Így még nem látta Horvátországot

Horvátország a magyar utazók örök kedvence, a Trivago.hu szálláskereső weboldal adatai szerint 2016 nyarán is a legkeresettebb ország. A horvát Riviéra főbb városait vagy a Plitvicei-tavakat mindenki ismeri és szereti, ám a Trivago összegyűjtött hét kevésbé híres, ám annál gyönyörűbb úti célt az ország különböző részeiről.

Mir (Béke) sós tó, Dugi Otok sziget

A Dugi Otok nevű sziget Dalmáciában található és leginkább természeti látnivalóiról ismert. Területén található a Telašćica Nemzeti Park, melynek része a Mir-tó (nevének jelentése „béke”). A szárazföldön rekedt állóvizet egy sor földalatti csatorna, kis patak köti össze a tengerrel, ez biztosítja a sótartalmát, ami a párolgás és az édesvízi utánpótlás hiánya miatt sokkal magasabb, mint a tengeré. A tó körülbelül 850 méter hosszú és 300 méter széles, maximális mélysége 6 méter. Mivel nemcsak maga a tó, hanem a nemzeti park egész területe, a szigetet határoló sziklák is különleges látványt nyújtanak, érdemes egy hajókirándulás során ellátogatni a területre.

Szluin vízesések, Károlyváros megye

A horvát vízesések közül a legismertebbek bizonyára a Plitvicei-tavak képződményei, ám útban a tavak felé, 53 kilométerre Károlyvárostól (Karlovac) a régió egyéb kincsekkel is szolgál. Itt található Szluin (Slunj) települése, ahol ugyancsak a víz a legfőbb látnivaló; a helyiség a Slunjčica és a vadregényes Korana folyók torkolatánál fekszik. A rengeteg kisebb vízesésre sok helyen vízimalmok épültek, melyek mesebeli hangulatot kölcsönöznek a területnek. A famalmok akár több száz évesek is lehetnek és különleges, gondosan ápolt kertek veszik körül őket. A környék így igazi paradicsomi úti cél a kirándulók és fotósok számára.

Beritnica strand, Pag sziget

A Pag sziget Horvátország ötödik legnagyobbja, egyben az egyik legfurcsább. Nyílt tenger felé eső nyugati oldalán ugyan vannak zöld területek, de a sziget alapvetően kopár. Ez persze inkább hátrány lenne, de tengerpartját sok helyen pont ez teszi különlegessé. A sziget keleti oldalán, egy öbölben található a Beritnica nevű strand, ami első ránézésre akár a jordán tengerpart egy szakaszával is összetéveszthető; a sziklás, mindenütt fehér vidék és az élénk türkizkék víz kontrasztja különleges látványt eredményez. A természet, megtörve a partszakasz folytonosságát, 3 hatalmas sziklát helyezett a sekély vízbe, a szárazföldön levő Stogaj nevű szikla pedig a mászóknak ígér felejthetetlen kalandot.

Kopácsi rét, Eszék-Baranya megye

Ahhoz, hogy megismerjük Horvátország egy másik arcát is, nem kell messzire mennünk a magyar határtól. Az ország keleti részén található a Duna-Dráva Nemzeti Parkkal határos Kopácsi rét (Kopacki rit) vizenyős természetvédelmi területe, mely a két folyó torkolatánál fekszik. A park minden természetkedvelő igényeit kielégíti; területén váltakoznak az erdők, mocsarak és tavak. A helyet az egyedi, gazdag flóra és fauna teszi vonzóvá a turisták számára, akik a pihenés mellett madárlesen, madárfotózáson, csónakázáson is részt vehetnek. A látogatást érdemes magas vízállás idejére időzíteni, ilyenkor a sétahajók segítségével a vízzel elöntött területek is felfedezhetők.

Aranyszarv, Brač sziget

Az Aranyszarv, horvátul Zlatni Rat, Bol településén, Brač szigetének egy hangulatos öblében található. A tengerbe nyúló földnyelv egy fenyőerdővel borított természeti park, különlegessége, hogy pontos alakja a dagálynak és szélnek megfelelően folyamatosan változik. A földnyelv csücske, mely általában enyhén kelet felé hajlik, a Sirokkó nevű délkeleti szélnek köszönhetően olykor irányt vált és nyugat fele néz. Ezen a partszakaszon az áramlások is fontos szerepet játszanak; a földnyelvet körülvevő vizet hűvössé, de áttetszővé teszik, a földnyelv csúcsáról messzebb, egyenesen délnek úszókra viszont enyhe veszélyt jelenthetnek.

Mužilovčica, Sziszek-Monoszló megye

A kicsiny Mužilovčica nem a turisták által kitaposott útvonalon fekszik és a horvát riviéra látnivalóitól teljesen eltérő élményekkel szolgál. A Száva folyó melletti település kitűnő kiindulási pont lehet a természetszerető turisták számára, akik a Lonjsko Polje természetvédelmi területet szeretnék felfedezni. A településen levő patkó alakú, növényekkel sűrűn benőtt tó csak egyike a terület állóvizeinek, melyek behálózzák a vidéket és a különleges állat- és növényvilágon kívül idilli környezetet biztosítanak kirándulni, csónakázni, horgászni vágyók számára.

Palud mocsár és madártani park, Isztriai-félsziget

A horvát tengerpart szépsége nem merül ki a szebbnél szebb strandokban – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az Isztriai-félszigeten, Rovinj nyüzsgő városától 8 kilométerre fekvő Palud mocsár. A terület édesvízi mocsár volt egészen 1906-ig, amikor az osztrák-magyar hadsereg egy csatornát ásva összekötötte a tengerrel, reménykedve, hogy a megnövekedett sótartalom csökkenti majd a szúnyoglárvák fejlődését és visszaszorítja a maláriát. Ez sajnos nem sikerült, ám a sós és édesvíz keveredése gazdagabb élővilágot hozott létre a környéken. Említésre méltó a terület madárfajainak sokszínűsége; a szerencsések szárcsát, gébicset, poszátát, vagy a további több mint 200 faj egyikét láthatják a mocsári túrán.


Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.