Íme 2023 gasztrotrendjei

Évről-évre bukkanak fel olyan alapanyagok, amelyek meghatározók lesznek az ételekben az adott esztendőben. Mit hoz ebből a szempontból 2023?

Tengeri moszat

Az egyik legújabb szuperétel a palettán a kelp nevű tengeri moszat, ami a hínárfélék családjába tartozó növény. Dugig van értékes tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel, ezért a táplálkozástudományi szakemberek kifejezetten örülnek neki, hogy egyre népszerűbb csemege. Egyelőre főként a távol-keleti országokban fogyasztják chips vagy levesbetét formájában, de a közeljövőben várhatóan világszerte hódító útjára indul - írja a Street Kitchen.


Zöldségtészták

A cukkinitészta csupán a kezdet volt, az előörs, aki kitaposta az utat a nem hagyományos alapanyagokból készült „tészták” előtt. Idén pedig gőzerővel robbannak majd be a zöldségtészták a szivárvány minden színében. A cukkini mellett sárga- és fehérrépából, tökből, sőt akár zellerből is készíthetünk vékony kis csíkokat, amik első ránézésre a spagettiszálakra hajaznak – de sokkal egészségesebbek.


Datolya, a régi-új kajatrend

2023-at a gasztroszakértők a datolya reneszánszának kiáltották ki, amikor is újra egyre több ételben bukkanhat fel ez a különleges hozzávaló. És itt nem csak a desszertekre, a reggeli smoothie-kra vagy az energiagolyókra kell gondolni, hanem az izgalmas ízvilágú ragukra, köretekre, salátákra és húsételekre is.

Halkonzervek

Tavaly év végén bukkantak fel a TikTokon a halkonzerv-kóstolós videók, amik rövid idő alatt meglepően felkapottak lettek. És mint tudjuk: ami egyszer a TikTokon kajatrenddé válik, az előbb-utóbb a konyhákba is bekúszik. Ez pedig különösen jó hír azokban a régiókban, ahol viszonylag nehéz friss édesvízi és/vagy tengeri halakhoz hozzájutni, ahogy itthon is.

Gomba

Megosztó alapanyag, az tény, de ez 2023-ban jó eséllyel megváltozhat! Egyre több ételben bukkan fel ugyanis a gomba. A séfek odavannak különleges textúrájáért és aromájáért, ami leginkább az umamit idézi – azt a bizonyos ötödik alapízt, ami főként a keleti konyhákban dominál. A végtelenségig lehet variálni az ételekben. A tengerentúlon már gombakávét vagy gombaalapú koktélokat is szürcsölhetnek azok, akik nem bírnak betelni az erdei ízekkel.

A teljes cikk ITT olvasható.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.