Elviteles rendszer műanyagdoboz-hegyek nélkül!

2007 óta az ENSZ javaslatára minden évben május 15-én tartják világszerte a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónapot. Hazánkban a kezdeményezéshez csatlakozik az egyszer használatos elviteles dobozok kiváltására létrejött RAKUN Dobozközösség is. Az akciónap hetében arra buzdítják a lakosságot, hogy  használják a körkörös gazdasági rendszerhez illeszkedő megoldást, és hívják fel a vendéglátóhelyek figyelmét is erre a környezetbarát megoldásra.

A műanyagszennyezés okozta problémákról naponta hallhatunk; hol egy újabb szemétszigetet fedeznek fel, hol egy újabb állat pusztulását okozza. Az elmúlt évek adatai szerint jelenleg körülbelül 150 millió tonna műanyag szennyezi a világ óceánjait, melynek egy jelentős részét képezik az élelmiszerek csomagolóanyagai, és az elviteles dobozok is. Az Ocean’s Conservancy által 2020-ban szervezett nemzetközi óceánpart tisztító akció alatt talált hulladékok között a nyolcadik leggyakoribb az egyszer használatos elviteles doboz volt. A megdöbbentő mennyiségű  elviteles csomagolóanyag okozta szemétért egyébként nem kell az óceánig mennünk: a Tudatos Vásárlók Egyesülete  számításai szerint csak Budapesten évente több mint 13 millió darab ilyen műanyageszköz fogy, ha ezeket a szemétre került dobozokat egymás mellé raknánk, a sor Budapesttől Lisszabonig érne. A természetbe kerülő műanyagok sokszor komoly környezeti problémát jelentenek, felborítjhatják a természetes vizek, élőhelyek ökoszisztémáját, mellyel a klímaváltozáshoz is hozzájárulnak.

 

 

A koronavírus járvánnyal járó korlátozások hatására megnövekedett étel házhozszállítás és -elvitel miatt az egyszer használatos csomagolóanyagok a bizonyított negatív környezeti hatásaik ellenére is a reneszánszukat élik; a vírus első félévében az egyik legnagyobb hazai csomagolóanyag forgalmazó adatai szerint az elviteles dobozok forgalma a duplájára nőtt, ez a probléma hívta életre a RAKUN Dobozközösség projektet is. “A Felelős Gasztrohős Alapítvány csapata 2021 óta dolgozik a vendéglátóhelyek ökológiai lábnyomának csökkentésén, melynek egyik része a hulladékcsökkentés. Tapasztaltuk, hogy mind a vendéglátóhelyek, mind a vendégek keresik a jól működő, költséghatékony, környezetbarát alternatívát az elviteles dobozok kiváltására. A RAKUN Dobozközösség ezeket az igényeket elégíti ki egy olyan körkörös rendszerrel, amely egyszerűen használható mindkét fél számára és biztonságos megoldást nyújt a vírus alatt is.” - mondta el Szabó Eszter, a RAKUN Kft. kommunikációs munkatársa. 

Ezzel az újrahasználati rendszerrel az indulása óta egy 9 emeletes háznyi  egyutas műanyagdobozt spóroltak meg a dobozközösség tagjai. A RAKUN Dobozközösség csapata a  Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap hetében arra buzdítja a lakosságot, hogy tegyen egy környezettudatos lépést a bolygóért, például azzal, hogy csatlakozik a többször használható dobozrendszerhez, vagy felhívja erre a környezetbarát csomagolási lehetőségre egy vendéglátóhely figyelmét. “Szeretnénk, ha minél több étterem értesülne róla: a vendégeik számára fontos a környezetvédelem! Arra biztatjuk a közösségi média felhasználóit, hogy indítsunk együtt egy kommentcunamit, hogy minél többekhez elérjen a kezdeményezésünk üzenete. Ha tehát szeretnénk megváltani a világot egy kommenttel, gondoljunk a RAKUN Dobozközösségre, és üzenjünk a kedvenc vendéglátóhelyünknek: Ha Rakun Dobozközösség elfogadóhely lesztek, én is többet járok majd ide! @rakuncommunity”- tette hozzá Szabó Eszter.

 

{youtube|id=qZBaGXAZJLk}

 


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.