hirdetés

Hol ér legtöbbet a pénzünk?

Nyugat-Európában általában kevesebbet ér a magyar utazó pénze, mint a Balkánon, Egyiptomban vagy Grúziában. Lista készült a magyarok számára legjobb ár/érték arányú országokról. 

hirdetés

A gurulohordo.blog összeállította, hol mennyit ér a magyarok pénze, vagyis hová érdemes utaznunk, hogy a leghető legtöbbet ki tudjuk hozni forintjainkból. A blogger azt is megírta, melyik országba repül tőlünk fapados járat, mi ehhez azért hozzátennénk, hogy egyrészt a hagyományos légitársaságoknál is ki lehet fogni kiváló akciós repjegyárakat, másrészt az utazásszervezők által kínált üdülési csomagok árában is erősen tükröződik az adott ország árszínvonala.

A magyar árszint az EU-s átlag 65%-a volt tavaly. Ezt azt jelenti, hogy átlagosan minden (értsd: minden amire egy átlagos ember pénzt ad ki: kaja, benzin, lakás, stb. évi átlagos árfolyamon átszámolva) másfélszer többe kerül az EU-ban. Persze ez a nálunk gazdagabb országbelieket annyira nem zavarja, hiszen a bérek még ennél is magasabbak náluk. Ha viszont turistáskodik az ember, máshogy költi el a pénzét.

A KSH szerint 2013-ban a magyarok külföldi nyaralásukon a legtöbbet szálláshely- és vendéglátó szolgáltatásra költötték. Sokat költöttünk még egyéb árucikkekre is, amik valószínűleg szuvenírek, játékok vagy tartós fogyasztási cikkek lehetnek.*

A nyaralni külföldre látogató magyarok kiadásainak megoszlása. Forrás: ksh.hu
A nyaralni külföldre látogató magyarok kiadásainak megoszlása. Forrás: ksh.hu

Mennyivel drágább ugyanaz a nyaralás?

Ha a fenti kiadási szerkezettel súlyozzuk a különböző termékek árait, megkaphatjuk, hogy egy átlagos magyar turistának melyik országban drágább vagy olcsóbb nyaralnia.

Ez látható az alábbi ábrán: a legdrágább Norvégia, ahol közel háromszor annyiba kerül ugyanaz a nyaralás mint Magyarországon. A legolcsóbb pedig Ukrajna, ahol pedig 67%-kal olcsóbb, mint itthon. Árnyalja persze a képet, hogy az árszint a termékek minőségbeli különbségét nem tudja kifejezni: az ukrán kenyeret ugyanolyan minőségűnek veszi mint a svájcit. Ha képesek lennénk a minőségre is mértékegységet találni, akkor a különbségek csökkennének az országok között. Az is fontos, hogy ezek a számok az egész ország átlagára vonatkoznak, a turisták által felkapott helyeken magasabbak lehetnek az árak.

Az adatok az OECD-től és a Világbanktól vannak, 2014 decemberére vonatkoznak, az akkori devizaárfolyamokkal számoltunk. Tehát ebben már benne van a rubel esése (Oroszország előtte még 6%-kal drágább volt Magyarországnál), viszont az ukrán hrivnya 2015-ben folytatódó esése már nem (tehát még ennél a 67%-nál is olcsóbb Ukrajna).

Források: OECD havi árszínvonal, és a Világbank nemzetközi árösszehasonlítása
Források: OECD havi árszínvonal, és a Világbank nemzetközi árösszehasonlítása

Irány kelet!

Az ábrán jelöltük azt is, van-e közvetlen fapados járat az adott országba. Ez alapján a legolcsóbb nyaralást Kijevben lehet megejteni, hiszen már 10 ezer forint alatt is el lehet oda jutni.

A Maidanon 25 euróért már 4-csillagos szállodaszobát is kapunk. De persze azt is megértjük, ha valaki most nem akar Ukrajnába menni. Ez is hozzájárul az alacsony árakhoz. (Mint ahogy Egyiptomba is akkor vágták leginkább az ember után a nyaralásokat, amikor nagy volt a felfordulás.) Egyiptomba Hurghadába jár fapados, Azerbajdzsánnal viszont vigyázzunk, eléggé meg kell szenvedni a belépési vízumért.

Az én tippem Grúzia: a repülőtéri ingyen vörösborról ugyan már lecsúsztunk, de az ország tele van történelmi és természeti érdekességekkel, van közvetlen fapados járat Kutaisiba és 21%-kal olcsóbb is a nyaralás. 

 

Ukrajnában most tényleg
Ukrajnában most tényleg "burzsuj"-nak érezhetjük magunkat

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Mit vár 2023-tól?

Partnerünk