hirdetés
hirdetés

Ideje, hogy átalakuljon a szállodák szövetsége pékszövetséggé?

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) idei őszi, tisztújító közgyűlésének egyik kerekasztal-beszélgetésén mindenkit érzékenyen érintő kérdésről, az energiakrízisről volt szó. A beszélgetés résztvevői: Fazekas Lajos (Aquaticum Debrecen Kft.) Kerek Péter (Accent Hotels) Szabó Éva (Barack Hotel, Tiszakécske), Tóth Zoltán (E.ON Hungária Csoport) és Flesch Tamás (Continental Group) működött közre, moderátorként.

hirdetés

Az élet sajnos úgy hozta, mondta felvezetőjében Flesch Tamás, hogy ez a téma ma mindent felülír. Pedig, tette hozzá, korábban szinte azt se tudtuk, hogy a házunkba behozott energiát "eszik vagy isszák", annyira marginális kérdés volt ez az üzemeltetés során. Most pedig szinte már energia tőzsdebórkerekké képeztük ki magunkat, és a kilowattok, köbméterek árát, a fogyasztási adatokat fejből soroljuk: sajnos, ezt dobta 2022 nyarától a gép. Tamás a jelenlévők közül külön köszöntötte az E.ON képviselőjét, aki, úgymond, bejött az oroszlán barlangjába, hogy megpróbáljon válaszolni a sok-sok nehéz és fontos kérdésre.

A kerekasztal résztvevői balról jobbra: Kerek Péter, Tóth Zoltán, Szabó Éva, Fazekas Lajos és Flesch Tamás / Fotó: Tamás Pál
A kerekasztal résztvevői balról jobbra: Kerek Péter, Tóth Zoltán, Szabó Éva, Fazekas Lajos és Flesch Tamás / Fotó: Tamás Pál

Lycium: bezár, Aquaticum, Barack: megmenekül

Az asztalnál ülő szállodások először házaik pillanatnyi helyzetéről számoltak be. Kiderült, a debreceni Lycium bezár, az Aquaticum viszont megmenekül, hiszen, magyarázta ennek kapcsán a debreceni szakember, a két hotel hőenergiája más-más úton érkezik a házakba. A Lycium távhőszolgáltatással kapja az energiát, és olyan horrorösszeg lenne a téli számla, hogy ezt, bárhogy is szerették volna, képtelenség kigazdálkodni, ezért döntöttek a bezárás mellett. Az Aquaticum viszont, egy sajátos barter-megállapodásnak köszönhetően, tulajdonképpen önellátó a hőszolgáltatás területén: amit termelnek és nem használnak fel például a nyári hónapokban, azt betáplálják a hőközpontba, és onnan, amikor szükséges, visszaigényelhetik.

Tiszakécskén pedig, mint hallhattuk a ház tulajdonosától, termálhővel gazdálkodnak: kizárólag ezzel fűtenek. A saját termálkútjaikból nyert melegvíz kerül a medencékbe, a maradék pedig a szálláshelyek szobáiban, közösségi tereiben biztosít megfelelő hőmérsékletet. Házukban gázt nem is használnak, nincs is rá szükségük.

A helyzet (korántsem) változatlan

Az E.ON -szakértő, a jelenlegi helyzetet elemezve elmondta,  az energiárak továbbra is magasak lesznek, sőt, az energiafelhasználóknak még magasabb árszintre kell felkészülnie már a közeljövőben. Ahol energiahatékony megoldásokat alkalmaznak - jól teszik: napelemes megoldások, megújuló energiával történő hűtő-fűtő rendszer - ezek most a nyerők. "Az energiafüggetlenség a mostani helyzetben felértékelődött", fogalmazott a szakértő.

Az Accent Hotels jelen lévő képviselője a jelenlegi helyzetüket bemutatva elmondta, van olyan házuk, ami a hét 4-5 napján üzemel, a többi időben zárva tart. És ennek három oka van: egyrészt ott hamarosan elkészül egy napelemi park kiépítése és hőszivattyút is felszerelnek (vidéki wellness szálláshelyről van szó), másrészt féltik a házban a munkaerőt - szeretnék megtartani ebben az átmeneti időben. És igaz, hogy ezzel a heti pár napos lezárással havi szinten csupán pár milliót takarítanak meg - azonban ez épp elég ahhoz, hogy ne küldjék el az alkalmazottakat, hanem megtartsák az embereket, amíg végre önerőből biztosítja majd a ház az eneregia nagyrészét. Matek, HR és beruházás - ez az a három tényező, amely miatt ezt a különleges megoldást választották.

A vendégélmény igenis sérül!

Az energiarezsik ugrásszerű megemelkedése miatt hozott korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban a debreceni szakértő kiemelte, nem érti, miért hangoztatják többen is, hogy a különböző korlátozások miatt nem sérül a vendégélmény. Dehogynem, érvelt Fazekas Lajos, szerinte vendégoldalról mindenkit negatívan érintenek a mostanában gyakran hallott korlátozó intézkedések.

A beszélgetés ticsakécskei résztvevője ennek kapcsán közölte, náluk tényleg nem sérül a vendégélmény, hiszen semmilyen költségcsökkentő intézkedést nem hoztak eddig sem, és nem is terveznek a közeljövőben sem. Egyetlen dolgot ütemeztek át: a tervezett fejlesztéseket gyorsított ütemben valósítják meg. Napelemeket szereltettek a tetőkre, kicserélték a szaunakályhákat és a medencevilágítás korszerűsítését is előbbre hozták. 

Egyoldalú szerződésmódosítás?

E mostanában gyakran előkerülő kérdés kapcsán az energiaszakértő elmondta, ő ugyan nem jogász, és ez a terület jogi probléma, annyit azonban közölhet a munkájukkal kapcsolatban, hogy mozgó energiapiacot kell lekövetniük, és a folyamatos piacármozgás nagyban befolyásolja az energiaszolgáltatásért kért árakat.

Sok partnerükkel ez év végén jár le megkötött szerződésük, az ajánlatok kiküldése az új megállapodás részleteiről pedig már folyamatban vannak. 

Szóba került még a kormányzati segítség szükségessége is. Ennek kapcsán a kerekasztal egyik résztvevője megjegyezte, ha az ágazatuk összefogna ennek érdekében - ahogy a hazai pékszövetség tagjai teszik, vagyis a pékek együtt próbálnak kedvezőbb feltételeket kiharcolni -, akkor talán nekik is siker korlátozná törekvéseiket.

 

 

 

 

 

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk