hirdetés
hirdetés

Jó üzletet kínál a bringás turizmus Észak-Magyarországon

Ahhoz, hogy az észak-magyarországi régióban tovább növeljék a vendégéjszakák számát, szükség lesz arra, hogy még jobban kihasználják az aktív turizmusban rejlő potenciált – hangsúlyozta Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Régió Marketing Igazgatóságának vezetője. Az adottságokat figyelembe véve ennek megvannak a lehetőségei a kerékpáros turizmus fejlesztésében is.

hirdetés

Ezek a gondolatok azon a szakmai fórumon hangzottak el, amelyet kedden Mátrafüreden, a Benevár Étteremben tartottak Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyei szakemberek részvételével. A találkozó szervezésében a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is részt vállalt.

A fórum helyszíne a Benevár Étterem (Fotó: Mentusz Károly)
A fórum helyszíne a Benevár Étterem (Fotó: Mentusz Károly)


A fórum résztvevőinek egy része (Fotó: Mentusz Károly)
A fórum résztvevőinek egy része (Fotó: Mentusz Károly)

Négy év alatt 600 kilométer kerékpárút épült

Bevezető prezentációjában Magyar Zsuzsa, a Magyar Turizmus Zrt. munkatársa arról beszélt, hogy a kerékpáros turizmus fontos része a szabadidő hasznos eltöltésének. Vannak olyan turisták, akik nemcsak versenyszerűen bringáznak, hanem üdüléskor kirándulásra, kikapcsolódásra használják a kétkerekű járművet a családtagjaikkal. Emlékeztetett, hogy hazánkban jelenleg közel másfél ezer kilométer hosszú, kitáblázott kerékpárutat tartanak nyilván. Ezek közül a legnépszerűbbek a balatoni, a Fertő-tavi és a Tisza-tavi kerékpárutak. Kiemelte, hogy Hollandia és Dánia mellett Magyarország a rendszeresen használt kerékpárutakat illetően nagyhatalomnak számít Európában.

Az előadó arról is beszélt, hogy 2010 és 2014 között több mint 600 kilométer hosszú kerékpárút épült hazánkban. Közösségi kölcsönzőket nyitottak, Budapesten, Szegeden, Hévízen és Esztergomban. A következő időszakban fontos, hogy a kerékpáros turizmust országszerte még jobban erősítsék. Ezért támogatják a különböző bringás rendezvényeket és felvonulásokat is.

Magyar Zsuzsa prezentációját tartja (Fotó: Mentusz Károly)
Magyar Zsuzsa prezentációját tartja (Fotó: Mentusz Károly)

Ehhez kapcsolódva Molnár Anita igazgató azt jelezte, hogy az észak-magyarországi térségben vonzók feltételekkel rendelkeznek a kerékpáros turizmus fejlesztésére. A felmérések szerint a régióban üdülő vendégek közül körülbelül 40 ezren kerékpároznak ezzel is keresik a kikapcsolódást. Kijelentette, hogy jelenleg nincs kidolgozott koncepció a térség kerékpáros turizmusára vonatkozóan, de összefogással és partneri együttműködéssel elkészíthetik.

Szolgáltatási láncra van szükség

Véleménye szerint például a Budapesthez közeli Nógrádban a főleg a mountain bike-os kerékpárosok kerülhetnek előtérbe. Tokajban és Zemplénben viszont a borászati programokhoz kapcsolhatják a bringás turizmust. A Mátra, az ország csúcsának számító Kékessel együtt már előbbre lépett a hegyvidéki kerékpározás fejlesztésében, amit folytatni kell a jövőben is. Fontos, hogy ez a folyamat Bükkben és Aggtelek környékén is megvalósuljon. Ebben a munkában a TDM-ek is jelentős szerepet játszhatnak. Rámutatott, hogy a jövőbeni fejlesztésekkel a kerékpáros vendégéjszakák számát növelhetik.

Kerékpárút Mátrafüreden (Fotó: Mentusz Károly)
Kerékpárút Mátrafüreden (Fotó: Mentusz Károly)

A ma már terméknek számító kerékpáros turizmus további fejlesztésére elsősorban a megyei forrásokat kell, hogy hasznosítsák az északi régióban is - emelte ki Németh Zsolt, a Kerékpáros Magyarország Szövetség alelnöke. A fejlesztésekhez viszont érdekszövetségre lesz szükség a szervezetek és a szolgáltatók között. A kerékpáros turisták ugyanis szívesen költenek és jelentős fogyasztók is. Hogy ez megvalósulhasson, szolgáltatási láncolatra van szükségük.Többek között a jó minőségű utakra, túraszervezőkre, térképekre, tájékoztató táblákra, kerékpártárolókra és szervizekre, illetve ajánlott szálláshelyekre és programokra is. Németh Zsolt méltatta a hegyi kerékpáros turizmusban elért mátrai sikereket és ezek folytatására buzdította az érintetteket.

Németh Zsolt szövetségi alelnök (Fotó: Mentusz Károly)
Németh Zsolt szövetségi alelnök (Fotó: Mentusz Károly)

Felső-mátrai tapasztalatok

Közel egy évtizede annak, hogy megalapították a Kékes Kutató Mentő Alapítványt. Erről számolt be Klausmann Viktor elnök. Elmondta, hogy jelenleg 44-en dolgoznak, és speciális eszközökkel mentik a mátrai túrákon sérülést szenvedett turistákat. Szoros kapcsolatban vannak a Mentőszolgálattal, valamint a Katasztrófavédelemmel is. Munkájuk az elmúlt időszakban jelentős eredményeket hozott és továbbra is mindent elkövetnek azért, hogy a turisták védelmét szolgálják. Ezután Prof. Dr.Réthy István Károly Róbert Főiskola tanára, a mátrafüredi Hegyi Sportok Bázisának trénere példákkal illusztrálva beszélt a változó kerékpározási szokásokról.

Klausmann Viktor alapítványi elnök (Fotó: Mentusz Károly)
Klausmann Viktor alapítványi elnök (Fotó: Mentusz Károly)


A Hegyi Sportok Bázisa Mátrafüreden (Fotó: Mentusz Károly)
A Hegyi Sportok Bázisa Mátrafüreden (Fotó: Mentusz Károly)

A fórum további részében vállalkozók osztották meg azokat a tapasztalataikat, amelyeket a Felső-Mátrában a bringás turisták kiszolgálása során szereztek. Szó esett a szálláshelyekről és a szolgáltatásokról. Az is elhangzott, hogy Galyatetőn a Magyar Természetjáró Szövetség irányításával és az Egererdő Zrt. közreműködésével hamarosan megnyitják a turistacentrumot, valamint a felújított kilátót. A kerékpárosokat szolgálva pedig kölcsönzőt, szervizet és őrzött tárolót is létesítenek.

Zárásként Klausmann Viktor bejelentette, hogy közös egyetértéssel létrehozzák a Mátrai Kerékpáros Egyletet. Így a szakmai tudás és az érdek ezen keresztül is találkozhat egymással. Végül egy budakalászi vállalkozás képviselői az étterem melletti parkolóban különleges kerékpárokat mutattak be, amelyeket a fórum résztvevői ki is próbálhattak.

Különleges kerékpárokat mutattak be (Fotó: Mentusz Károly)
Különleges kerékpárokat mutattak be (Fotó: Mentusz Károly)


Kerékpáros kiadványok (Fotó: Mentusz Károly)
Kerékpáros kiadványok (Fotó: Mentusz Károly)


Irányító turistajelzések Füreden (Fotó: Mentusz Károly)
Irányító turistajelzések Füreden (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk