hirdetés
hirdetés

Eger került az élre az idegenforgalmi adóbevételben

Egy friss elemzés szerint a megyeszékhelyi és a megyei jogú városok közül tavaly Egerben szedték be a legtöbb idegenforgalmi adót – mondta a Turizmus Online-nak Korsós László, a hevesi megyeszékhely polgármesteri hivatalának adóiroda-vezetője.

hirdetés

Eger gazdaságában a turizmus meghatározó, annak ellenére, hogy a helyi adókból mindössze négy százalékkal részesül az idegenforgalmi adó. A bevételhez ugyanis 71 százalékkal az iparűzési, 25 százalékkal pedig a vagyontípusú adók járulnak hozzá.

A második Sopron, harmadik Miskolc

Az említett négy százalék azonban nagyon fontos a település életében, mert tavaly Eger élre került a megyeszékhelyi, illetve a megyei jogú városok közül, hiszen a turistáktól befolyt idegenforgalmi adóbevétel 2014-ben 178,4 millió forinttal növelte a város költségvetését. Ez volt eddig a legtöbb az önkormányzat életében. Ugyanakkor 480 ezer vendégéjszakát töltöttek a turisták a hevesi megyeszékhelyen, ami 70 ezerrel haladta meg a 2013-as évit.

A rangsorban második lett Sopron közel 164 millió, a harmadik Miskolc több mint 149 millió, a negyedik Szeged 123 millió és az ötödik Győr 82 millió forintos idegenforgalmi adóbevétellel. Az elemzés szerint 2012-höz képest igen jelentős növekedést ért el Eger és Miskolc is a bevételeivel. Mindez azzal is magyarázható, hogy például Egerben az elmúlt három évben nem emelkedett az idegenforgalmi adó mértéke. Így tavaly a bevallott adóköteles vendégéjszakák száma is több mint ötvenezer nappal nőtt.

Eger a vár falairól (Fotó: Mentusz Károly)
Eger a vár falairól (Fotó: Mentusz Károly)

A pénzt városszépítésére és marketingre költik

Korsós László arról is tájékoztatott, hogy a beszedett adót és emellett az ezzel összefüggésben kapott állami támogatást az önkormányzat – az elmúlt évekhez hasonlóan – a turizmus további fejlesztésére, Eger szépítésére és marketingtevékenységre fordítja. A közgyűlés döntése alapján idén sem változik az idegenforgalmi adó mértéke a hevesi megyeszékhelyen. A 2015-ös terveket figyelembe véve arra törekszenek, hogy idén is elérjék a tavalyi kiemelkedően magas vendégéjszakák számát a városban. A szakemberek véleménye szerint Egert változatlanul azok a turisták kedvelik, akik közül legtöbben a hétvégeken látogatnak a településre és annak a szálláshelyeire. Szeretik a kiemelt – ma már országos jelentőségű – rendezvényeket, így például a Bikavérfesztivált, amelynek jelentős hagyományai vannak. Emellett pedig zenés fesztiválokra is szívesen jönnek, amelyek az utóbbi években fontos szerepet töltenek be az egri programok között.

Kedveltek a három- és a négycsillagos hotelek

A megújult belváros, illetve a felújítás alatt levő történelmi emlékhely a vár a következő években még jobban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy több érdeklődő turistát fogadhassanak a városban. Azt is megtudtuk, hogy Egerben sokan élnek az idegenforgalomból. Tavaly háromszáz szálláshely működött, de a vendégéjszakák legjelentősebb részét az érkezők a három- és négycsillagos szállodákban töltötték. Az adatok szerint a komfortos hotelekben az éjszakák 64,3 százalékához az azokban megszállt vendégek járultak hozzá.

Török emlék a megújult Dobó téren (Fotó: Mentusz Károly)
Török emlék a megújult Dobó téren (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk