hirdetés

Hogyan tovább vendéglátóipar az NTAK bevezetése után?

Mint ismert, 2023. július 1-jéig kötelező adatszolgáltatást kell adniuk a vendéglátósoknak, akik ezt nem teszik, azokat megbüntetheti a hatóság. Csaknem 20 ezer vendéglátóipari egység érintett e területen, köztük több száz balatoni hely. Kiderült az is, hogy a balatoni büfések különösen veszélyben vannak, ugyanis sokan közülük még mindig nem használnak digitális eszközöket.

Kérdésekre válaszok következnek az egyik legismertebb és elismertebb vendéglátóipari szakembertől, Kovács Lászlótól, az MVI elnökétől.

hirdetés

Mi a helyzet a digitális eszközökkel?

Egy friss felmérés szerint a válaszadók csaknem fele nem rendelkezik NTAK-kompatibilis megoldással. Egyébként jelenleg ötvenhárom olyan szoftver létezik, ami alkalmas lehet az NTAK számára, sőt, az maga az NTAK is biztosít ingyenes szoftvert, bár annak is vannak kötöttségei: például online lehet csak használni, amihez szükséges az állandó és stabil internetkapcsolat, valamint csak egy nyomtatót lehet hozzácsatlakoztatni, bankkártya-terminált viszont nem.

Kovács László / Forrás MVI
Kovács László / Forrás MVI
 

Nincs több halasztás?

Megkértük a szakértőt, Kovács Lászlót, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnökét, elemezze a jelenlegi helyzetet. Aki elmondta, abban ne reménykedjen senki, hogy a kétszeri halasztás után ismét arrébb tolják meg a rendelet hatályba lépését, mert ez nem fog megtörténni. Július 1-től itt mindenkinek kell az NTAK-nak jelentenie. Az nem kifogás ugyanis, véli a szakértő, hogy sokan nem voltak elég gyorsak. Tudomásul kell venni, van egy kormányhatározat, amit végrehajtanak, mert ez a törvény, pont.

Arra kérdésre, miszerint igaz-e az a jóslat, hogy sokan lehúzzák majd ennek következtében a rolót, Kovács László azt válaszolta, azért ez így egyértelműen nem jelenthető ki. Hiszen, tette hozzá, ma a vendéglátósok száma Magyarországon úgy 20 ezerre tehető, amelynek 90 százaléka mikrovállalkozás, azaz úgy nagyjából 18 ezer vállalkozás esetén 1-10 fő az alkalmazottak száma, nem több. Magyarán nincs szakképzett IT-szakember a cégnél, és ezek a kisvállalkozások nem rendelkeznek számítógéprendszerrel. A határozat betartása érdekében kell minimum egy tablet (minimum 100 ezres többletkiadást eredményezve), amire fel kell telepíteni a programot, és szerencsés esetben ezt a tabletet össze kell kötni az online pénztárgéppel, hogy egyetlen lépésben el tudja küldeni a vendéglátós a NAV felé az adatot és az NTAK-kötelezettségnek is eleget tegyen.

Újabb púp a vendéglátósok hátára?

Azt is hangsúlyozza a szakértő, hogy a vendéglátós szektornál mindig minden újjal szemben van valamiféle ellenállás. Ennek egyik oka az edukáció hiánya. Hiszen az NTAK-kérdésről is úgy hallottak a legtöbben, mint egy távoli, misztifikált dologról, azonban annak a valóságban történő megjelenése és működtetése a legtöbb szakmabeli kolléga számára nem világos. Úgy élik meg a legtöbben, mintha egy újabb púpot kapnának a hátukra az eddigi, mérhetetlen sok nehézséget – Covid, energia- és alapanyagárak, munkaerőhelyzet stb. - követően.

A szállodások korábban - ahol már működik ez a rendszer, mondja Kovács Lásuló – sokkal zökkenőmentesebben álltak rá az NTAK-ra, mint ami most kirajzolódik a vendéglátósok esetében. Hiszen nem egyszerre, hanem fokozatosan, lépésről-lépésre vezették be a szállodai szektorban az NTAK-rendszert. Vagyis volt idejük megtanulni az érintetteknek a rájuk váró új rendszer alkalmazását.

Akiknek még nem hiányzott ez az új rendszer bevezetése, teszi hozzá a szakértő, az a helyi jegyzők köre. Hiszen ők azok, akiknek majd ellenőrizniük kell, hogy betartja-e a szakma az előírásokat, jogszerűen vezeti-e a vállalkozását? Valakinek el kellene nekik magyarázni, mit és hogyan ellenőrizzenek, milyen szankciókat von maga után, aki nem tartja be az előírásokat?

Mi a halasztások igazi oka?

A vendéglátósok esetében azonban más a helyzet: hiszen nem azért történt az eddigi kétszeri halasztás az NTAK bevezetésére, mert meghallgatták a szakma panaszait, nehézségeit, hanem azért, mert még nem volt kész a rendszer, húzza alá a szakértő.

Azonkívül, teszi hozzá Kovács László, a szállodaiparban azért is volt könnyebb a helyzet, hiszen minden házban van egy olyan kolléga, aki tudja kezelni az internetet, ismeri a világhálót, annak alkalmazása nem idegen a számára. Azonban egy kisbüfében ilyen nincs, a szakértő szerint 10-15 ezer vállalkozást érinti ez a probléma, ahol olyan gondokkal küzdenek, hogy ezt ki és hogyan tanulja meg?

Dacból most mindenki azt mondja, hogy be fog csukni, ha életbe lép a kötelező adatszolgáltatás. Azonban, teszi hozzá az MVI-vezér, nagyon reméli, ez nem következik majd be, utalva arra, hogy az energiaárrobbanás vagy az alapanyagok árainak ugrásszerű megnövekedése sem hozott olyan csődtömeget, mint ami a felháborodások alapján várható volt.

Kik zárnak be valójában?

Erre a kérdésre a szakértő azt válaszolja, szerinte ismét az a korosztály, aki nem tud és nem is akar lépést tartani a fejlődéssel: vagyis leginkább az idősebbek közül kerülnek ki majd azok, akik lehúzzák a rolót. Ahogy szintén az évtizedek óta igát húzó vendéglátósok közé tartoztak azok, akik a pandémia alatt, vagy az árrobbanást követően úgy döntöttek: nem csinálják tovább, elég volt!

Kovács László abban bízik, hogy elsősorban a fiatalabb generáció - akiknél létkérdés, hogy vigyék tovább a vállalkozásukat -, fogja megtanulni és alkalmazza majd sikerrel az adatközlés rendszerét, és nyilván, áldoznak is arra, hogy ezt megvalósítsák.

Mire jó a bevalló részéről az NTAK?

Amire ez az egész új adatközlési rendszer jó a vendéglátósok oldaláról, emeli ki végül a szakember, hogy maguk a szolgáltatók, vagyis a szakma is rálát majd regionális szinten a vendéglátóhelyek forgalmára. Vagyis nemcsak a saját forgalmát, vendégkörét ismeri ezentúl, hanem megismeri a konkurenciáét is. A terv az, hangoztatja az MTÜ, ahová ez az értékes adathalmaz nap mint nap bekerül, hogy ugyanúgy napi bontásban visszakerüljenek az adatok az adatszolgáltatókhoz, És ők használhassák a tervezésük során.

Ha például egy városban adott egy étteremszám, ott ismert lesz az összforgalom, és ez alapján látja majd az érintett vendéglátós, hogy ő alatta van ennek a forgalomnak, vagy felette – ez az üzletmenete számára meghatározóan fontos információ.

Az adat hatalom, húzza alá összegzésképp a vendéglátós szakember, vagyis, ha valaki adatot birtokol, azt fel tudja használni. Erre megy ma a világ, és nem lehet az árral szemben haladni.

 

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 1.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Tönkre fogják tenni a kisvállalkozásikat .Kérdezem én ,aki egyedül van az mind ezt hogy fogja megoldani?????????Embert nem kapunk aki dolgozni szeretne .Cserélnék 1 napra
helyet azzal aki ezt a törvényt kitalálta.Ö hogyan oldja meg ????
Ital szolgál föl ,rendelést vesz föl,mosogat stb sorolhatnám azaz mindent és akkor net hiányában várja,hogy mikor kapcsolódik és tudjon dolgozni.Minen időt a
vendégtől veszünk el.Ezzel nem fogunk több időt fordítani a vendégre .SŐT.Amíg bepötyögöm addig már a vendég megevett megivott mindent.
Ha valaki megmutatja,hogy ezt hogyan kell egyszemélyben megcsinálni akkor megtanuljuk.Cseréljünk helyet
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Vajon lesznek fennakadások a turizmusban az idei főszezonban?

Partnerünk