hirdetés

Íme 2023 gasztrotrendjei

Évről-évre bukkanak fel olyan alapanyagok, amelyek meghatározók lesznek az ételekben az adott esztendőben. Mit hoz ebből a szempontból 2023?

hirdetés

Tengeri moszat

Az egyik legújabb szuperétel a palettán a kelp nevű tengeri moszat, ami a hínárfélék családjába tartozó növény. Dugig van értékes tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel, ezért a táplálkozástudományi szakemberek kifejezetten örülnek neki, hogy egyre népszerűbb csemege. Egyelőre főként a távol-keleti országokban fogyasztják chips vagy levesbetét formájában, de a közeljövőben várhatóan világszerte hódító útjára indul - írja a Street Kitchen.


Zöldségtészták

A cukkinitészta csupán a kezdet volt, az előörs, aki kitaposta az utat a nem hagyományos alapanyagokból készült „tészták” előtt. Idén pedig gőzerővel robbannak majd be a zöldségtészták a szivárvány minden színében. A cukkini mellett sárga- és fehérrépából, tökből, sőt akár zellerből is készíthetünk vékony kis csíkokat, amik első ránézésre a spagettiszálakra hajaznak – de sokkal egészségesebbek.


Datolya, a régi-új kajatrend

2023-at a gasztroszakértők a datolya reneszánszának kiáltották ki, amikor is újra egyre több ételben bukkanhat fel ez a különleges hozzávaló. És itt nem csak a desszertekre, a reggeli smoothie-kra vagy az energiagolyókra kell gondolni, hanem az izgalmas ízvilágú ragukra, köretekre, salátákra és húsételekre is.

Halkonzervek

Tavaly év végén bukkantak fel a TikTokon a halkonzerv-kóstolós videók, amik rövid idő alatt meglepően felkapottak lettek. És mint tudjuk: ami egyszer a TikTokon kajatrenddé válik, az előbb-utóbb a konyhákba is bekúszik. Ez pedig különösen jó hír azokban a régiókban, ahol viszonylag nehéz friss édesvízi és/vagy tengeri halakhoz hozzájutni, ahogy itthon is.

Depositphotos
Depositphotos

Gomba

Megosztó alapanyag, az tény, de ez 2023-ban jó eséllyel megváltozhat! Egyre több ételben bukkan fel ugyanis a gomba. A séfek odavannak különleges textúrájáért és aromájáért, ami leginkább az umamit idézi – azt a bizonyos ötödik alapízt, ami főként a keleti konyhákban dominál. A végtelenségig lehet variálni az ételekben. A tengerentúlon már gombakávét vagy gombaalapú koktélokat is szürcsölhetnek azok, akik nem bírnak betelni az erdei ízekkel.

A teljes cikk ITT olvasható.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Mit vár 2023-tól?

Partnerünk