hirdetés
hirdetés

Krím-félsziget: kérdések és válaszok

A történelemben és a külpolitikában egyformán jártas Fotelkalandor három blogbejegyzésben magyarázza el nekünk, mi történik most a Krím-félszigeten és miért. 

hirdetés

A történész végzettségű, egykori külpolos újságíró első blogbejegyzésében a Krím-félsziget régmúltját idézi meg, a bizánci birodalom fénykorától a tatárjárásig. Ebből az írásból kiderül például az is, hogy mit kerestek errefelé a gótok, mekkora üzletet jelentett a partividéket ellenőrzésük alatt tartó genovaiaknak az emberkereskedelem, és végül hogyan vetett véget a térség aranykorának a "fekete halál."

A második posztban időben közelebb kerülünk napjainkhoz, és kiderül, hogy kerültek a festői fekvésű és kiváló klímával megáldott félszigetre a tatárok és az oroszok, mit több, a zsidók és a svédek, végül az ukránok. A stratégiai fontosságú terület birtoklásáért később is folyt a harc. Erről így ír a Fotelkalandor: "Az újabb aranykor egészen az első világháborúig tartott - utána aztán jött a zűrzavar. 1917 és 1921 októbere közti négy évben 10 különböző (bolsevik, fehér, ukrán, tatár, német stb.) kormánya volt a félszigetnek."

A harmadik bejegyzés a jelennel és a jövővel foglalkozik, a szerző egyebek mellett azt latolgatja, lesz-e totális háború a két szomszédos szláv óriás, Oroszoroszág és Ukrajna között. Elárulhatjuk, nem, ugyanakkor a blogger szerint Ukrajna szétesése a legvalószínűbb szcenárió. 

Ukrajnában több alkalommal is jártak munkatársaink az utóbbi években. A békés boldog időkben született írásunk a lenyűgöző szépségű és teljesen európai metropolisznak tűnő Kijevről, a hagyományaiban élő, ugyanakkor óriási turisztikai potenciállal rendelkező Kárpátaljáról is. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk