hirdetés
hirdetés

Időutazás az Astoria ikonikus tereiben, retrovacsorával

Új programot szerveztek a szálloda vendégeinek és a fővárosban, valamint a vidéken élőknek. Mindazoknak, akiket érdekel, milyen volt az élet - és milyen ma - a főváros egyik történelmi szállodájában. A bemutató programon jártunk.

hirdetés

Az idén 50 éves Danubius Hotels szállodái különleges múlttal rendelkeznek, ikonikus találkahelyek, mindig kitalálnak valamit amitől az élet szép és zajlik, nincs ez másképp az Astoria esetében sem. Hiszen minden budapesti tudja, hol van a Danubius Hotel Astoria. A szálloda, amiről metrómegállót is elneveztek, több, mint egy évszázada várja látogatóit a világ minden pontjáról. 

Az őszi-téli szezonban a ház vezetősége és a hosszúlépés járunk? csapata különleges, vacsorával egybekötött épületbájárást szervezett közösen, igazi utazásra invitálva az érdeklődőket a szálloda falain belül.

Az egyórás időtartamú séta során az időutazók felfedezik a szálloda - gyakran a vendégek számára is hozzáférhetetlen - szegleteit. Kiderül, hogyan lett az új grand hotel Károlyi Mihály főhadiszállása az őszirózsás forradalom idején, és melyik szobákat bérelte ki a Nemzeti Tanács. Az emeleten járva azt is szemügyre vehetik a látogatók, hogy milyen ma a szálloda hajdanvolt legelegánsabb lakosztálya és melyik magyar filmeket forgatták a hotel falai között.

A szálloda mélye felé lesétálva pedig megismerhetik a sétálók a Danubius Hotel Astoria történetének legsötétebb fejezetét. A második világháború alatt a Pest szívében található szálloda ismét sorsdöntő események helyszíne volt: a Gestapo az épület pincéjében tartotta fogva például a korabeli Magyarország leggazdagabb gyárosát, Chorin Ferencet, aki végül teljes vagyona átengedésének fejében távozhatott az országból.

Továbbra is a szálloda jelenleg elzárt részein maradva, bemutatják a séta szervezői az egykori bárt, ahol tényleg megállt az idő, még néha a hajdanvolt Nyugati Cigaretták nyomai is felfedezhetők. Híres magyar revüsztárok szokásairól, a bár teljes programjáról és különös vendégeiről mesél a sétavezető.

Utána pedig elmondja azt is a jelentkezőknek, hogyan alakult a hotel sorsa a háborút követő években, amikor a bepoloskázott szállodában még csettinteni sem lehetett lehallgatás nélkül.

Az is kiderül, hogy a városban a kötelező menza szolgáltatásnak köszönhetően megjelentek az ötórai teára érkező úrihölgyek helyett a bablevesező bölcsészlányok a környező egyetemről beesve a déli órákban.

A séta a békebeli csillogást idéző Empire-teremben zárul. Itt várja a látogatókat az a retrovacsora, amelyet a régi korok gasztronómiai  leírása és régi fotók alapján állítottak össze a konyhán. A hosszúlépés.járunk? és a Danubius Hotel Astoria csapata elővarázsolta az archívumok nélyen lapuló menüsorokat és életre keltették a szálloda történetének leghíresebb receptjeit - mindegyiket egy kortárs csavarral elkészítve. A különleges estén egy pohár pezsgő után a következő menüsort kóstolhatják a sétára jelentkezők:

  • Snidlinges joghurt krém lazackaviárral, réteslap kosárban
  • Erőleves fürjtojással, zöldségekkel töltött apáca fityulával
  • Aszpikos fogas remoulade mártással, füstöltpaprikás pirítóssal
  • Marhapofa wellington pirított burgonyával, savanyított zöldségekkel
  • Astoria desszert válogatás. Lúdláb torta aranyozott pattogó cukorral, képviselőfánk, meggymárka korong
(forrás: Danubius / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk