusra van okunk. Az elmúlt év tapasztalatát nézve mindenekelőtt a nyári hónapokban számolunk az utazások újjáéledésére Németországból és Európából. A tengeren túli piacokról érkező beutazások várhatóan csak lassabban indulnak újra. A továbbiakban pedig arra számítunk, hogy a magán célú utazások gyorsabban helyreállnak, mint az üzleti utazások – az üzleti utazások szegmensében középtávon erőteljesen dominálnak majd a hibrid formátumok és az online-rendezvények. Ezekre a fejlődésekre alapozva a németországi incoming előző évének szintjét előreláthatólag 2024-től érhetjük el újra. A piac helyreállásának előfeltétele marad továbbra is a digitális transzformáció, az innovációk és a fenntartható németországi turizmus kialakítása.” 

 

(forrás: DZT / Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk