hirdetés
hirdetés

Vallisban, Európa legszebb terepasztalán

Luxusutazás a svájci Glacier Expresszel

Temérdek munkával érték el a svájciak, hogy a turistákat környezetkímélő módon juttassák el a legszebb hegyvidékekre, s ezáltal megőrizzék legfőbb vonzerejüket, a tiszta természetet. Létrehozták azt a tömegközlekedési rendszert, amely kényelmesebb, gyorsabb és tisztább az autózásnál, és olyan simán, összehangoltan és pontosan működik, mint a svájci óra. Autó nélkül Svájcban? Sőt, igazán így érdemes.
hirdetés

A Glacier Express

Ez a különlegesen szép, átlagosan 1000–1500 méter magasságban kialakított pályán futó, de 2033 méterig felkapaszkodó hegyi vasút mára majdnem olyan legendás lett, mint az Orient Express. A környező hegycsúcsok magasságából játékvasútnak tűnhetnek élénk színű, üvegtetejű szerelvényei, amint eltűnnek, majd kibukkannak a 91 alagútból, majd átsuhannak a szédítően mély völgyeket átívelő 291 hídon és viadukton. Évente negyedmillióan utaznak a Svájc legszebb hegyi részein futó expresszvonaton, amely olyan világhírű üdülőhelyeket köt össze, mint Zermatt és Davos, leágazással St. Moritz felé. Az út több mint hétórás, a fedélzeti kiszolgáláshoz fülhallgatón keresztül hat nyelven nyújtott látnivaló-információ, zene, étkezőkocsi, panorámabár tartozik. Az oldtimer étkezőkocsiban filmkockákra illő a környezet, a csillogó rezek, a damasztok és az olvasólámpák hangulata fokozható egy pohár svájci borral.

A zürichi reptéren, kilépve a Swiss Budapestről érkező járatából, képletesen érdemes lábat törölni: ebben az országban eldobott PET palackot, csikket, szemetet keresve se lehet találni. Svájc méltó imázsához: először is az alpesi hegyvidék gyönyörű, másodszor tiszta, harmadszor kényelmesen és elegánsan bejárható. Akinek volt alkalma megtapasztalni a Swiss Travel System előnyeit, könnyen lemond a fárasztó autóvezetésről (a kipufogógáz itt amúgy sem kívánatos), és egy formatervezett ülésen hátradőlve valamelyik vonat vagy felvonó panorámaablakán keresztül csodálhatja a mindig változó hegyi tájat. A Schweiz Turizmus legutóbb ehhez csinált kedvet egy tanulmányút kapcsán. Budapestről Zürich a Swisszel alig másfél óra, a reptéren pillanatok alatt megjönnek a csomagok, és mozgólépcsővel ráérősen, de várakozás nélkül egy emeletes svájci vonat plüssülésén találjuk magunkat. A pontosságban vakon megbízhatunk: Vispben az átszállás a Matterhorn– Gotthard vonalra – bár összesen hat perc áll rendelkezésünkre – simán és kényelmesen megoldható. Ráadásul lépcsőzés helyett rámpán húzhatjuk csomagjainkat. Jegyvásárlással nem kell foglalkozni, egyetlen dokumentum, a Swiss Pass az ország valamennyi tömegközlekedési eszközére érvényes. Zermattba csak a Matterhorn– Gotthard vasúttal juthatunk el, gépkocsik vagy buszok számára csak Täsch településig szabad az út. Zermatt Svájcon belül is a legtisztább levegőjű üdülőhely, csak villamos hajtású kisbuszok közlekednek a településen.

Matterhorn & co

Wallis/Valais (www.valais.ch) Svájc déli, leginkább napsütötte, ugyanakkor leghóbiztosabb tartománya. Szinte mindegyik üdülőhelye 1500 méter, kilenc pedig 3000 méter magasan található. 8000 km jelölt turistaút, 2500 km sí- 1000 km sífutópálya épült ki, de a rafting, siklóernyőzés, golf, hószánkó, mountain bike hívei is bőven találhatnak szenvedélyük gyakorlására alkalmas terepeket. Zermatt, Svájc egyik emblematikus üdülőhelye kéttucatnyi, 4000 métert meghaladó hegyóriástól körbe véve, festői környezetben, 1600 méter magasan fekszik. Tradicionális stílusú házainak faragott falodzsáin virágözön, az alpesi rétek illata belengi a keskeny utcákat, és bármerre forduljunk, a Matterhorn, a háromszögletű, pengeéles sziklafalakból álló jellegzetes csúcs (4478 méter) mindenütt fölénk magasodik. Hegymászóknak komoly kihívást jelent, látványnak viszont elbűvölő: reggel a nap rózsaszínre, délben aranyra festi, legtöbbször fehér-szürke kristályként ragyog, este feketén rajzolódnak ki körvonalai. Ezt a díjmentes megaprodukciót ezernyi turista bámulja, különösen a japánok és az angolok, a svájci természet és a méregdrága, ám csodás órák nagy hódolói.

Együttműködés a turizmusért

A svájci turisztikai szakmát a különböző területi és szolgáltatói szintek példamutató és szoros együttműködése jellemzi. Az ország turisztikaimarketing- szervezete, a Schweiz Tourismus (www.myswitzerland.com) nemcsak a tartományi, kistérségi és települési turisztikai hivatalokkal (TDM) dolgozik együtt, hanem a tömegközlekedési vállalatokkal, turisztikai szolgáltatókkal, sőt imázshordozó svájci termékekkel is. A Swiss légitársaság a Lufthansa- konszern részeként és a Star Alliance tagjaként is nemzeti légitársaságaként működik, közös marketingakciókat és tevékenységeket hajt végre a Schweiz Tourismussal.

Ha a világhírű Matterhornra nem is, a többi hegyóriásra télen-nyáron felvonók szállítják a természet és a síelés szerelmeseit. A csúcsokon különleges kilátást nyújtó szállodák épültek és épülnek, a szikla-, hó- és gleccsermezőkre pedig finom pókhálószálként vetnek árnyékot a mindenhová eljutó felvonók kábelei. Technikai csúcsteljesítménynek számít a Zermattból induló, majd 3089 méter magasra, az örök hó, jég világába felkapaszkodó Gornergrat fogaskerekű vasút. A végállomás mellett kialakított kilátóterasz 29 négyezres csúcsra nyújt körpanorámát. E fenségesen zord világban is létrehozták a turisták minden igényét kiszolgálni képes létesítményeket: elegáns szálloda, önkiszolgáló étterem, csillagvizsgáló, kápolna várja őket a turistautak és sípályák mellett. 

Zermattból számtalan nyájasabb és szelídebb alpesi túrára is indulhatunk. Egy föld alatti barlangból fogaskerekűvel Sunneggáig emelkedhetünk, majd átszállva a télen–nyáron üzemelő, áttetsző falú kabinos felvonóra eljuthatunk a 2000 méteren fekvő Blauherdre. A „Mormota”, amelyen csapatunk legyalogolt, egyike a rengeteg kijelölt túraösvénynek (meg a sí- és mountain bike pályáknak), amelyek finom érhálózata is teljesen átszövi a lejtőket. A smaragdzöld réteken legelésző tehenek és a mulatságos, fekete-fehér juhok teszik teljessé az idillt. A vendéglátás méltó a természeti szépségekhez: az ösvények mentén farönkökből és sziklakövekből épített alpesi vendéglők, helyi ételkülönlegességekkel és a panorámateraszok fekvőszékein hófehér, puha párnákkal várják a megfáradt turistákat. A természet és a mozgás szeretete, mi több, áhítata mindent áthat: milliós értékű karórát viselő üzletemberek, diákok és öregek együtt poroszkálnak a kanyargós ösvényeken.

A Varázshegyen, Davos fölött

Davos világmárka, politikusok, államfők, bankárok találkozóhelye, de szívesen keresik fel azok is, akik exkluzivitásra vágynak, és a biztonság, a szépség, a kényelem e fellegvárában az üdülést, a síelést megengedhetik maguknak. Mondén üdülőhely, de senki se számítson csillogó, kihívó szállodakülönlegességekre. Svájcban nem szeretik az extravaganciát: A környezetkímélő csúcs-technológiát elegáns üvegfalak mögé rejtik, és öntudatosan alkalmazzák a rusztikus, fából készült enteriőröket. A Davos fölött, 1900 méter magasan fekvő, csak felvonóval elérhető ötcsillagos Schatzalp Hotel több szempontból is különleges. Itt játszódik Thomas Mann „Varázshegy” című világhírű regénye. Az 1900- ban épült egykori tüdőszanatórium a szecessziós építészet remeke. A korát megelőző kényelmi berendezésekkel, például fedett uszodával büszkélkedő gyógyközpont egykor az európai arisztokrácia találkahelye volt. Nem egy koronás fő gyönyörködött fekvőszékéből a lenyűgöző panorámában. Ma is ugyanazokat a rézcsapokat forgathatjuk, amelyeket egykor cárok és császárok használtak, mert a davosi befektetők úgy döntöttek, mindent eredeti állapotában újítanak fel és őriznek meg. A Schatzalp 2008-ban az „Év történelmi szállodája” címet nyerte el. Mellette terül el a 3500-féle alpesi növényt bemutató, öthektáros Alpinum. Közvetlen környéke a téli-nyári szabadtéri sportok űzésére számtalan lehetőséget kínál, különleges parti-, szeminárium- vagy sportrendezvények bonyolítására ajánlott.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai