Ideje, hogy átalakuljon a szállodák szövetsége pékszövetséggé?

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) idei őszi, tisztújító közgyűlésének egyik kerekasztal-beszélgetésén mindenkit érzékenyen érintő kérdésről, az energiakrízisről volt szó. A beszélgetés résztvevői: Fazekas Lajos (Aquaticum Debrecen Kft.) Kerek Péter (Accent Hotels) Szabó Éva (Barack Hotel, Tiszakécske), Tóth Zoltán (E.ON Hungária Csoport) és Flesch Tamás (Continental Group) működött közre, moderátorként.

Az élet sajnos úgy hozta, mondta felvezetőjében Flesch Tamás, hogy ez a téma ma mindent felülír. Pedig, tette hozzá, korábban szinte azt se tudtuk, hogy a házunkba behozott energiát "eszik vagy isszák", annyira marginális kérdés volt ez az üzemeltetés során. Most pedig szinte már energia tőzsdebórkerekké képeztük ki magunkat, és a kilowattok, köbméterek árát, a fogyasztási adatokat fejből soroljuk: sajnos, ezt dobta 2022 nyarától a gép. Tamás a jelenlévők közül külön köszöntötte az E.ON képviselőjét, aki, úgymond, bejött az oroszlán barlangjába, hogy megpróbáljon válaszolni a sok-sok nehéz és fontos kérdésre.

Lycium: bezár, Aquaticum, Barack: megmenekül

Az asztalnál ülő szállodások először házaik pillanatnyi helyzetéről számoltak be. Kiderült, a debreceni Lycium bezár, az Aquaticum viszont megmenekül, hiszen, magyarázta ennek kapcsán a debreceni szakember, a két hotel hőenergiája más-más úton érkezik a házakba. A Lycium távhőszolgáltatással kapja az energiát, és olyan horrorösszeg lenne a téli számla, hogy ezt, bárhogy is szerették volna, képtelenség kigazdálkodni, ezért döntöttek a bezárás mellett. Az Aquaticum viszont, egy sajátos barter-megállapodásnak köszönhetően, tulajdonképpen önellátó a hőszolgáltatás területén: amit termelnek és nem használnak fel például a nyári hónapokban, azt betáplálják a hőközpontba, és onnan, amikor szükséges, visszaigényelhetik.

Tiszakécskén pedig, mint hallhattuk a ház tulajdonosától, termálhővel gazdálkodnak: kizárólag ezzel fűtenek. A saját termálkútjaikból nyert melegvíz kerül a medencékbe, a maradék pedig a szálláshelyek szobáiban, közösségi tereiben biztosít megfelelő hőmérsékletet. Házukban gázt nem is használnak, nincs is rá szükségük.

A helyzet (korántsem) változatlan

Az E.ON -szakértő, a jelenlegi helyzetet elemezve elmondta,  az energiárak továbbra is magasak lesznek, sőt, az energiafelhasználóknak még magasabb árszintre kell felkészülnie már a közeljövőben. Ahol energiahatékony megoldásokat alkalmaznak - jól teszik: napelemes megoldások, megújuló energiával történő hűtő-fűtő rendszer - ezek most a nyerők. "Az energiafüggetlenség a mostani helyzetben felértékelődött", fogalmazott a szakértő.

Az Accent Hotels jelen lévő képviselője a jelenlegi helyzetüket bemutatva elmondta, van olyan házuk, ami a hét 4-5 napján üzemel, a többi időben zárva tart. És ennek három oka van: egyrészt ott hamarosan elkészül egy napelemi park kiépítése és hőszivattyút is felszerelnek (vidéki wellness szálláshelyről van szó), másrészt féltik a házban a munkaerőt - szeretnék megtartani ebben az átmeneti időben. És igaz, hogy ezzel a heti pár napos lezárással havi szinten csupán pár milliót takarítanak meg - azonban ez épp elég ahhoz, hogy ne küldjék el az alkalmazottakat, hanem megtartsák az embereket, amíg végre önerőből biztosítja majd a ház az eneregia nagyrészét. Matek, HR és beruházás - ez az a három tényező, amely miatt ezt a különleges megoldást választották.

A vendégélmény igenis sérül!

Az energiarezsik ugrásszerű megemelkedése miatt hozott korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban a debreceni szakértő kiemelte, nem érti, miért hangoztatják többen is, hogy a különböző korlátozások miatt nem sérül a vendégélmény. Dehogynem, érvelt Fazekas Lajos, szerinte vendégoldalról mindenkit negatívan érintenek a mostanában gyakran hallott korlátozó intézkedések.

A beszélgetés ticsakécskei résztvevője ennek kapcsán közölte, náluk tényleg nem sérül a vendégélmény, hiszen semmilyen költségcsökkentő intézkedést nem hoztak eddig sem, és nem is terveznek a közeljövőben sem. Egyetlen dolgot ütemeztek át: a tervezett fejlesztéseket gyorsított ütemben valósítják meg. Napelemeket szereltettek a tetőkre, kicserélték a szaunakályhákat és a medencevilágítás korszerűsítését is előbbre hozták. 

Egyoldalú szerződésmódosítás?

E mostanában gyakran előkerülő kérdés kapcsán az energiaszakértő elmondta, ő ugyan nem jogász, és ez a terület jogi probléma, annyit azonban közölhet a munkájukkal kapcsolatban, hogy mozgó energiapiacot kell lekövetniük, és a folyamatos piacármozgás nagyban befolyásolja az energiaszolgáltatásért kért árakat.

Sok partnerükkel ez év végén jár le megkötött szerződésük, az ajánlatok kiküldése az új megállapodás részleteiről pedig már folyamatban vannak. 

Szóba került még a kormányzati segítség szükségessége is. Ennek kapcsán a kerekasztal egyik résztvevője megjegyezte, ha az ágazatuk összefogna ennek érdekében - ahogy a hazai pékszövetség tagjai teszik, vagyis a pékek együtt próbálnak kedvezőbb feltételeket kiharcolni -, akkor talán nekik is siker korlátozná törekvéseiket.

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
Sok magyar hitelből nyaral idén - árstop nem lesz a balatoni szolgáltatóknál

Sok magyar hitelből nyaral idén - árstop nem lesz a balatoni szolgáltatóknál 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.