hirdetés
hirdetés

Kairó elutasítja az "azonnali átmenetet" célzó külföldi felhívásokat

Visszautasította az egyiptomi külügymisztérium kedden azokat a sorozatos külföldi felhívásokat, amelyek azonnali hatalmi átmenetet szorgalmaztak az arab országban.

hirdetés

Hosszam Zaki külügyi szóvivő a MENA hivatalos hírügynökség által ismertetett közleményben utasította vissza a külföldi felhívásokat. Egyben közölte: az utóbbi órák összecsapásai azt bizonyítják, hogy a tüntetők követelései mögött nincs teljes népi egyetértés. Mubarak kedd este bejelentette, hogy kitölti mostani - immár hatodik - államfői mandátumát, de nem indul a szeptemberben esedékes elnökválasztáson.

A külföldi reagálások alaphangját Barack Obama amerikai elnök adta meg, aki Mubarakkal kedd este telefonon folytatott beszélgetése után közölte: az Egyesült Államok érdemi és békés, rendezett átmenetet akar Egyiptomban, amelynek most azonnal kell megkezdődnie. Obama közvetlenül nem szólított fel Mubarak lemondására.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán sürgette Mubarakot, hogy a "lehető leggyorsabban" cselekedjen a tüntetők által követelt politikai átmenet megvalósítása érdekében. Nagy-Britannia és Spanyolország átmeneti kormány felállítását szorgalmazta.

Nicolas Sarkozy francia elnök - akit sokan bíráltak hazájában, mert az utca nyomásával szemben támogatta a hatalomból végül elűzött tunéziai elnököt - azt szeretné, ha az átmenet "haladéktalanul" és "erőszakmentesen" megkezdődne Egyiptomban.

A mérsékelt iszlamista politikai folytató Recep Tayyip Erdogan török kormányfő úgy vélekedett, nem elegendő Mubarak azon bejelentése, hogy a szeptemberi elnökválasztásig hivatalban marad: csak azonnali távozásával tenne eleget népe követeléseinek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk