Kettős győzelem a pálinkaversenyen

163 településről 265 nevezés érkezett, először vizsgázott élesben vizsgázott az új, a szervező egyesület által fejlesztett 100 pontos bíráló rendszer és szoftver, összetettebb értékelő elvekkel és struktúrával.

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XII. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyre 2177 minta érkezett Magyarországon kívül Romániából és Szlovákiából. A debreceni eredményhirdetésen kiderült, kik voltak a legjobbak, és melyik főzde és pálinka lett az 2169 értékelt, minősített minta abszolút legjobbja. A nevezett pálinkák és párlatok 265 nevezőtől, 163 településről származnak. A 31 fős nemzetközi bíráló csapat közül minden versenymintát minimum 6 szakember értékelt. A nagy- és champion díjas tételekről ugyanakkor valamennyi zsűritag véleményt formált.

A végső győztes címért mindenki a nyolc legjobb eredményt elérő termékével versenyzett, melyben voltak kötelező kategóriák és egyéb megkötések is. A nevezett és lebírált mintából 354 volt a kereskedelmi tételek száma, 535 a bérfőzők és 1287 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat.

A verseny főbb összesített mutatói: összes beérkezett minta: 2177 db, lebírált: 2169 (100%), csúcs zsűrihez került 771 (35%), arany 362 (17%), ezüst 520 (24%), bronz 589 (27%), kisseb hibákkal rendelkező: 335 (15%), hibás 363 (17%) minta. A kereskedelemben kapható minták közül 34 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 40 kategória győztes minta volt.

Az aranyérmes pálinkák közül a társadalmi zsűri tagjai választották ki a közönségdíjas pálinkát, melyet az erdélyi Székelyhídról az SC ZEKULHYDA SRL Magyarádi Fehér szőlője nyert el.

 

A XII QUINTESSENCE Competition nagydíjasai:

- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb kereskedelmi főzdéje, a verseny győztese”: Kisrét Manufaktúra Kft. - Árpád Pálinka Békéscsabáról

- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb pálinkája” érlelt szilvapálinka (Kisrét Manufaktúra Kft. - Árpád Pálinka Békéscsabáról)

- „QUINTESSENCE – 2022 közönségdíjas pálinkája” SC ZEKULHYDA SRL Magyarádi Fehér szőlője Székelyhídról

- „QUINTESSENCE – 2022 legjobbmagán és bérfőzetettpárlata” Szabadics Attila kajszibarackja (Zalamerenyéről)

- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb bérfőzdéje” Pálinkapatak Kft. – Móri Üzem

- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb bérfőzetője” Pataki Attila Csákberényről

- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb magánfőzője” Mladoniczki István Pilisről

- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb női magánfőzője” Nagy Fruzsina Érmihalyfalváról

- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb ongai pálinkája/párlata” Urszin László szilvája

- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb értékelő/bíráló zsűritagja” Kaizer Gábor (Agárdi Pálinkafőzde)

Forrás: Store Insider


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.