hirdetés
hirdetés

Keveslik az energiaköltség-kompenzációt az osztrák szállodások

Karl Nehammer kancellár a szövetségi kormány szeptembert 28-ai ülést követően bejelentette, hogy kormánya támogatta és elfogadta a vállalkozások megnövekedett energiaköltségeit kompenzáló tervet, amelyre 1,3 milliárd eurót különítenek el a költségvetésben - írja a GD Consulting.

hirdetés

A döntés értelmében az energiaigényes ágazatokban tevékenykedő azon vállalkozások és közhasznú egyesületek lesznek támogatásra jogosultak, amelyek esetében az éves energiaköltségek a termelési összforgalom három százalékát meghaladják. Első körben az idén február és szeptember közötti időszakra visszamenőlegesen igényelhető kompenzáció kifizetését energiatakarékossági terv meglétéhez kötik, valamint a támogatásokat igénybe vevő cégek nem fizethetnek bónuszt a vállalkozások vezetői számára. A referencia időszakhoz viszonyított energiaköltség-különbözet 30 százalékát lehet majd támogatásként visszaigényelni.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk  egy „négy lépcsős” juttatási rendszerben kaphatnak kompenzációt a vállalkozások. Az energiafogyasztásuk alapján a legalacsonyabb kategóriába sorolt cégek maximum 400 ezer eurós támogatásra lesznek jogosultak, míg a negyedik kategóriába esők akár 50 millió eurós támogatáshoz is juthatnak. Martin Kocher osztrák gazdasági miniszter példaként a közlekedési szolgáltatókat és a wellness szállodát üzemeltetőket említette, mint az energiadrágulásnak leginkább kitett ágazati szereplőket.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos

A miniszter számításai szerint vállalkozások tízezrei élhetnek majd a lehetőséggel. Susanne Kraus-Winkler turisztikai államtitkár közleményében üdvözölte a konstrukciót, amely segít megőrizni az osztrák turisztikai ágazat versenyképességét és enyhíteni a turisztikai vállalkozások terheit ebben a különösen nehéz időszakban.

Túl későn és túl kevés – így jellemezte ugyanakkor a támogatási konstrukciót az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) elnöke Walter Veit. Értetlenkednek amiatt is, hogy miért csak szeptemberig lehet igényelni a támogatást, s kérik ennek minimum az év végig való meghosszabbítását. További részletek ITT és ITT.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk