hirdetés
hirdetés

Fél évszázada fedezték fel az utazók a Maldív-szigeteket

Ötven évvel ezelőtt kezdődött a kis halászfalvak sikersztorija: azóta a világ legszebb trópusi üdülőközpontjai közt tartják számon.

hirdetés

A történet a 1970-es évek elejéig nyúlik vissza, amikor a világ nagy része még semmit nem tudott a festői szépségű Maldív-szigetekről. Csak egy távoli, egzotikus és nagyrészt lakatlan szigetcsoportból álló ország volt, amelynek külvilággal való kapcsolatát mindössze a Hulhule szigetén egy aprócska, csekély forgalmú leszállópálya jelentette. 

 

Egy baráti beszélgetéssel indult

Ekkoriban történt, hogy Colombóban véletlenül találkozott egymással Gorge Corbin olasz utazási ügynök és Ahmed Naseem, aki akkoriban a Maldív-szigetek Srí Lanka-i nagykövetségén dolgozott, majd később külügyminiszter lett. Beszélgetni kezdtek és Corbin elmesélte, hogy éppen érintetlen szigeteket keres a világban, ahová olasz turistákat vihetne úszni és halakra vadászni. Naseem kapott az ötleten és 1971-ben elvitte Corbint a Maldív-szigetekre. 

Corbin számára az idilli szigetvilág szerelem volt első látásra. Egy évvel később már egy főleg újságírókból és fotósokból álló turistacsoporttal tért vissza, hogy az egész világnak megmutassa ezt a földi paradicsomot.

A történet innen kezdve már történelem: Corbin lelkesedése és vállalkozókedve meggyőzött néhány embert, többek között a szigetet bemutató Ahmed Naseem-et is, hogy vágjanak be és valósítsák meg közösen Corbin álmát, egy paradicsomi üdülőhely létrehozását. Annak ellenére tették ezt, hogy az UNDP (az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja) szakemberei is arra a következtetésre jutottak akkoriban, hogy a Maldív-szigeteken nincs esély a turizmus sikerére a létesítmények és az infrastruktúra szinte teljes hiánya miatt.

Azonnal felkapták a helyet a turisták

1972-ben nyitott meg az ország legelső turisztikai üdülőhelye, a 30 szobás Kurumba Village, amiben már az első év teljes foglaltságot hozott. 

A Kurumba példájának köszönhetően egymás után jöttek a külföldi befektetők, a szálláshelyek száma pedig exponenciálisan nőtt, olyannyira hogy 2018 és 2021 között 50 új üdülőhely épült. Jelenleg 166 szálloda várja a vendégeket.  A turisztikai infrastruktúra fejlődésével jelentősen javult az ország gazdasága, a lakosainak száma pedig az 1980-as évek és 2012 között 156 ezer főről 300 ezerre nőtt.

Meg kéne védeni az érintetlen természetet 

Ötven évvel a Maldív-szigetek turizmusának megszületése után az érdeklődés az utazók részéről továbbra is töretlen, ám a szigetországban a hangsúly már nem a szállodák számának növelésén, hanem az itt található különleges élőlények és ökoszisztémák megőrzésén van. 

Fenntartható módon üzemelő szállodák 

Elérkezett az idő, hogy a fenntarthatóság  került a legfőbb fókuszba a szállodák üzemeltetésében. Van olyan szálloda ami teljes egészében napenergiával és zero-waste konyhával működik, más a tengerek műanyag menetesítésére dolgoz ki programokat. Van, aki korallokat nevel a szálloda víz alatti „óvodájában”, és a zátony-visszatelepítési kezdeményezésbe a vendégeket is bevonja. A Four Seasons Resorts Maldives pedig sérült Olive Ridley teknősöket ápol, hogy azok megerősödve visszatérhessenek a természetes élőhelyükre. 

 

 

(forrás: AVIAREPS / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk