hirdetés
hirdetés

Jövő héten egyeztetnek a bulinegyed lakói a polgármesterrel

Tüntetések és fórumok után a VII. kerületi polgármester konzultációra hívta az Élhető Erzsébetváros civil kezdeményezés képviselőit. Közben a vendéglátósok is a polgármesterhez fordultak javaslataikkal.  

hirdetés

Tegnap közel kétszáz fővel tartott demonstrációt a hetedik kerületi Polgármesteri Hivatal előtt az Élhető Erzsébetváros csoport.

A csoport több hónapja küzd azért, hogy a kerületben érvényben lévő 9/2013 számú önkormányzati rendeletet -, amely négy éve gyakorlatilag teljesen szabadjára engedte a Belső-Erzsébetvárosban a vendéglátóhelyek üzemeltetőit - megváltoztassák.

A civilek azt szeretnék elérni, hogy a jövőben a kerületi vendéglátóhelyek maximum éjfélig lehessenek nyitva. Bartha Verától, a csoport tagjától megtudtuk, hogy hosszas próbálkozások után a polgármester végre fogadja őket a jövő hét folyamán.

A csoport célja azonban továbbra is az, hogy mindhárom érintett fél - a civilek, a vendéglátósok és az önkormányzat - közösen találjon egy mindenki számára megfelelő alternatívát.

Bartha Veronika a polgármester Magyar Nemzetben megjelent állítására, mely szerint az önkormányzat tulajdonában álló ingatlant, üzlethelyiséget a jövőben nem adnak ki, nem adnak bérbe szórakozó- vagy vendéglátóhely céljára, azt mondta, hogy a már működő helyeket is felül kellene vizsgálni, a beérkezett panaszok alapján. 

forrás: 123rf.com
forrás: 123rf.com

A civilek mellett ugyanakkor a kocsmatulajdonosok, vendéglősök is tiltakoztak két napja a bulinegyedben, munkájukat, a munkahelyüket és bevételeiket féltve.

A polgármester részére ők is megfogalmaztak konkrét javaslatokat, arra vonatkozóan, hogyan lehetne orvosolni az egyre feszültebbé váló helyzetet.

Szerintük a közösségi helyek nyitvatartásának korlátozása beláthatatlan károkat okozna a város teljes gazdaságának. Több konkrét javaslattal is éltek ugyanakkor. Javasolják egyebek mellett az utcák és közterek tisztaságának, közbiztonságának javítását, a városi zajterhelés csökkentését, a minőségi vendéglátás fejlesztését.

Ezekben a folyamatokban a vendéglátósok is aktívan szerepet vállalnának. Javasolják még egy önszabályozó szervezet létrehozását és fenntartását: a Night Mayor Budapest, mint szakmai érdekképviseleti szervezet koordinálná az önszabályozási erőfeszítéseiket, az önkormányzat és a kerületi lakosok igényeinek folyamatos figyelembevételével. Az önszabályozási rendszerhez csatlakozó minőségi vendéglátóhelyek listáját az üzlethelységekben és ingyenes letölthető applikáción is kommunikálnák.

Tavaly a VII. kerületi székhelyű adózók, amelyek fő tevékenysége a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás, a legfontosabb adónemekben és idegenforgalmi adó formájában közel 6,6 milliárd forinttal járultak hozzá az államháztartás bevételeihez.

Balázs Zsuzsanna
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk