hirdetés
hirdetés

Új attrakciókat is terveznek a Világ Legnagyobb Könyve mellé

Szinpetriben található a  Világ Legnagyobb Könyve, amelynek köszönhetően ugrásszerűen nőtt a turisták száma a faluban, árulta el lapunknak Doszpoly Károly polgármester. Az Aggtelek és Jósvafő közelében levő kis településen az idegenforgalom fejlesztése lehet a jövő.

hirdetés

Az 1264-ből származó, közel 270 lakosú Szinpetri a Jósva patak partján, szép környezetben, csenddel és tiszta levegővel várja a pihenni vágyókat. Szálláshelyeket szeretnének kialakítani, amelyet a képviselőtestület is támogat. Ezekhez pedig olyan pályázati lehetőséget igyekeznek felkutatni, amely támogatást nyújthat a fejlesztésekhez.

Az elmúlt időszakban a magyarokon kívül az Egyesül Államoktól Ausztráliáig és Új-Zélandig sok turista fordult meg Szinpetriben, hogy megcsodálják a Világ Legnagyobb Könyvét és a kiállított más különlegességeket is, amelyek a nyomtatással, a papír történetével foglalkoznak.

A kiállítóház turisztikai célállomásnak számít a faluban - tájékoztatott a tulajdonos Varga Béla vállalkozó, akinek jelentős befektetéssel a gyermekkori álmát sikerült megvalósítania a Guttenberg Nyomda és a korabeli papírmalom létrehozásával, illetve bemutatásával. Ez utóbbi egyébként a svájci baseli papírmalom hiteles másolata és egyedinek számít Magyarországon. A tulajdonos korábban megvásárolta a volt helyi termelőszövetkezet majorját, melynek területén olyan különleges épületsort alakított ki, amely stílusában jól illeszkedik a középkori berendezések reprezentálásához. Arra törekedett, hogy az akkori papírgyártást és az ősnyomtatást korhűen mutassa be a vendégeknek.

A következő vállalkozása pedig a Világ Legnagyobb Könyvének megalkotása volt, amely kapcsolódott a tavaly ősszel átadott História-völgyhöz tartozó települések fejlesztéseihez. A monumentális, bőrkötésbe foglalt könyvet négy évig tartó munkával, 26 szakember: botanikusok, zoológusok, geológusok, néprajzkutatók bevonásával sikerült elkészíteni, akik világraszóló munkát végeztek. Ez a különleges alkotás, a malomépület mellett egy valamikori romos állapotú, időközben teljesen felújított magtárban kapott helyet.

Szakmai összefogással 346 oldalas, 1420 kilós könyvet hoztak létre. Egy lap mérete 4 méter 18 centiméter X 3 méter 77 centiméter nagyságú. Ez a mű, az Aggteleki Nemzeti Park területének élővilágát, a hozzá tartozó települések történetét, népi építészeti alkotásait, hagyományait és barlangjait teljes részletességgel és sok fotóval mutatja be.

A könyv három évvel ezelőtt Guinnes rekordot ért el, melynek bizonyító okiratát szintén elhelyezték a bemutatóhelyen. Közben elkészült a Világ Legnagyobb Könyvének kisebb változata is, amely szintén része a kiállításnak. A könyvnyomtatás történetével összefüggésben a közelmúltban újdonságként biblia- és különböző egyházi könyvek bemutatóját is megnyitották az érdeklődők előtt.

 A felsoroltak tehát azt bizonyítják, hogy Varga Béla vágya tehát teljesült. Ám újabb elképzeléseinek megvalósítására, további saját befektetésekkel szeretné bővíteni a Jósva patak partján levő jeles bemutatóhelyet. Azt tervezi, hogy a következő évtizedben elkészítik és Szinpetriben kiállítják Guttenberg első könyvét - a világhírű mester 42 soros bibliájának tökéletes, hasonmását. Emellett a szép környezet lehetőséget kínál ahhoz is, hogy a bemutatóhely közelében egy hegyvidéki arborétumot, valamint egy lovasbázist is létrehozzon. Ezekkel is szeretné tovább növelni Szinpetri értékeit és hozzájárulni a turizmus helyi látnivalóinak további bővítéséhez..

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk