hirdetés

Katonai puccskísérlet Törökországban - a charterjáratok közlekednek

Lázadó katonák egy csoportja megpróbálta átvenni a hatalmat Törökországban péntek éjjel. Szombat reggelre Erdogan elnök hívei leverték a puccsot. A tengerparton nyugalom van. 

hirdetés

Erdogan elnök Marmaris tengerparti üdülőhelyen pihent éppen, amikor értesült a puccskísérletről, egy videóinterjúban nyugtatta meg a lakosságot, majd Isztambulba repült még az éjjel, ahol hívei ovációval fogdták. Bejelentette, megtisztítja a hadsereget a lázadók szimpatizánsaitól. 

A BBC értesülései szerint az éjszakai összecsapások során több száz ember vesztette életét, ugyanakkor 754 lázadó katonát vettek őrizetbe a hatóságok. Több helyen csoportosan tették le a fegyvert a lázadók a hatalomhoz hű katonák, rendőrök előtt. Néhány nagyobb városból jelentettek szórványos lövöldözést, ugyanakkor Binali Yildirim miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány "uralja a helyzetet".

Az isztambuli Ataturk repülőtért a katonaság ellenőrzése alatt tartja. A légi járatok éjszaka nem közlekedtek, több budapesti járatot is töröltek emiatt, azonban szombaton délelőtt fokozatosan újraindult a forgalom. A Turkish Airlines közölte, összes szombati budapesti járatukat törölték, de vasárnap a menetrend szerint közlekedik minden járatuk. 

A puccskísérlet beszámolók szerint a tengerparti üdülőhelyeket nem érintette, ezért a Törökországban nyaraló turistákat nem fenyegette veszély - nyilatkozta az egyik rádióadónak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke, aki hangsúlyozta, hogy a Külügyminisztérium nem sorolta át az utazásra nem javasolt kategóriába Törökországot, így az esetleges útlemondás csak az általános szerződési feltételek szerint, vagyis kötbér megfizetésével lehetséges.

Szombaton délután egy charterjárat érkezett Antalyáról Ferihegyre, majd indul vissza a török üdülőhelyre. A járatot bérlő tour-operátor, a Green Travel a következő közleményben tájékoztatta az utasokat:

"Kedves Utasaink! Mint arról biztosan értesültetek, tegnap éjszaka Törökországban egy meghiúsult puccskísérlet zajlott, amit a kormány nagyon rövid idő alatt visszavert. A Török Riviérán semmilyen rendkívüli esemény nem történt, az antalyai repülőtér zavartalanul üzemel és üzemelt is az éjszaka folyamán. A nyaralóterületen dolgozó kollégáink folyamatosan tájékoztatták a kint tartózkodó utasokat az eseményekről. A szállodák többségében van magyar nyelvű kollégánk, akik a szolgáltatás legmagasabb szintű ellátását jelentették. A tengerpartra látogató turistákat semmilyen veszély nem fenyegeti.

A Magyar Kormány Külügyminisztériuma nem sorolta Törökországot „utazásra nem javasolt térség” kategóriába, charter járataink menetrend szerint érkeznek és indulnak, szerződés szerint szolgáltatunk. Az esetleges lemondásokkal és módosításokkal kapcsolatban a jelenleg érvényben lévő „Általános Szerződési Feltételek” hatályosak."

Mihálka Róbert, a Green Travel munkatársa lapunknak elmondta, hogy szombati antalyai járatuk a tervezett időpontban, 18.55-kor indul Budapestről. Az utasok közül csupán 16 fő mondta le utazását. Holnap is lesz egy járatuk, amelyre nem érkezett lemondás. 

A menetrend szerinti légiforgalom változásai azonban érinthetik ez egyéni magyar utasokat; a török légitársaság több, észak-amerikai nagyvárosba közlekedő járatát is törölte. A törölt járatok folyamatosan frissített listáját honlapján teszi közzé a Turkish Airlines. Az ok: az USA légügyi hatósága, az FAA úgy döntött, a puccskísérlet miatt döntése visszavonásáig felfüggeszti a két ország közötti légiforgalmat.

 

(forrás: BBC, Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A Symbol Budapest új termékkel jelentkezik a turisztikai piacon: 220 éves pinceéttermében idézi meg Beatrix királyné lakomáját korhű zene, tánc és programok kíséretében.

hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Kiadónk társoldalai