hirdetés

Júliusban 3,3 százalékkal nőtt a szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma

(MTI) - A kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek száma 2,4 százalékkal nőtt júliusban az egy évvel korábbihoz mérve, míg a vendégéjszakáké 3,3 százalékkal emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyekre 8,6 százalékkal több külföldi vendég érkezett, akik 8,9 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek Magyarországon, míg a belföldi vendégek száma 2,4 százalékkal, a vendégéjszakák száma 1,1 százalékkal csökkent - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

hirdetés

A szállodákban a vendégforgalom 8,2 százalékkal bővült, amiben a négycsillagos hotelek szerepe volt meghatározó.
A KSH adatai szerint a külföldi vendégek 1.458 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 46, a szállásdíjbevétel csaknem 57 százaléka származott a külföldiektől.
A legjelentősebb küldő országokból - Németország, Ausztria, Oroszország, Olaszország, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok, Lengyelország, Románia - érkező vendégek éjszakáinak száma Csehország kivételével nőtt. A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül az egy- és kétcsillagos egységekben visszaesést, a többi kategóriában növekedést regisztráltak. A külföldi vendégek száma a turisztikai régiók többségében emelkedett.
Júliusban a belföldi vendégek 1.693 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ez a teljes vendégforgalom 54 százaléka. A vendégforgalom visszaesése kilenc turisztikai régióból hatot érintett. A belföldivendég-forgalom több mint felét fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 4,0 százalékkal javult.
A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 9,6 százalékkal emelkedett tavaly júliushoz hasonlítva. A 30,1 milliárd forint bruttó árbevételen belül a szállásdíjbevétel 18,5 milliárd forintot tett ki. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás fogyasztóiár-indexe júliusban 5,1 százalék volt. Az euró/forint árfolyam 286 forint volt júliusban, vagyis a forint 7 százalékot gyengült az euróhoz képest az egy évvel korábbihoz képest - közölte a KSH.
A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 57,5 százalék volt, míg egy évvel ezelőtt 54,9 százalék. Az idén júliusban az ötcsillagos hotelek 74,5, a négycsillagosok 67 százalékos foglaltságot mutattak.
A megfigyelt időszakban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 7,7 százalékkal, 14.898 forintra emelkedett, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 15 százalékkal, 8.568 forintra nőtt 2011 azonos időszakához viszonyítva.
Budapesten a vendégforgalom jelentős részét fogadó három-öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára júniusban 10.400 és 32.600, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 5.700 és 26.400 forint között alakult, ami 36-114, illetve 20-92 eurónak felelt meg.
A működő kereskedelmi szálláshelyek közül 2012 júliusában még 2.265 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és 1.855 egység Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek több mint 2 milliárd forint értékben fizettek ezekkel a szálláshely- és kapcsolódó szolgáltatásokért, amelyből az üdülési csekkek aránya 12 százalék volt.
Budapesten a vendégforgalom összességében 17 százalékkal emelkedett, leginkább a külföldivendég-forgalom dinamikus növekedésének eredményeképpen. A belföldivendég-éjszakák száma 1,3 százalékkal nőtt. A balatoni üdülőkörzetben a külföldivendég-éjszakák száma stagnált, a belföldiek esetében ez az érték 3,2 százalékkal visszaesett.
A szálláshely-szolgáltatást nyújtó vállalkozások a szálláshelyeken júliusban közvetlenül mintegy 32 ezer főt foglalkoztattak, ez 3,2 százalékkal kevesebb mint 2011 azonos időszakában. A részmunkaidős foglalkoztatás aránya a szállodákban kategóriánként változó, kölcsönzött munkaerőt lényegében csak a négy-, illetve az ötcsillagos egységek foglalkoztattak, minimális arányban.
A szálláshelyek körében jelentős volt a fluktuáció. Kapacitásukra egyszerre volt jellemző, hogy a gazdasági környezet változására egy részük beszüntette működését, míg mások bővítették a kínálatot - közölte a KSH. Ennek eredőjeként július 31-én Magyarországon a működő kereskedelmi szálláshelyek száma 3.157 volt, ezen belül 990 szálloda 58 ezer szobával, 1092 panzió 12 ezer szobával működött. A szállodákban júliusban 446 szobával több állt rendelkezésre mint az előző év azonos időszakában.
Budapesten a vizsgált időszakban 180 szálloda működött, ezek kapacitása közel azonos mint 2011-ben.
Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma országosan 1.075 volt.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk