hirdetés
hirdetés

EGY TANULMÁNYÚT KÉPEI

Hangulatok, ízek, villanások

Néhány héttel ezelőtt, ha csak napokra is, de Kaposvárra költözött a magyar turisztikai szakma színe-java. Turisztikai kiállítás, beszállítói vásár és befektetői workshop adta meg a Kapos-Expo Kft. által, a Dél-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság és az Agrármarketing Centrum regionális irodájának támogatásával profin megszervezett szakmai program gerincét, amelyet kísérőprogramok sora színesített.

hirdetés

A megfelelő kiállítási központ híján a hetvenezres város egyik középiskolájában megrendezett turisztikai kiállításon óriási érdeklődés kísérte a bel- és külföldi szolgáltatók ajánlatait. A külföldi díszvendég, Franciaország standja mellett rengetegen keresték fel a többi ANTOR-tag kiállítási területét, emellett nagy sikert aratott a Dél-Alföldi RMI és a régiós borutak kínálata is.

Közben gazdag programmal várták a Kaposvárra látogató újságírókat is. Most következő összeállításunkban a zselici tanulmányút néhány érdekes pillanatát tárjuk önök elé.

Állatorvosból szállodatulajdonos

Regénybe illő módon jutott hozzá a Kapos Hotelhez mostani tulajdonosa, Franz Maier, aki korábban állatorvosként dolgozott Bécsben. 1995-ben egy amerikai magyar kereste meg azzal, hogy tőkéstársként lépjen be egy fantasztikus privatizációs üzletbe Magyarországon. Akkoriban hirdették meg eladásra a Somogy Megyei Vendéglátó Vállalatot. Csupán néhány hétre kellett volna kölcsönt adnia a rejtélyes befektetőnek, utána kamatostól jutott volna pénzéhez. Mindez elméletben volt csak így, mivel hamarosan kiderült, hogy az üzlet kiagyalójának az ötleten kívül semmije sem volt. Így aztán a privatizáció során általa kifizetett összeg nem az övé, hanem Maier úré volt. Maier úrnak két választási lehetősége maradt: vagy pereskedik vagy maga veszi kezébe az ügyek irányítását. Végül úgy döntött, hogy feladja bécsi munkáját, és Kaposvárra költözött. Ekkor a vállalat részvényeinek fele volt az övé.

Az akkor 37 százalékos telítettséggel üzemelő Kapos Hotelban csupán 25 szobát adhattak ki, a többit irodaként hasznosították. Elsőként az étterem megreformálásával kezdte turisztikai tevékenységét az osztrák vállalkozó. Ekkor a szerencse is neki kedvezett: 1995 novemberében megjelentek az amerikai csapatok Taszáron. Konyhájuk azonban nem volt, így megkeresték a szállodát, főzzenek az ő szakácsai a bázison. Garantált áron, napi háromszori étkezést rendeltek tőle az amerikaiak több száz fő részére. Ennek az elvárásnak persze nem volt könnyű megfelelni: – 8 fokban kellett egy hétvégén egy komplett nagykonyhát leszerelni Fonyódon és áttelepíteni Taszárra, hogy hétfőn már ott étkezhessenek a katonák. Azután még másik három konyhát kellett nyitni Taszáron, így végül napi 32 000 adag ételt szolgáltak ki Maier úr emberei az amerikai táborban.

A katonáktól befolyt pénzt azután fejlesztésre és a részvények felvásárlására fordította az egykori állatorvos, aki 40 irodahelyiséget rögtön visszaalakított szállodai szobának. A felújítás azóta is folyamatos: megújult a konyha, a kávézó, a rendezvényterem. A vállalkozó most azt tervezi, hogy külsejében is visszaállítja az épület régi fotókon látható patinás szépségét. Ehhez persze még rengeteg munkára lesz szükség, de amint láttuk, az amerikaiak immár szállóvendégként gondoskodnak arról, hogy a befektetés megtérüljön.

Falu a faluban

A Zselic szelíd lankáin mi más, a szelíd turizmus megannyi válfaja hódít teret már évek óta. Szennán immár akár egy busznyi turistát is el tudnak helyezni a magánházaknál. Jó példát mutat ebben a polgármester, aki maga is falusi szálláshely-kiadó. A nála lakók saját készítésű mézét, pálinkáját is megkóstolhatják. Szenna persze némiképp kivételes helyzetben is van a zselici falvak között, hiszen természeti szépségei mellett rendelkezik egy – nem is akármilyen – épített vonzerővel. A szennai domboldalba 1785-ben emelt, festett fakazettás mennyezetű református templom körül 1973-ban kezdték el kiépíteni a Közép-Somogy jellegzetes építészetét bemutató falumúzeumot, amely ma már tucatnyi jellegzetes régi épületből áll. A skanzenben most egy kocsiszín építése folyik, itt kapnak majd helyet a környékről összegyűjtött és restaurált egykori mezőgazdasági gépek, eszközök.

Kis- és nagyvadak

A Bőszénfát körülvevő dombok között például szarvasok élnek védett és mégis szabad körülmények között. A nagyvadak zárttéri tenyésztésével több mint tíz éve foglalkoznak a Zselicségben. A Pannon Lovasakadémia és a kaposvári Mezőgazdasági Szakközépiskola bőszénfai szarvasfarmján országosan egyedülálló módon, szabályozott körülmények között tenyésztik az állatokat. Az egykori tehenészeti telepen álló egykori magtárban jelenleg képtár működik, de rövidesen megnyitja kapuit a benne kialakított panzió.

Idén elkészül a vadfeldolgozó, s ezzel megteremtődik a feltétele annak is, hogy minőségi, konyhakész vadhússal lássák el a közüzemi étkeztetéssel foglalkozó vállalkozásokat, a vendéglátóhelyeket és a háziasszonyokat.

Bánya, Somogy egy másik gyöngyszeme, pusztuló, kihalásra ítélt falu volt egykoron. Gaz verte fel utcáit, düledeztek a házai. Azután létrejött a Bányai Panoráma Egyesület, amelynek tagjai neves sportolók, tudósok,művészek. Az évek során üdülőfaluvá varázsolták a haldokló települést. Ma már minden házhoz betonút vezet, van villany és vezetéken érkezik az ivóvíz. Mára megújultak a régi házak is, s horgásztavat is kialakítottak. A Bence- kemencékben langallót és rétest sütnek, s létrehoztak egy életmód központot is, amelyik panzióként is üzemel.

És még mindig nincs vége a csodáknak. A Bárdudvarnok és Kaposmérő közötti völgyben tavasztól késő őszig valódi időutazás részesei lehetnek mindazok, akik felkeresik Kaposdadán Kassai Lajos lovasíjász-mester birodalmát. Rövid időre a honfoglaláskori magyarok világában érezhetik magukat a korhűen berendezett jurtában.

Aki pedig szereti a csendet és a jó levegőt, kikapcsolódásra vágyik, az legjobb, ha eltölt néhány napot a Kaposvárhoz közeli Szarkavári kastélyban. A Zselici tájvédelmi körzet északi csücskében a bükkös, tölgyes fenyves erdőhöz csatlakozó parkerdőben található a Somssich grófok kastélyából kialakított szállodában minderre lehetősége van. A szobákat eredeti állapotukban állították helyre.

Szántó Zoltán
a szerző cikkei

Szalai Kornélia
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai