hirdetés

Jöhet a nemzeti szállodaminősítési rendszer

Tervek szerint a csillagozáson kívül egy nemzeti védjeggyel rendelkező szálloda minősítési rendszer is létrejönne.

hirdetés

Mindezt Szatmáry Kristóf, belgazdaságért felelős államtitkár, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondta el a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK) és a KISOSZ megyei szervezetének fórumán, csütörtökön, Balatonfüreden.

Szatmáry az Útitárskártya.hu internetes portál tájékoztatása szerint eképp fogalmazott: "Az elmúlt időszakban komolyabb hullámokat vert a szálláshely minősítések rendszerének kérdése. Sajnálatos módon az előző kormányzat alatt a szálláshely minősítésekből, egyszerűbb nevén csillagozásból az állam kivonult, és lényegében nemzeti védjegy nélkül hagyta a szálláshelyeket. Ettől vissza kíván lépni a kormányzat. Már benyújtottuk különböző államigazgatási egyeztetésre ezt a javaslatot. Az idén júliusban járt volna le a korábbi szabályozása ennek a minősítésnek. Ezt meg kívánjuk egy évvel hosszabbítani. Terveink szerint az elkövetkező évben lenne egy önálló, tehát a szálloda szövetség által kiadott csillagozáson kívül egy nemzeti védjeggyel rendelkező szálloda minősítési rendszer is. Ennek a kidolgozása is folyamatban van."

Az Útitárskártya szerzője, Győrffy Árpád kérdésére Szatmáry hozzátette: a nemzeti minősítési rendszer alkalmazása, a jelenleg még élőhöz hasonlóan kötelező lenne a szálláshelyek részére. Arról minden szálláshely maga dönthetne, hogy be akar-e kapcsolódni más minősítési rendszerbe, a szállodák esetében például a Magyar Szállodszövetséghez kötődő Hotelstars rendszerbe.

Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnöke kérdésünkre elmondta, hogy ismereteik szerint minden magyar szálláshelyre (tehát szállodák, panziók,üdülőszállodák, közösségi szálláshelyek, kempingek, magánszálláshelyek) az érdekelt szakmai szervezetekkel együttműködve dolgoz ki a Kormányzat nemzeti tanúsító védjegyrendszert, azaz a 239/2009 (X.20) sz. kormányrendelet módosításáról van szó. Tehát arról, hogy a szálláshelyek (ezen belül a szállodák) szolgáltatásainak minőségi színvonal szerinti megkülönböztetését a szálláshely szakmai szövetségek közreműködésével kialakított, a turizmusért felelős tárca tulajdonában lévő nemzeti tanúsító védjegyrendszer biztosítja a jövőben. Az ezzel kapcsolatos előterjesztést véleményezésre éppen a napokban kapta meg a Magyar Szállodaszövetség és már a közeljövőben egyeztetést kezdeményez az államigazgatás illetékes képviselőivel. Bíznak abban, hogy a unió harmonizálódó szállodaminősítési rendszere, a Hotelstars Union, amely fogyasztóvédelmi meggondolásból éppen az unió polgárainak egyértelmű orientálását szolgálja, adaptálható lesz nemzeti tanúsító védjegyként is a turizmusért felelős tárca kezdeményezésére. Nem szabad elfelejteni, hogy a magyar szállodák vendégforgalmának mintegy 50 %-a az unió országaiból érkezik hazánkba.  A Hotelstars Union rendszerbe egyébként április végéig 216 magyar szálloda, a teljes hazai szállodák közel 30 %-a regisztrálta magát.

(forrás: Útitárskártya)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Készül-e korlátozásokra a 4. hullám kapcsán?

Kiadónk társoldalai